30/5/08

La presentació de "Racons 08. Temps d'Aventura" reuní els autors del llibre

Els participants al Racons 08. Temps d'aventura

Dijous 29 de maig, en el marc de la Setmana de la Lectura de TV3, es va presentar, al Museu i Centre d'Estudis de l'Esport Doctor Melcior Colet, el llibre de Cossetània Edicions Racons 08. Temps d'aventura, que és el segon llibre de rutes proposades pels teleespectadors del programa del canal 33. La presentació del llibre serví també per reunir els autors de l'obra.
Toni Real va comentar les noves característiques tècniques del llibre "hem canviat el format, l'hem fet més petit perquè sigui més còmode a l'hora de transportar i consultar". Digué que en el llibre es tracta l'activitat esportiva que "és esport per a tothom on no hi ha guanyadors i molt menys perdedors".
Real animà als assistens a participar amb el llibre en un concurs que permetrà guanyar un viatge a Zermatt (Suïssa). Només cal que tots els que hi vulguin participar enviin una foto amb el llibre Racons 08 a www.tempsdaventura.cat explicant el motiu pel qual volen descobrir Suïssa i el Matterhorn de la mà de l'equip del programa i esdevenir, d'aquesta manera, el protagonista d'un dels seus reportatges. I acabà la seva intervenció argumentant la vàlua del llibre "del Racons. Temps d'aventura, el primer llibre, vaig fer 3 ó 4 rutes i en vaig quedar molt satisfet; a més el llibre té com a característica que les rutes es poden fer amb nens, amb grans, amb experts, en família, amb amics... en definitiva, que són rutes per a tothom".
En Manuel Ibern, director de Polítiques Esportives de la Secretaria General de l'Esport, per la seva banda volgué destacar que "és important fomentar l'activitat física com la d'aquest llibre ja que ens remonta als origens de l'esport" i que el llibre "contribueix a la pràctica esportiva i al coneixement del propi país".
Més informació a:

En el vídeo es pot veure un fragment de la intervenció de Toni Real, director del programa Temps d'Aventura, en la presentació del llibre.

29/5/08

Cossetània Edicions enllesteix les novetats per al mes de juny

Cossetània Edicions ja us pot oferir la relació de títols que enllesteix per a aquest mes de juny:
50 ascencions fàcils pel Pirineu català, de Manel Figuera i Abadal i Itineraris a peu per la Vall Fosca, de Sergi Galanó, a la col·lecció Azimut.
Olímpics de Tarragona, de Francesc Joan Matas, i Justícia no venjança, de Joan Corbalán Gil, a la col·lecció El Tinter.
Escalada en roca. Manual pràctic, de Nando Gel, a la col·lecció Manuals de muntanya.
Com un vi novell, d'Antoni Cisteró, a la col·lecció Notes de color.
Més enllà dels anells, de Jordi Camps Prat, a la col·lecció Fora de joc.
ERC: temps de transició, de Jaume Renyer Alimbau, a la col·lecció Prisma.
El secret del vi del Priorat: El terrer, la història o la seva gent?, de Jordi Camps Prat, a la col·lecció Llavors d'idees.
Grup Un Nus. Compromís i mètode per a un projecte d’art contemporani a la col·lecció Publicacions del Museu de Valls.
Zenit. Literatura 2008, a la col·lecció La Gent del Llamp vària.

28/5/08

El llibre "Racons 08. Temps d'aventura" recull 19 itineraris proposats pels teleespectadors del programa de Televisió de Catalunya

El llibre Racons 08. Temps d'aventura (Cossetània Edicions) es presentarà dijous 29 de maig, a les 7 de la tarda, al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Doctor Melcior Colet, a Barcelona.
La presentació anirà a càrrec de Toni Real, director i presentador del programa “Temps d’aventura” de TV3, de Narcís Noguera, realitzador del programa, i de Manuel Ibern, director de Polítiques Esportives de la Secretaria General de l'Esport.

Resum:
«Racons» no solament és el nom de la primera secció del programa "Temps d’aventura" de Televisió de Catalunya, «Racons» és el títol d’una experiència única, divertida, enriquidora. Una experiència amb cos i ànima, i des de fa dos anys amb forma de llibre: aquest que teniu a les mans.
Una de les característiques de l’edició del 2008 és la varietat, i no solament en els recorreguts, sinó també en les dificultats. Hi ha racons durs (poquets) i molts de suaus.
És la cultura de l’activitat física a l’aire lliure i de l’esport popular per a tothom. Sense curses, sense cronos, sense rècords i sense podis; aquí no hi ha vencedors i encara menys vençuts. Només hi ha ganes de passar-ho bé, guanyar salut i ampliar coneixements. Aquest és el senzillíssim «full ruta» del nostre programa, Temps d’aventura, 19 itineraris proposats pels teleespectadors del programa de Televisió de Catalunya.

Els autors
Manel Figuera, Enrique Cruz, Ramon Gausachs, Francec Calvo, Antoni Rafart, Carles Batlle, Marta Picart, Jaume Franquesa, Ramon Godayol, Rafa López Martín, Xavier Burgos, Jaume Torras, Joan Ramon Segura, Heribert Ventosa, Dalmy Gascón, Miquel Àngel Montero, Joan Vila, Max Grau, Bernat Amengual, Joan Carles Bullón, Lluís Adroher, Joan Carol, Miquel Jiménez, Rosa Perarnau, Carles Sans, Joan M. Vives, Ricard Ardiaca, Guillem Paluzie, Jose Manuel García i Ramon Riverola Sabaté.

Ramon Arnabat: "Crims a la Catalunya del s XIX" més enllà de la descripció sensacionalista, ens permet copsar aspectes de la vida social del moment"

Ramon Arnabat i Manuel Bofarull durant la presentació del llibre

El llibre Crims a la Catalunya del segle XIX (Cossetània Edicions), de Manuel Bofarull i Terrades, es va presentar dimarts 27 de maig, a 2/4 de 8 del vespre, a la llibreria Catalònia de Barcelona.
La presentació de l'obra va anar a càrrec de Ramon Arnabat Mata, historiador i president de l’Institut d’Estudis Penedesencs. Arnabat destacà el valor del llibre com a document descriptiu de la vida social del segle XIX i dels mètodes d'investigació dels crims d'aquella època.
«El Diari de Barcelona, l’únic diari de Catalunya que comprèn tot el segle XIX, ha estat la principal font documental d’aquest llibre.»
«En el llibre s’hi expliquen 11 crims. Però l’explicació no es limita als fets criminals, sinó que es fa extensiva a tot el procés jurídic. Són relats molt ben contextualitzats, tant a nivell geogràfic com cronològic.»
«Un llibre sobre crims, més enllà de la descripció sensacionalista, ens permet copsar molts aspectes interessants la vida social del moment, en aquest cas de la Catalunya del segle XIX.»
«M’ha sorprès veure que la base metodològica de la investigació del segle XIX és pràcticament la mateixa que l’actual; només han canviat els mitjans.»

27/5/08

El llibre "La catosfera literària 08" apareixerà en un reportatge al Telenotícies Migdia de TV3

El llibre La catosfera literària 08. Primera antologia de blogs en català apareixerà en un espai dedicat als blogs literaris el dijous 29 de maig, en el Telenotícies Migdia de TV3, que comença a 2/4 de 3 de la tarda. El reportatge es va gravar a casa de Toni Ibàñez, blogaire i coordinador del llibre. El reportatge sortirà després dels esports i està emmarcat dins la Setmana de la Lectura que porta a terme TV3.

Post al blog Entrellum, de Toni Ibàñez, sobre el reportatge que s'emetrà a TV3 sobre els blogs literaris i el llibre La catosfera literària 08.

El llibre "Arbres dels nostres paisatges", de Celdoni Fonoll, es presentarà a la Seu nacional d'Òmnium Cultural

El llibre Arbres dels nostres paisatges (Cossetània Edicions) de Celdoni Fonoll amb la col·laboració de Ramon Pascual i Núria Duran, es presentarà dimecres 28 de maig, a les 7 de la tarda, a la Seu nacional d'Òmnium Cultural, a Barcelona.
La presentació anirà a càrrec de Ramon Pascual, biòleg i coautor del llibre, i de Celdoni Fonoll i Lloll Bertan, que recitaran una tria de versos i cançons.

26/5/08

"Crims a la Catalunya del segle XIX" recull onze històries narrades al detall per la premsa entre el 1838 i el 1892

El llibre Crims a la Catalunya del segle XIX (Cossetània Edicions) de Manuel Bofarull, es presentarà dimarts 27 de maig, a 2/4 de 8 del vespre, a la llibreria Catalònia de Barcelona.
La presentació anirà a càrrec de l’historiador Ramon Arnabat.

Resum:
El segle XIX fou, potser, el més important pel que fa a la relació entre el criminal i el poble. Malgrat que no hi havia els mètodes divulgadors actuals, els detalls del crim, la personalitat de l’autor —o autors— i les circumstàncies del procés i posterior compliment de la sentència eren ràpidament coneguts per la gent. Equivalia, per a ells, al nostre futbol actual, ja que veien desfilar els culpables pels carrers o pel camí ral, i era possible —si hi quedava espai— contemplar la seva mort, sigui a la forca, al garrot, a la guillotina, a la decapitació o a l’afusellament. Crims a la Catalunya del segle XIX recull onze històries que transcorren per diversos indrets de les terres catalanes, entre el 1838 i el 1892, que foren narrats amb tota mena de detalls per la premsa de l’època.

Manuel Bofarull:
Manuel Bofarull va néixer a Badalona l’any 1923. De formació autodidacta, treballà de forner a la seva ciutat natal durant la guerra. Laborà després com a empleat de banca fins que es jubilà. A partir del 1950, alternà les tasques bancàries amb feines de corrector a l’Editorial Janés. Ha col·laborat a la Revista de Badalona i a Historia y Vida , i escriu actualment sobre temàtica diversa al Diari del Baix Penedès. És membre de l’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP), a l’ombra del qual ha anat publicant un bon feix de treballs sobre toponímia, etimologia i història comarcal. De les obres cal destacar: Una malaltia sospitosa (el còlera del Vendrell el 1911) (1984), Don Joan Romagosa i Pros, un general del Penedès (1986), Noms de lloc del terme d’Albinyana (1992), Josep Mondedeu, guerrillero de Ibi(1998), Albinyana (1999), Crims i misteris de la Barcelona del segle XIX (2002), Martí Miret i Caraltó (de general carlí a coronel alfonsí) (2002), Crims a les comarques tarragonines (segle XIX) (2004), Origen dels noms geogràfics de Catalunya (2002) i Crims a la Catalunya del segle XIX (2008), Notícies del Penedès (1800-1850) (1991). A banda de la recerca erudita, és també autor de novel·les com Els hereus de la terra (1987), guanyadora del premi Sant Joan 1986, i Figueres vora el rec (1995), protagonista de la polèmica edició 1994 del premi Josep Pla.

Endevina qui cony es diu Carlitos

Llucia Ramis publicà un article al suplement Tendències del diari El Mundo de divendres 23 de maig sobre diverses presentacions de llibres, entre les quals hi havia la de Em dic Mireia (i el meu cony es diu Carlitos) (Cossetània Edicions) a la Llibreria Catalònia. Ramis destaca algunes de les curiositats de la novel·la i de la seva presentació a Barcelona:

"[...] M'agraden les respostes i les presentacions directes: Em dic Mireia (i el meu cony es diu Carlitos). Per això he vingut a la Catalònia, on em donen un punt de llibre amb el número cinc: Al final, sortejarem unes bragues, anuncia l'editor de Cossetània Jordi Ferré. Abunda el públic masculí."
"Es veu que, rere aquella bloguera que votava Esquerra, li agradava la fideuà i no s'empassava segons quin semen, en realitat hi havia un senyor: en Manel Riu. També hi havia una senyora: na Mir Roy que, ara mateix, per culpa d'una ortodòncia, potser no podria escriure el capítol Com em menjo un penis (és al llibre). A poc a poc, vaig entenent de què va això, però encara queden misteris. Exemple: per què un volum d'aquestes característiques el presenten dos meteoròlegs?
Per començar, perquè na Mònica López no és la de la tele, aquella que fa poc ens recordava com es prenen els catalans el problema de la sequera: Si no plou, plourà (al final, el temps els està donant la raó). En Francesc Mauri sí que és ell mateix, però arriba tard; "l'home del temps no l'ha calculat bé", comenta na Roy."

24/5/08

Presentació d'"Em dic Mireia (i el meu cony es diu Carlitos)"

Presentació de Em dic Mireia a la Llibreria Catalònia (Bloc sense fulls. Saül Gordillo)

La presentació d'una novel·la 2.0 és diferent a la d'una novel·la 1.0. Però la presentació de la primera novel·la 2.0 de la literatura eròtica catalana és diferent a la d'una novel·la 2.0 normal i corrent. Dimecres vaig assistir a la presentació d'Em dic Mireia (i el meu cony es diu Carlitos), dels pares del bloc Mireia, que són una parella de professors de secundària de Benavarri, a la Franja de Ponent, en Manel Riu i la Mir Roy [Els autors del bloc de sexe i política Mireia surten de l'armari]. L'home del temps de TV3 Francesc Mauri i la periodista de COMRàdio Mònica López van participar en la presentació, juntament amb l'editor blocaire de Cossetània Jordi Ferré [Els seguidors de la Mireia van poder conèixer els autors del bloc i del llibre]. En Manel i la Mir es van desvirtualitzar a la llibreria Catalònia, envoltats de fidels lectors del seu lector, admiradors secrets i blocaires de tota mena: polítics, personals, catxondos... La presentació de la primera novel·la 2.0 porno va servir per descobrir el per què de tot plegat. Els dos profes van crear el bloc premeditadament, sabent que acabarien fent una novel·la, i que volien que la protagonista fos l'autora fictícia i inventada, és a dir, la Mireia. Un personatge que va causar sensació a la blocosfera, en plena excitació estatutària, amb les seves calcetes —sortejades entre el públic en l'acte de dijous—, el seny cony que es diu Carlitos —que no es va sortejar—, les seves preferències sobre el sabor del semen... i els personatges que l'envoltaven. Amb els seus xats i les seves entrevistes. Amb les seves complicitats amb altres internautes, etcètera. Si seguies el bloc, no et pots perdre el llibre. Si has sabut de tot això arran de la sortida del llibre, ara és el moment d'enganxar-t'hi. Què passarà amb la Mireia després del llibre? Dijous ens van dir que moriria el personatge.

Article a Bloc sense fulls, de Saül Gordillo, sobre la presentació del llibre Em dic Mireia a la Llibreria Catalònia.

Entrevista a Mir Roy i Manel Riu al programa Cabaret Elèctric, de Marc Serena i Montse Virgili, a Catalunya Ràdio, el dimecres 21 de maig:



La propera presentació del llibre Em dic Mireia (i el meu cony es diu Carlitos) es durà a terme el dissabte 24 de maig, a les 19:30, a la Biblioteca Pública Maria Barbal de Tremp.

23/5/08

Es convoca el "1r Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils-Josep Lluís Savall", que editarà Cossetània

L’Ajuntament de Cambrils, a través de la Regidoria de Cultura, convoca el Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils-Josep Lluís Savall amb la voluntat de fer que la mar, element ineludible en l’evolució històrica de la vila, adquireixi un paper protagonista i impulsi el municipi com a referent literari i cultural del país. El premi està dotat amb 3.500 euros, a compte dels drets d'autor, per la publicació de l'obra a Cossetània Edicions. El jurat estarà format per l'alcalde de Cambrils com a president, el regidor de l'Àrea de Cultura; un representant de l'editorial Cossetània, dues persones més dins de l'àmbit de la cultura de parla catalana, i un tècnic de l'Àrea de Cultura, com a secretari. El veredicte es farà públic el 30 de novembre, en el marc del lliurament de Premis Vila de Cambrils. Aquest cartell també inclou el 28è premi de pintura i el 22è premi de fotografia, que no presenten novetats.

Bases del premi

Notícia a cultura21.cat sobre la convocatòria del 1r Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils.

Més informació a:
Diari El Punt
Revista Cambrils

22/5/08

El programa "On vols anar a parar?", de Catalunya Ràdio, parla del llibre "La catosfera literària 08"

Toni Ibáñez, coordinador del llibre La catosfera literària 08. Primera antologia de blogs en català, va intervenir al programa On vols anar a parar?, de Llucià Ferrer, a Catalunya Ràdio, el dilluns 19 de maig.
Ibáñez parlà dels arguments que han portat a l'elaboració del llibre i de la bona rebuda que ha tingut per part dels blogaires que hi han participat amb els seus textos. El coordinador també va fer referència als anomenats "blooks", obres que, com en el cas de La catosfera literària 08, es basen en els articles que han aparegut en un blog i es publiquen en format de llibre.



Post al blog Entrellum, sobre la intervenció de Toni Ibáñez al programa "On vols anar a parar?"

Els seguidors de la Mireia van poder conèixer els autors del bloc i del llibre


A dalt, una imatge de la presentació i a sota la guanyadora del sorteig de les calcetes de la Mireia recollint-les de mans de la coautora del llibre Mir Roy

Els seguidors del bloc de la Mireia van poder conèixer finalment i de forma personal els seus autors Manel Riu i Mir Roy en la presentació del la novel·la sorgida a partir del bloc i que porta per títol Em dic Mireia (i el meu cony es diu Carlitos). La presentació va ser molt concorreguda, es va portar terme el dimecres dia 21 de maig a la llibreria Catalònia i va anar a càrrec de Mònica López, presentadora del programa Digitals de COM Ràdio, i de Francesc Mauri, meteoròleg i “home del temps” de TV3.
Mònica López va fer una lectura d'uns fragments del llibre i va explicar els orígens del bloc. Comentà que "la novel·la barreja subtilment política i sexe". Francesc Mauri va explicar que la seva presència en la presentació es devia a què Manel Riu i ell eren amics de petits ja que els pares d'ambdós procedien del mateix poble de la Franja, lloc on s'hi trobaven a l'estiu. Mauri va destacar el fet que els autors defensen "que la llengua catalana sigui reconeguda a la Franja".
Mir Roy, coautora del llibre, indicà que tot plegat, tant el bloc com l'adaptació del text a novel·la "ha estat una experiència inoblidable". Per la seva part, Manel Riu afegí que "ens agradaria que la gent acariciés els detalls de la novel·la" i que "la novel·la la vam gestar abans de fer el bloc, després la vam desenvolupar en aquest mitjà i finalment l'hem adaptat al format llibre." Digué finalment, que la trama de la novel·la la tenien feta abans però que "a mesura que l'anàvem desenvolupant al bloc, incorporàvem temes d'actualitat." La presentació va finalitzar amb el sorteig de les calcetes de la Mireia.

21/5/08

"ERC: temps de transició", de Jaume Renyer, la setmana vinent a les llibreries

El llibre ERC: temps de transició. Per una Esquerra forta, renovadora i plural, de Jaume Renyer, candidat a la presidència d’ERC estarà a les llibreries la setmana vinent. Us avancem algunes de les conclusions a què arriba l’autor en el darrer capítol del llibre:

“El Principat necessita, per si mateix i per sentit de la responsabilitat envers el conjunt dels Països Catalans, tornar a ser el motor de la catalanitat.”
“La gent té la percepció que no podem decidir res substancial com a poble, que el seu vot no condueix a canvis reals.”
“La política fiscal i d’inversions de l’Estat, manifestament arbitrària en perjudici dels interessos catalans, ha estès la sensació d’indefensió davant la discriminació: cap decisió efectiva per corregir l’espoli fiscal que pateix el nostre país ha estat adoptada, ni tampoc cap mesura pal·liativa del dèficit d’infraestructures ha estat aprovada.”
“Catalunya retrocedeix com a país per causes derivades directament de l’ordre polític i econòmic estatal, retrocedeixen en suport popular els partits que per acció i omissió són corresponsables d’aquesta situació, i allò preocupant és que també retrocedeix ERC, el partit independentista que per definició hauria de créixer quan els altres baixen.”
“Si no hi ha un projecte capaç d’invertir aquesta situació, la gent tendeix a inhibir-se, és per això que l’Esquerra només recuperarà els seus abstencionistes, i guanyarà nous votants, si ofereix una alternativa de vertebració social i nacional global clarament diferenciada dels altres partits.”
“Cal actualitzar els valors i l’ideari republicà deixant de banda les actituds que ens dilueixen dins d’un conglomerat barreja de socialisme i esquerranisme vaporós.”
“Cal superar no solament el repte de la gestió, sinó guanyar també el combat de les idees, i el camí no és adoptar les dels altres, sinó demostrar la validesa de les pròpies, que en el nostre cas passa per actualitzar-les.”
“La nova direcció cal que tingui, evidentment, mentalitat de govern, però també consciència de protagonitzar un conflicte polític amb l’ordre estatal, com ho fa el PNB.”
“El continuisme, expressat en la forma de mantenir l’actual direcció bicèfala (Carod-Puigcercós), després de concórrer per separat a la Presidència i la Secretaria General, només servirà per continuar amb la lenta decadència que defineix l’actual projecte polític d’ERC, sense cap altre horitzó que renegociar un nou tripartit el 2010, si les circumstàncies internes del partit i el suport electoral ho permeten.”
“Esquerra només pot formar govern a partir de les properes eleccions al Parlament de Catalunya amb forces que respectin el dret a decidir del poble català, i si no sumem prou diputats per formar govern caldrà restar a l’oposició per crear les condicions per desplaçar l’hegemonia de les formacions que accepten la dependència del nostre poble.”

Resum:
Esquerra, i també la política catalana, es troben en una cruïlla que pot significar l’inici d’una nova etapa: d’una banda es clou un cicle polític intern iniciat l’any 1996 en el congrés de Vilafranca del Penedès i de l’altra, enguany també pot ser el començament de la fi de l’aliança tripartida iniciada l’any 2003 i la prefiguració d’una nova majoria parlamentària el 2010 que tingui com a eix central l’exercici del dret d’autodeterminació. A raonar aquestes afirmacions està dedicat aquest treball, pensat per oferir propostes, tant pel que fa al relleu de la direcció del partit com a la renovació estratègica i d’actualització ideològica del republicanisme.

Jaume Renyer Alimbau:
Jaume Renyer (Vila-seca, 1958), jurista de formació, va ser conseller del Consell Consultiu de la Generalitat. Actualment, és el secretari general de l’Ajuntament de Reus i exerceix de professor associat a la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili. És autor de diversos llibres sobre dret administratiu i constitucional. Ha estat director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis i de la revista Idees. Presideix el Fòrum Català pel Dret a l’Autodeterminació.
Militant de l’independentisme des de ben jove, n’és també analista i divulgador a través d’assaigs com Catalunya, qüestió d’estat (Premi Rovira i Virgili 1994), L’estat contra els pobles, L’autodeterminació del poble català, Jaume Cornudella Olivé, un home del silenci, Avantprojecte d’Estatut Nacional de Catalunya, redactat l’any 1999 per encàrrec d’ERC, i L’esquerra de la llibertat.

Més informació a:

"Un rostre que no és meu", d'Óscar Palazón, descobreix la part fosca de personatges que resulten propers

El llibre Un rostre que no és meu (Cossetània Edicions), d'Òscar Palazón, es presentarà dimecres 21 de maig, a 2/4 de 9 del vespre, a la llibreria La Capona de Tarragona .
La presentació de l'obra, guardonada amb el XVI Premi de Narrativa Vila de l’Ametlla de Mar, anirà a càrrec d’Adam Manyé, escriptor i director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació a Tarragona.

Resum:
Tots tenim una part fosca. Els personatges d’aquest llibre, també. I en parlen. Són veus properes. Molt properes. Si parem orella, fins i tot, és possible que hi reconeguem l’eco de les nostres pròpies paraules. Perquè, qui som en realitat? Què hi ha sota les màscares amb què ens cobrim el rostre? Talment un tic en la parla, la nostra autèntica identitat és inalterable. És inútil negar-ho. Per molt que provem de dissimular-la o anul·lar-la, tard o d’hora ens trairà, probablement en el moment més inoportú.

Òscar Palazón:
Òscar Palazón (Lleida, 1969) és llicenciat en filologia anglogermànica i actualment treballa com a professor d’anglès en un institut de Tarragona. Ha estat guanyador i finalista d’una trentena de premis literaris arreu de Catalunya. Després de publicar contes i poemes en diversos llibres col·lectius, el 2005 va aparèixer la seva primera obra en solitari, el poemari Atles de la memòria (Cossetània). Com a traductor cal destacar la publicació de Cambrils Places to feel at ease (2007), de Roser Guasch i Rafael López-Monné, i Els brigadistes entre nosaltres (Cossetània, 2008), d’Angela Jackson. Col·labora en diverses publicacions periòdiques amb entrevistes i articles de temàtica literària. Així mateix, manté actiu un blog anomenat “El vertigen del trapezista” (http://elvertigen.blogspot.com) i, esporàdicament, imparteix classes a l’Escola de Lletres de Tarragona.

20/5/08

El llibre "Em dic Mireia (i el meu cony es diu Carlitos)" es presenta a la Llibreria Catalònia

El llibre Em dic Mireia (i el meu cony es diu Carlitos) (Cossetània Edicions), de Manel Riu i Mir Roy, es presentarà dimecres 21 de maig, a 2/4 de 8 del vespre, a la Llibreria Catalònia de Barcelona.
La presentació anirà a càrrec de Mònica López, presentadora del programa Digitals de COM Ràdio. També hi participarà Francesc Mauri, meteoròleg i “home del temps” de TV3. Durant l’acte se sortejaran entre els assistents “les calcetes del pollet” de la Mireia.
La novel·la Em dic Mireia també es presentarà a la Biblioteca Pública Maria Barbal de Tremp el dissabte 24 de maig, al Cafè del Teatre de Lleida el dimarts 10 de maig i a la Sala polivalent de Sant Pol de Mar el dissabte 28 de juny, sempre a 2/4 de 8 del vespre.

Resum:
L’abril de 2006 Manel Riu i Mir Roy van obrir un blog a Internet la protagonista del qual és la Mireia, on es parla de sexe, fi deuàs, política i educació (mireiagalindo.blogspot.com). Aquest blog ha estat tot un èxit de participació i fruit d’això va néixer aquest llibre, amb la Mireia i les seves aventures eròtiques com a protagonista. Aquest és un llibre divertit i desinhibit que a banda de parlar de sexe també fa un repàs de la realitat política catalana actual i del dia a dia del nostre país.

Mir Roy i Manel Riu:
Mir Roy (Benavarri, la Franja, 1969) i Manel Riu (Benavarri, la Franja, 1965) són un matrimoni de professors d’Educació Secundària. Mir Roy és professora de Geografi a i Història; Manel Riu és professor de Llengua i Literatura castellanes. Em dic Mireia (i el meu cony es diu Carlitos) és la primera novel·la que escriuen.  

Més informació:

La guerra més quotidiana

Afirma Angela Jackson que, tradicionalment, els historiadors han mostrat poc interès pels períodes entre batalles, temps de relativa calma i poc rellevants pel que fa al resultat final del conflicte bèl·lic. Són moments, però, cabdals per conèixer l’impacte que l’excepcionalitat d’una guerra té sobre la quotidianitat.
La marxa dels joves al front, l’arribada de soldats forasters, les necessitats d’abastiment, els contrastos entre les formes de vida de militars i civils són situacions comunes a qualsevol rereguarda. Però s’accentuen si els nouvinguts arriben d’altres països i parlen diverses llengües. Els brigadistes entre nosaltres. Pròleg i epíleg a l’última gran batalla de la Guerra Civil espanyola parla de l’estada dels internacionals al Priorat abans, durant i després de la batalla de l’Ebre.
De les seves condicions de vida, del contacte amb la població, del bescanvi de conserves per productes frescos, de l’assistència sanitària, dels partits de futbol i les festes, de les relacions amoroses… Sobre una sòlida base de memòria personal –escrita i oral– Jackson basteix una interessant descripció de la vida diària, en què els testimonis, a vegades prou anecdòtics, esdevenen elements per a la interpretació d’un moment històric. La violència de la guerra, inevitablement present i explícita, embolcalla unes vivències en què emergeixen valors de solidaritat, idealisme i sacrifici personal.

Article publicat al blog La teiera, de Salvador Palomar, extret del diari El Punt de dissabte 17 de maig, sobre el llibre Els brigadistes entre nosaltres (Cossetània Edicions), d'Àngela Jackson.

19/5/08

Miquel Esteve guanya el XXè Premi Literari Vila d'Ascó 2008

"Sopar literari" de la vila d'Ascó

Dissabte 17 de maig va celebrar-se a Ascó el sopar d'entrega del XX Premi de Narrativa Vila d'Ascó 2008. La vetllada va ser tot un èxit de participació i trobada cultura, que any rere any, l'Ajuntament d'Ascó aconsegueix.
El guanyador de l'edició 2008 del premi ha estat Miquel Esteve Valldepérez de Móra la Nova, amb l'obra La tabula smaradigna, d'un total de 16 obres presentades, moltes amb força potencial, segons el jurat. L'autor defineix l'obra "com un thriller històric amb rerefons alquímic". Miquel Esteve, de 39 anys d'edat, també va guanyar l'any 2007 la XXV edició del Premi de Narrativa Ribera d'Ebre, que s'entrega a Vinebre amb la seua primera novel·la publicada, Heydrich i les agents del saló Kitty i que properament sortirà publicada per Cossetània Edicions.
La vetllada a més va tindre un reconeixement per la tasca del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, que enguany compleix vint-i-cinc anys, i que col·labora també amb el premi Vila d'Ascó en la categoria de jóvens formant part del jurat.

Notícia a llibresebrencs.org sobre el XX Premi de Narrativa Vila d'Ascó 2008

Àlex Santos: "Molta de la gent que parla del Barça el que vol és dominar el club"

Àlex Santos (osonacomarca.com)

Àlex Santos és periodista esportiu de l'Agència EFE i autor del llibre L’entorn. Joan Laporta en la lluita pel poder. Es tracta del primer de tres volums que versen sobre la influència que té en el Barça un conjunt de persones, circumstàncies i actuacions que Santos defineix com 'entorn'. L'entorn incideix clarament en el barcelonisme però és difícil de delimitar. En aquesta entrevista intentarem comprendre la importància de tot el que envolta el club blaugrana.

· Com i quan et vas decidir a escriure el llibre?

El llibre es un càrrec de l'editorial Cossetania. La idea sorgeix l'estiu de 2006, quan em criden per portar a terme aquest projecte literari.

· Al llibre parles de l’entorn del Barça. Què és exactament?

L'entorn del Barça és una manera de mirar al club que no és diferent a la de la resta de clubs. El formen tots aquells personatges i seccions que s'interrelacionen en el dia a dia de l'entitat i la sotmeten a una pressió mes o menys forta o més o menys perceptible. Podríem parlar de tots els elements que juguen al voltant del club i que no serien ni els futbolistes ni els directius ni la gent pròpiament del club.

· És aquest entorn és un tret exclusiu del club blaugrana?

Tots els clubs del món tenen un entorn però el del Barça, si més no, és peculiar. Potser l'element diferenciador és l'entorn mediàtic. Els mitjans que parlen del Barça cada dia possiblement no seran els mateixos que dediquen espai a altres equips de futbol, bàsquet o altres esports. El Barça és l'element principal de debat de molts diaris, televisions i ràdios de Catalunya. Si el club fa la valoració de l'entorn segurament dirà que incideix negativament, mentre que si són els elements del propi entorn els qui opinen diran que l'entorn crea un debat prou interessant. Com a periodista, crec que l'entorn depèn de qui sigui i de la intencionalitat que tingui, però el fet és que molta de la gent que parla del Barça el que vol és dominar el club ja sigui a través de la presidència o de continguts.

· El llibre és fruït d’una important tasca de recerca i documentació. Després de catorze mesos immers en papers, què has descobert?

És difícil arribar a una conclusió quan parles del Barça perquè si es pogués resumir en una frase ja faria temps que algú l'hagués utilitzat. Jo no l'he trobada però sí podríem arribar a alguns elements de judici. Un d'ells és que el Barça viu una entitat esportiva que viu en permanent conflicte i els petit èxits que té durant la seva trajectòria són petits illots dins un gran oceà. És un club amb massa tensió.

· Per què hi ha aquest conflicte?

El Barça dóna projecció i el fet d'acostar-se a la societat blaugrana suposa una certa entitat mediàtica. Això passa ara i seguirà passant en el futur. El sol fet de portar a terme una acció a favor o en contra del Barça genera un volum de fama que aquesta gent no trobaria en qualsevol altre vida social catalana. L'exemple més clar el trobem en la moció de censura d'Oriol Giralt. És un personatge que fa un temps va agafar certa preeminència en l'entorn barcelonista però a partir d'ara, amb tot el que comporta la moció de censura, aquest home agafarà una identitat amb una força brutal dins el barcelonisme que el farà formar part d'aquest entorn en lletres majúscules.

· Creus que aconseguirà les firmes necessàries?

Hi ha dues parts en la moció de censura. Una és tot el tràmit necessari per poder encetar el referèndum, que és la votació final a partir de la qual 2/3 parts dels vots han de ser favorables. Però el triomf abans és recollir les firmes, les 5882 signatures. Jo crec que aquest petit esglaó sí l'aconseguiran per la llei de la causa-efecte: hi ha una emprenyada general i la gent ho vol manifestar immediatament. Si aquesta moció de censura s'hagués fet d'aquí a tres setmanes no tindria tant èxit. Però ara jo li dono certes possibilitats que assoleixi un èxit parcial, la recollida de firmes.

· Quin és el paper de Joan Laporta en aquest entorn?

Ell ha estat davanter i defensa. Davanter quan ha atacat sent oposició i defensa quan forma part de la Junta Directiva, com a president. Ha jugat tots els papers d'una pel·lícula de bons o de dolents, segons com es vulgui veure. Per analitzar millor la figura de Laporta haurem d'esperar al dia que deixi de ser president. Aleshores amb una certa distància podrem avaluar quina ha estat la seva aportació al Barça.

· 'L’entorn. Joan Laporta en la lluita pel poder' és la primera part d'un projecte que inclou dos números més.

Sí, és una obra gegantina que per decisió de l'editorial s'ha dividit en tres volums. Era poc digerible fer-ne un de 900 pàgines. El pròxim sortirà a l'octubre i el següent al mes de gener o febrer.

· T'atreveixes a fer una previsió de futur de la pròxima temporada del Barça?

Atrevir-nos a pronosticar és un dels mals que està arrelant més en el món periodístic. Si alguna cosa té de gran aquest esport és la màgia de no saber el que passarà en un partit. Els periodistes esportius cada cop parlem més del que sabem segur que passarà quan encara no ha passat, jo no m'atreveixo a parlar més enllà del dia a dia però sí que puc dir que existeix una moció censura amb expectatives molt interessants pels qui l'han promogut i que hi ha força recel per part de la Junta Directiva. Més enllà tinc els desitjos de qualsevol seguidor del Barça.

Entrevista a Àlex Santos, autor del llibre L'entorn. Joan Laporta en la lluita pel poder (Cossetània Edicions) a EsportCatalà.com

18/5/08

L'Internauta entrevista els autors del llibre "Em dic Mireia (i el meu cony es diu Carlitos)"

El programa L'internauta de Catalunya Ràdio, que condueix Vicent Partal, va entrevistar dissabte 17 de maig, Manel Riu i Mir Roy, autors del llibre Em dic Mireia (i el meu cony es diu Carlitos), novel·la que ha sorgit a partir del bloc de la Mireia i que es presenta el dimecres 21 de maig a les 19:30, a la Llibreria Catalònia. La presentació anirà a càrrec de Mònica López, presentadora del programa “Digitals” de COM Ràdio, i comptarà també amb la participació Francesc Mauri, meteoròleg i “home del temps” de TV3. 

17/5/08

La Catalunya que va venir de Cuba

Jordi Català, al diari El Periódico de dimecres 14 de maig, publicà una ressenya sobre el llibre Cuba a Catalunya. El llegat dels indians (Cossetània Edicions), de Tate Cabré. Català assenyala que l'obra omple de manera rigorosa un buit existent en l'estudi de la història de Catalunya. També destaca la bellesa dels documents visuals que ofereix el llibre, sobretot de les fotografies:
"El llibre de Tate Cabré (Reus, 1965) sobre la presència de Cuba a la Catalunya moderna es va presentar al saló de ball del Palau Moja, antiga propietat d'un notable indià, Antonio López, banquer i armador enriquit a l'illa que va escollir Barcelona per continuar argumentant la seva fortuna al tornar de la Perla del Carib."
"Cuba a Catalunya. El llegat dels indians omple amb profusió d'informació, amb serietat, rigor i un evident afecte un buit important en la historiografia de la Catalunya contemporània. Però també és un document visualment bell, que recorre l'empremta cubana a Catalunya a través de 292 fotografies de l'autora mateix"
"L'autora recull, un per un, l'escalada social dels nous aristòcrates dels diners després del seu retorn massiu els anys 1860-1890: quins títols nobiliaris van adquirir i què ha estat avui dia de la seva estirp. Mapes de fàbriques, traçats ferris i seus bancàries demostren la importància del llegat econòmic d'aquest col·lectiu: l'aportació fonamental a la Revolució industrial de magnats com Joan Güell i el marquès de Comillas,, la construcció del tren de Mataró, el primer de l'Espanya peninsular (finançat per indians), i també empreses que van ser creades per ells i que avui continuen tenint una salut excel·lent, com Vichy Catalán, Cavas Mont-Ferrant i Vins Torres."

16/5/08

Un centenar de textos conformen "La catosfera literaria 08"

El llibre editat per Cossetània Edicions La catosfera literaria 08. Primera antologia de blogs en català es va presentar als mitjans de comunicació ahir dijous dia 15 de maig a la Llibreria Catalònia de Barcelona. L'obra la conformen un centenar de textos literaris de blogs escrits en català. La presentació va anar a càrrec de Toni Ibàñez, coordinador de l'obra, i de Marc Vidal, organitzador de la trobada de la Catosfera que es va celebrar el passat mes de gener a Granollers.
Marc Vidal va destacar que "el blog a banda de ser l'escenari més pràctic per donar a conèixer el món digital, és el lloc on milers de persones escriuen i on es desenvoluparà la literatura del futur". Anuncià que "els blogs marcaran l'inici de la literatura 2.0 que és on hi ha "prodsumidors" productors i consumidors alhora" i que la literatura que s'hi pot fer o llegir és "literatura asíncrona".
Toni Ibáñez per la seva banda, incidí en el fet que "La catosfera literària és un projecte col·lectiu i solidari". Col·lectiu perquè hi han participat 100 bloggers amb els seus escrits i solidari perquè aquests autors han cedit els drets dels seus textos per tal que els fons que es recaptin es destinin a les escoles La Bressola de la Catalunya Nord.
Ibáñez, va definir el títol dient que "Catosfera és el nom que portaven les jornades de Granollers" i que aquest terme es refereix "al conjunt de gent dels països catalans que tenen blogs en català tot i que "La Catosfera" va més enllà les fronteres geogràfiques i generacionals". "I literària perquè reuneix els blogs que fan literatura i on s'hi poden trobar textos de qualitat".
També apuntà que "el llibre és una obra variada que mostra el que s'està fent ara mateix a la xarxa en català (narrativa, poesia, assaig, ficció, relats curts..." i que "la cultura i la literatura catalana estan agafant a Internet molta importància" i tot això "està creant una nova manera d'escriure i de llegir".
Toni Ibáñez explicà que els anglesos van crear el neologisme blook per definir una "sèrie de textos de la xarxa plasmats en un llibre". Però "La catosfera és la primera antologia de blogs i això la converteix en una obra pionera ja que no existeix res igual en cap altra llengua".
Acabà la seva intervenció dient que "la xarxa ens permet interactuar amb els altres i intercanviar idees i la finalitat de la mateixa és donar a conèixer coses noves com la literatura digital o la ciberliteratura" i pronosticà que "en un futur, alguns dels autors de la catosfera poden arribar a ser autors de renom".

Més informació a:
directe.cat
Blog de Marc Vidal
Avui.cat
3cat24.cat
ACN
ADN
El debat.cat
Blog de Toni Ibáñez
El singular digital
El Punt
Nació digital
La Malla.net
Vilaweb

En aquests vídeos reproduïm un fragment de les intervencions de Toni Ibàñez i Marc Vidal en la presentació del llibre.


15/5/08

Toni Ibàñez: «La Catosfera demostra que podem treballar en projectes col·lectius amb un esperit solidari»

Toni Ibáñez (diari digital molletamà)

Toni Ibàñez és filòsof, professor i escriptor, però sobretot blogaire. Reconegut i premiat pels seus blogs Tros de Quòniam i Entrellum, va ser l'inventor del terme "Catosfera", i ara ha coordinat el projecte de creació del llibre La Catosfera Literària. Primera antologia de blogs en català. (Cossetània Edicions), un recull de textos de 100 blogs que van ser seleccionats per un jurat format pel mateix Ibañez, Jordi Ferré, Jesús Tibau i Sani Girona.
· En primer lloc, l'hem de felicitar per la tasca que ha dut a terme en la coordinació de "La Catosfera Literària". Ha estat gaire difícil aquesta tasca, i la de jutjar els més de 100 articles que els propis usuaris van preparar?
La convocatòria va ser un èxit. Vam rebre molts textos i, de seguida, vam veure que calia fer una selecció. El criteri era la qualitat literària. En vam deixar 100 perquè 100 és un número màgic, emblemàtic. Volíem que el llibre fos una bona mostra del que s'està fent ara mateix a la xarxa.
· Qui es quedarà els beneficis d'aquesta obra?
Els ingressos per drets d'autor que generi la venda d'aquest llibre seran destinats a fins solidaris, concretament a La Bressola, la xarxa d'escoles en català de la Catalunya Nord.
· Es preveu que es venguin molts exemplars de La Catosfera Literària? Quins objectius s'han marcat?
S'ha fet una primera edició de 2.000 exemplars. Esperem que aviat se'n faci una segona. L'objectiu és donar a conèixer la ciberliteratura que s'està fent als blogs. Molts lectors que potser no llegeixen blogs, gràcies a aquest llibre entraran en contacte amb la literatura digital.
· S'ha proposat ja si participarà o coordinarà la creació de nous reculls d'aquest tipus?
L'experiència ha estat fantàstica. La Catosfera demostra que podem treballar en projectes col·lectius amb un esperit solidari. Totes les persones hi han participat desinteressadament. Són aquests valors els que m'engresquen: saber que hi ha gent capaç de somiar i d'implicar-se en aventures noves...
· Es fa molt complicat escriure en més d'un blog? I té alguna recompensa aquesta tasca?
Un bon blog és el resultat de molts factors: la constància, l'autosuperació, la innovació, el treball seriós... Pots obrir molts blogs, però l'experiència em diu que, al final, n'hi haurà un al qual dedicaràs el teu temps i el teu esforç. La millor recompensa sempre són les visites i els comentaris: saber que tens lectors fidels. Escrivim perquè volem ser llegits. Després hi ha els rànquings i els premis.

Entrevista a Toni Ibáñez al diari digital NacióDigital.cat, del 14 de maig.

14/5/08

"La catosfera literària 08. Primera antologia de blogs en català" es presenta als mitjans de comunicació

El llibre La catosfera literària 08. Primera antologia de blogs en català (Cossetània Edicions) es presentarà per als mitjans de comunicació dijous 15 de maig, a les 11 del matí, a la Llibreria Catalònia de Barcelona.
La presentació anirà a càrrec de Marc Vidal i Toni Ibàñez.

La catosfera literària 08 també es presentarà dissabte 17 de maig, a les 7 de la tarda, al Casal de Vallromanes. En aquest acte hi participaran Marc Vidal, Saül Gordillo, Toni Ibàñez i l’actor Jaume Comas, a més d'autors d'articles que apareixen al llibre.

Resum:
No tots els blogs són literaris, però hi ha blogaires que escriuen força bé. A la xarxa s’està fent una part essencial de la literatura del present. Literatura 2.0. Escriptors de la mà oberta. Ciberescriptors que experimenten les noves possibilitats que dóna el format digital. Escriure en català a Internet. La catosfera literària. Aquesta és la primera antologia catalana de textos escrits als blogs. 100 blogaires d’arreu dels Països Catalans demostren que, gràcies a Internet, la nostra llengua és més viva i més lliure que mai. Com diu Biel Mesquida al pròleg: «Sempre havia sabut que l’escriptor ver és un creador de llibertats. En el blog ho és doblement: per l’escriptura en llibertat que practica i per la llibertat que dóna als lectors per dir la seva. Aquest gran teler públic que és el blog és també una disciplina quasi quotidiana.»

13/5/08

S'ha convocat la 9a edició del Premi Vèrtex a un recull d'itineraris de muntanya

La Federació d'entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), amb la col·laboració de Cossetània Edicions, ha convocat la 9a edició del premi Vèrtex a un recull d'itineraris de muntanya. Aquest guardó distingeix el recull de recorreguts planificats sobre una zona determinada de Catalunya o Catalunya en general, en qualsevol modalitat d'esports de muntanya (senderisme, muntanyisme, alpinisme, BTT, barranquisme, esquí de muntanya, rutes amb raquetes, escalada...).

Jurat
El jurat del premi estarà format per Anton Fontdevila (president de la FEEC), Jaume Fernández (director de la revista Vèrtex), Francesc Beato (excursionista), Josep M. Olivé (director editorial de Cossetània Edicions) i Jordi Magriñà (alpinista).

Termini de presentació
31-12-2008

Veredicte del jurat
El veredicte es donarà a conèixer durant el primer trimestre del 2009 i el premi es lliurarà durant el transcurs de la festa de la FEEC del 2009.

Dotació
La dotació del premi és de 3.000 euros i la publicació de l'obra dins la col·lecció Azimut de Cossetània Edicions.

Bases del Premi Vèrtex 09
• El premi està destinat a un recull d’itineraris que abraci una zona determinada de Catalunya o Catalunya en general, en qualsevol modalitat d’esports de muntanya (senderisme, muntanyisme, alpinisme, BTT, barran-quisme, esquí de muntanya, rutes amb raquetes, es-ca--lada…).
• Els treballs han de ser originals, inèdits i escrits en català.
• Poden participar-hi obres fetes individualment o col·lectivament, en aquest darrer cas, per un màxim de qua-tre persones. Aquelles obres presentades col·lec-tivament o per una entitat han de fixar, en el cas que siguin premiades, un màxim de tres interlocutors amb l’editorial.
• L’extensió del treball ha de ser d’un mínim de 60 folis DIN A4 de 30 ratlles i entre 60 i 70 caràcters per ratlla, i d’un màxim de 120 folis de les mateixes característiques (exclosos els mapes o les il·lustracions possibles).
• Cada itinerari s’ha d’acompanyar obligatòriament d’un mapa esquema en què s’hi indiqui els indrets per on transcorre. No és necessari que estigui fet en format digital i es pot dibuixar sobre paper.
• Del treball se n’han de lliurar cinc còpies en paper i, obligatòriament, també se n’ha de lliurar el disquet.
• Els treballs s’han de presentar amb un títol i sota un pseudònim, que no pot ser en cap cas el mateix nom de l’autor. Conjuntament amb els treballs s’ha de lliurar un sobre tancat a l’exterior del qual només hi constarà el pseudònim i, a l’interior, les dades personals, adreça, telèfon i fotocòpia del DNI de l’autor.
• L’obra guanyadora serà editada per Cossetània Edicions, seguint les condicions habituals que estableix aquesta editorial, prèviament se signarà un contracte amb l’autor. La dotació del premi anirà a compte dels drets d’autor que aquest ha de percebre en concepte de comercialització i distribució de l’obra.
• Els autors podran recollir els treballs que no resultin premiats en un termini màxim de tres mesos des que es faci públic el veredicte.
• El fet de presentar-se al premi pressuposa que els concursants n’han acceptat les bases.
• Cap persona amb vincles laborals amb la FEEC o amb Cossetània Edicions podrà presentar-se al premi.
• Els treballs s’han de presentar a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (Rambla, 41, pral. 08002 Barcelona), adreçats al Premi Vèrtex. L’organització no es responsabilitza de les obres enviades per correu no certificat.
• L’organització del premi establirà un sistema per comprovar sobre el terreny les dades de les obres premiades. En aquest sentit, el jurat pot donar una menció especial a aquelles obres que trobi convenients.

12/5/08

El programa "L'internauta", de Catalunya Ràdio, parla sobre el llibre "La catosfera literària"

El programa L'internauta de Catalunya Ràdio, que condueix Vicent Partal, va tenir com a tema central el llibre La catosfera literària 08. Primera antologia de blogs en català el dissabte 10 de maig. En aquesta emissió hi van intervenir Toni Ibàñez, coordinador de l'obra, Núria Masdéu, Xavier Caballé i Jordi Ferré.
Durant el programa els tertulians van parlar sobre la feina prèvia a l'edició del llibre i sobre la divulgació que suposa de la tasca dels bloggaires catalans. També es va destacar la importància de la producció literària dels internautes autors d'un blog.
La catosfera literària es presentarà al públic el dissabte 17 de maig, a les 7 de la tarda, al Casal de Vallromanes. Participaran en l’acte Marc Vidal, Saül Gordillo, Toni Ibañez i l’actor Jaume Comas, a més de 100 autors d'articles del llibre.

11/5/08

Els camins debolits

Lluís Muntada publicà l'article "Els camins debolits" al diari El País de dijous 24 d'abril, en el que feia referència a l'obra L'home que tenia més d'una vida, de Joan Puig i Ferreter (Cossetània Edicions).
Muntada elogia la recuperació literària que representa la reedició d'aquesta obra de Puig i Ferreter:
"Una de les funcions més importants ue poden fer la crítica i l'edició literàries és la recuperació dels camins debolits de la literatura. Si tenim present que un escriptor crea els seus precursors, no hi ha cap clau de comprensió de la contemporaneïtat que no passi per la relectura dels clàssics i per rescatar les baules perdudes de la pròpia tradició literària. Ara i aquí el raquitisme lingüístic només se supera connectant els bons models literaris amb les noves potències creatives i lectores.[...]
La majoria de les proses, narracions i novel·les breus que integren el volum L'home que tenia més d'una vida no havien estat reeditades des de l'any 1939. I ara tenen l'oportuna virtut de revelar els perfils més desconeguts de Joan Puig i Ferreter (La Selva del Camp, 1882-París, 1956), un escriptor sobretot famós per la seva faceta de dramaturg i per obres tan monumentals com Camins de França o El pelegrí apassionat."
"Temes com l'honor perdut a causa de la voluptat, la sacralització de la virginitat i una torbadora misogínia de vegades reforçada per la veu narradora, traspassen una textura de fòssil. Tanmateix, aquest reconeixement no invalida la lectura del llibre. Queden, pel cap baix, dues lliçons impagables: fruir dels recursos lèxics d'una llengua vigorosa i aproximar-se al misteri d'experimentar que algunes imperfeccions, dissonàncies i exageracions declamatòries també poden bastir una obra instructiva, de necessari coneixement de la tradició literària."

10/5/08

Un llibre reivindica els 34 pagesos assassinats per la FAI

Ponents durant la presentació de La cabana a La Fatarella (e-notícies)

L’escriptor Josep Gironès, nascut a la Fatarella l’any 1954, va presentar el passat dissabte en aquest municipi de la Terra Alta la seva novel·la històrica La Cabana, guanyadora del XIX Premi Literari Vila d’Ascó i editada per Cossetània, sobre els anomenants Fets de la Fatarella (25 de gener de 1937), on 34 pagesos van ser assassinats pels anarquistes. La causa dels Fets de la Fatarella va ser l’oposició de la major part dels pagesos a la col·lectivització de les terres que els volia imposar la CNT-FAI, una imposició que ja havia ocasionat enfrontaments i morts en altres municipis propers. Segons Josep Gironès, "els faistes eren una força armada extremista aliena al govern de la República. Si avui calgués definir els faistes empraríem una paraula molt clara: terroristes, així de clar. No dubto que entre els faistes hi hagués persones idealistes o de bona fe, com les que van anar a lluitar als fronts d’Aragó o de Madrid, però els faistes que van fer cap a la Fatarella eren majoritàriament indesitjables i oportunistes".
Entre les víctimes d’aquells assassinats hi havia Josep Descarrega Llop, avi de Josep Gironès, qui durant la presentació de La Cabana va dir "no volem justícia, no volem venjança, no volem senyalar ningú, l’únic que volem és reparar i dignificar el bon nom dels pagesos assassinats".

Notícia al diari digital e-notícies sobre el llibre La cabana, de Josep Gironès.

9/5/08

Melcior Mauri presenta a Vic la seva biografia esportiva

Acte de presentació del llibre sobre Melcior Mauri a Vic (osona.com)

El passat dilluns, dia 5 de maig, es va fer a la Sala Coll i Bardolet de l’edifici del Sucre de Vic la presentació de la biografia del ciclista osonenc Melcior Mauri (a la foto, al mig). Melcior Mauri o una altra forma de lluitar contra el temps, de Josep M. Cuenca i editat per Cossetània, fa un repàs de la vida esportiva del ciclista fins a l’actualitat.
Tant Jordi Ferrer, editor de Cossetània, com Josep M. Cuenca van destacar el gran buit de biografies que hi ha en el nostre país d’esportistes d’elit i van justificar la realització d’aquest llibre per la importància de la carrera de Melcior Mauri i per la necessitat de trencar aquesta tònica.
Josep M. Cuenca, gran aficionat al ciclista, va agrair a Melcior Mauri i el seu entorn les facilitats que va tenir per remenar i recopilar informació. Tanta informació, que fins i tot, va bromejar, “podia canviar la declaració de renda de la família Mauri”.
La presentació, seguida per més de 50 persones va acabar amb la signatura del llibre per part de l’autor i de Melcior Mauri. L’acte va ser presentat per Xavier Cortacans de la llibreria Muntanya de Llibres.

Notícia a Osona.com sobre la presentació del llibre Melcior Mauri o una altra forma de lluitar contra el temps a Vic el dilluns 5 de maig.

Més informació sobre l'acte:
Notícia a elter.net
Notícia a laplanaweb.com
Notícia a OsonaEsports.cat


8/5/08

Calma relativa abans de la batalla

Natàlia Borbonès publicà un reportatge sobre el llibre Els brigadistes entre nosaltres. Pròleg i epíleg a l'última gran batalla de la Guerra Civil espanyola (Cossetània Edicions) al diari El Punt del Camp de Tarragona. Borbonès destaca que un dels principals atractius de l'obra és la descripció que se'n pot extreure sobre la relació entre els soldats estrangers i la població autòctona.
La primera presentació del llibre de Jackson, historiadora britànica resident a Marçà, es va dur a terme el 30 d'abril a la Biblioteca Municipal i comarcal de Falset en el marc de l'exposició "Preludi a l’ultima batalla de la guerra civil espanyola: Les brigades internacionals al Priorat, 1938".

Notícia de Natàlia Borbonès al diari El Punt del Camp de Tarragona de divendres 2 de maig, sobre el llibre Els brigadistes entre nosaltres. Fotografies de Judit Fernández.
Article "L'amor en temps de Guerra", publicat a El Punt, sobre el contingut dels apèndixs de l'obra d'Àngela Jackson, amb detalls de la presentació del llibre.

7/5/08

L'arxiver reusenc Alfred Redondo analitza el paper dels voluntaris catalans a la Guerra d'Àfrica

Identifica els 466 homes que van lluitar a les ordres del general Prim

Ponents de la presentació del llibre Guerra d'Àfrica (J. Fernàndez. El Punt)

L'arxiver reusenc Alfred Redondo és l'autor del llibre Guerra d'Àfrica (1859 - 1860). Els 446 del general Prim (Cossetània), una obra que analitza el paper dels homes que van anar a lluitar contra els marroquins durant aquell conflicte. L'autor estudia com es va formar aquest cos de voluntaris: «La guerra és l'excusa per parlar d'aquestes 466 persones, amb el general Prim al centre», segons va dir l'historiador Daniel Piñol en la presentació del volum a l'Arxiu Històric de Tarragona.
L'interès d'Alfred Redondo pels voluntaris catalans a la Guerra d'Àfrica es va despertar durant la lectura del llibre de Miguel del Rey La Guerra de África (1859-1860). Uniformes, armas y banderas. A la primera plana d'aquest volum hi apareix la bandera espanyola amb les lletres VC separades per un escut de marquès. «Mogut per l'interès de saber més coses sobre aquestes inicials, vaig trobar que pertanyia a Joan Prim i Prats (marquès de los Castillejos) i que els voluntaris van estar sota les seves ordres durant la campanya», segons va explicar ahir l'autor durant la presentació del seu estudi sobre els 466 voluntaris que van prendre part en el conflicte bèl·lic.
Fruit de la seva «curiositat» i de formular-se la pregunta de «qui eren aquests voluntaris catalans» ha nascut ara el seu llibre, Guerra d'Àfrica (1859-1860) (Cossetània), que ahir va presentar a l'Arxiu Històric de Tarragona l'historiador Daniel Piñol. El llibre s'estructura en sis capítols. L'autor explica l'estat de la qüestió i els antecedents del conflicte, les dues forces enfrontades (espanyoles i marroquines) i, finalment, el tractat de pau. Però la part central de l'estudi tracta sobre els voluntaris: «la data de creació, el reclutament dels voluntaris, la reunió a Barcelona per desplaçar-se a l'Àfrica, les seves actuacions en el camp de batalla, la data de dissolució del cos i les notícies sobre els mateixos homes en dates posteriors».
Piñol va destacar que la guerra «només és el teló de fons o l'excusa per parlar d'aquestes 466 persones; i el general Prim està al centre de tots, però no n'és el protagonista». De fet, gràcies a la recerca documental duta a terme, l'autor de l'estudi identifica i posa nom i cognoms a tots aquests voluntaris.
En el llibre també s'explica «l'impacte popular» que va tenir la guerra: «apareix a la premsa, en poesies, en representacions teatrals, en cançons...», va indicar Piñol, que hi va afegir que aquest ressò popular es va traduir també en la creació de diversos monuments commemoratius. Un exemple, el situat a la ciutat natal del general Prim, a Reus (a la plaça que duu també el seu nom). Un dels relleus d'aquest monument està dedicat a l'Associació de Voluntaris Catalans Supervivents de la Guerra d'Àfrica que, segons explica Alfred Redondo, va sol·licitar permís al consistori reusenc per retre un homenatge a qui havia estat el seu general durant el conflicte
Alfred Redondo (Reus, 1976) és llicenciat en història per la Universitat Rovira i Virgili (2000) i és arxiver de la Delegació Territorial del Govern a Tarragona. Ha publicat diversos treballs d'història.

Notícia de Carina Filella al diari El Punt sobre la presentació del llibre Guerra d'Àfrica (1859 - 1860). Els 446 del general Prim a l'Arxiu Històric de Tarragona el dimarts 6 de maig.