15/10/10

"Geni casteller" recull articles d'investigació amb aportacions destacades a la historiografia castellera

El llibre Geni casteller. Articles de recerca històrica castellera, de Lluís Solsona i Llorens, es presentarà divendres 15 d'octubre, a 1/4 de 9 del vespre, al Pati del Castell de Torredembarra.
La presentació anirà a càrrec de Xavier Brotons, director de la col·lecció L'Aixecador, de Cossetània.

Aquest volum és un recull dels principals articles d’investigació castellera que Lluís Solsona ha anat editant en diferents revistes de temàtica castellera al llarg dels anys. Bàsicament, es tracta de textos que recullen dades del segle XIX, a partir de la consulta, sobretot, de la premsa coetània. Entre les aportacions més destacades de l’autor a la historiografia castellera convé destacar-ne les següents: d’entrada, la datació correcta de dues actuacions castelleres cabdals: la del juliol del 1878 a Vilanova i la Geltrú i la consecució del pilar de 8 l’any 1880 a Vilafranca del Penedès. Una altra aportació notable ha estat la identificació del període conegut amb el nom de trienni meravellós (1851- 1853). L’àmbit d’estudi de Solsona se centra en l’anomenada àrea castellera històrica o tradicional, que més o menys es correspondria amb les comarques actuals del Camp de Tarragona i el Penedès, sense oblidar, però, la Conca de Barberà, l’Anoia o fins i tot una aportació interessant sobre l’antic Ball de Valencians de Tàrrega. En tot cas, la recerca constant, pacient i metòdica i el rigor i la claredat expositius caracteritzen l’obra de Lluís Solsona i Llorens, al qual la historiografia castellera deu aportacions inèdites i reflexions interessants.

Lluís Solsona
És fill de Torredembarra, llicenciat en dret i conegut aficionat als castells. Això l’ha portat a la investigació sobre la història castellera. Ha publicat treballs sobre els castells a revistes de poblacions on hi ha una gran tradició, especialment a Valls, Vilafranca i Torredembarra, en les quals també hi ha pronunciat conferències. L’any 2002 fou distingit amb el premi Joan Ventura de periodisme casteller durant el decurs de la Nit de Premis de Valls. És president d’honor de la colla castellera Nois de la Torre. Dins de l’àmbit de la poesia, ha publicat dos volums de Romanços castellers i per Santa Rosalia del 2005 el llibre titulat La festa major de Torredembarra (1849-1950) segons la premsa. Ara, amb aquesta selecció d’articles periodístics, fruit de la seva recerca, investigació i estudi de la història castellera, es pretén donar un caràcter més sistemàtic al seu treball dispers en diverses publicacions.