31/5/07

Jordi Longás: "Quan la natura entra en conflicte amb els interessos econòmics, sempre acaba perdent"

En el número 29 de la revista nat (juny 2007), hi apareix una entrevista a Jordi Longás, autor de llibres com Els Pirineus Viatge fotogràfic (en català, castellà i francès) o Catalunya 50 excursions inoblidables (disponible també en castellà) de Cossetània Edicions. A continuació reproduïm alguns fragmanets d'aquesta entrevista (OM= Òscar Marín, JL= Jordi Longás):
"OM: La nostra terra és d'excursionistes, i molts d'ells han deixat testimoni de les seves rutes en llibres i guies. Jordi Longás és d'un d'aquests. Amb la càmera al coll, ha travessat el Principat per buscar paratges atractius i recomanr-los en les seves obres. A Catalunya. 50 excursions inoblidables hi recull els millors.
Escriure llibres sobre rutes ajuda d'alguna manera a conservar el territori?
JL: [...] No tinc la certesa que sigui així, però realment ho espero i amb aquest ànim he fet totes les meves publicacions. [...] ajudar que la gent conegui la nostra natura és una manera de fer-la estimar i segurament de respectar-la més.
OM: Al pròleg afirma que, al Principat el ciment avança més ràpid que les actituds conservacionistes. [...]
JL: [...] Quan la natura entra en conflicte amb els interessos econòmics, sempre acaba perdent. Calen des de polítiques que lluitin contra l'especulació i permetin que la natura sigui un actiu en la sostenibilitat dels territoris, fins a la progressiva transformació de les actituds i els valors individuals.
[...]
OM: [...] Quins són els paratges més recòndits que ha visitat?
JL: [...] A les terres dels Ports i a les de l'Alta Garrotxa és ben fàcil perdre's-hi. La mateixa serra d'Almos té indrets impenetrables. És molt feréstec el territori del Prepirineu que s'estén entre l'Alt Urgell i els dos Pallars [...] Als Pirineus destacaria la vall d'Àrreu i com a comarca el Solsonès [...]
OM: Què ens recomana per no perdre'ns [...]?
JL: [...] Amb un bon mapa, una brúixola i coneixements d'orientació s'arriba a tot arreu.
OM: [...] Creu que s'hauria de limitar l'accés als parc naturals [...]?
JL: No en sóc gens partidari. Cal dotar el país de molts més espais que resultin atractius i que permetin diversificar l'oferta. [...] el problema apareix quan convertim els espais naturals en parcs temàtics [...] Aquesta idea és la que impulsa el meu últim llibre, en què proposo excursions a indrets repartits per totes les comarques. És una invitació a descobrir joies oblidades que ens poden satisfer tant com la visita d'un parc nacional."

Fragment extret d'una entrevista d'Òscar Marín, del núm. 29 de la revista nat (juny de 2007).