6/11/07

"El Centre d'Estudis de Parla Catalana recull en un llibre els actes del cinquè congrés a Maó"

A principis de novembre, va sortir a la versió digital d'El Punt, un article de Lídia Gamero sobre el llibre de Cossetània Edicions Paisatge, territori i societat a les terres de parla catalana. A continuació podeu llegir la reproducció íntegra de l'article:

"El llibre que va presentar dimarts la Coordinadora del Centre d'Estudis de Parla Catalana (CCEPC) a la seu de l'Associació Catalana de Premsa Comarcal. L'obra recull els actes del cinquè congrés de l'entitat, que va tenir lloc els dies 14, 15 i 16 d'octubre del 2005 a Maó.
El Museu de Menorca va protagonitzar fa poc més de dos anys el cinquè congrés organitzat per la CCEPC, on van acudir «més de deu mil persones», segons va afirmar ahir el president de l'Institut Menorquí d'Estudis, Sergi Marí. L'objectiu era accentuar el protagonisme que està prenent avui dia el paisatge arran de les noves iniciatives dels centres d'estudis per a la seva conservació com a patrimoni col·lectiu. El paisatge rural com a herència i transformació, el turisme vers el patrimoni i el paisatge, el paisatge urbà i l'art relacionat amb la literatura i el paisatge van ser els quatre eixos temàtics que ara reflecteix el llibre Paisatge, territori i societat a les terres de parla catalana (Cossetània Edicions).
L'obra està formada per 39 ponències, 27 comunicacions, tres relacions dels diversos àmbits i una conferència de cloenda que mostren les activitats dutes a terme pels més de vuitanta centres d'estudis d'arreu dels Països Catalans que posen en funcionament diferents metodologies.
Des de l'any 1992, la CCEPC ha volgut unir les diverses aproximacions científiques i mediambientals per aconseguir complementar i enriquir la cultura catalana.
El pròxim volum tractarà el sisè congrés de la CCEPC sobre Republicans i Republicanisme, i la setena trobada parlarà sobre els Processos migratoris a les terres de parla catalana.
Nova cultura del territori
El catedràtic en història i institucions econòmiques de la Universitat de Barcelona Enric Tello va advertir del naixement d'una nova cultura del territori en el marc de la conferència Què pot oferir la història a una nova cultura del territori. «La responsabilitat de la nostra generació és conservar la matriu natural del territori entesa com un tot», va afirmar Enric Tello fent referència a una de les claus d'aquesta nova cultura basada a prioritzar la cura del paisatge per sobre d'altres necessitats humanes. Un indicador del bon estat del territori, segons l'historiador, és el grau de biodiversitat entesa com «la interacció entre les espècies que fan els diferents sistemes ecològics».
El catedràtic va advertir, d'altra banda, del deteriorament ambiental a Catalunya, que s'explica «per l'ocupació excessiva i l'abandonament» ja que, tot i haver-hi més espais forestals, la construcció desproporcionada i la pèrdua d'interès dels boscos han dut a una simplificació del paisatge. Segons Enric Tello, les solucions passen per aplicar unes mesures integradores que retornin l'equilibri forestal, com ara restablir antigues zones agrícoles, destinar àrees de bosc a pastures i cultius, reforçar la biodiversitat i mantenir vells camins per prevenir incendis.
La presentació del llibre a Barcelona forma part del cicle de conferències Congrés obert, que fa un recorregut per les seus dels centres d'estudis d'arreu del país."

Article de Lídia Gamero, publicat el mes de novembre a la versió digital d'El Punt.