16/11/10

Sergi Pàmies: “Cruyff l’hauríem de posar en una llista amb Dalí, Miró i Gaudí, com a focus turístico-cultural”

El llibre Escoltant Cruyff, del periodista Edwin Winkels, s’ha presentat al Col·legi de Periodistes de Catalunya

L'autor, Edwin Winkels, i l'escriptor Sergi Pàmies, durant la presentació

El llibre Escoltant Cruyff. La seva vida i el seu futbol en 150 frases, d’Edwin Winkels, que acaba de publicar Cossetània Edicions, s’ha presentat dimarts 16 de novembre al Col·legi de Periodistes de Catalunya.
Durant l’acte, l’escriptor Sergi Pàmies ha fet referència a la realitat internacionalitzada que és el Barça des de la seva fundació. Això és el que ha permès l’arribada de persones com Johan Cruyff, de qui n’ha destacat les seves possibilitats, també, com a reclam turístic i cultural: “Cruyff l’hauríem de posar amb Dalí, Miró, Gaudí...són uns focus turístico-culturals d’entre els quals és molt important la figura de Cruyff”. Per l’escriptor el més rellevant de l’obra, que també compta amb una versió en castellà a Lectio Ediciones, Escuchando a Cruyff. Su vida y su fútbol en 150 frases, és l’aproximació racional que aporta l’autor, a través de la interpretació del personatge i un gruix de dades necessari.
L’escriptor també ha diferenciat tres eixos a l’entorn dels quals giren les frases dels llibres: “l’Atzar religiós (des del punt de vista futbolístic), l’aforisme filosòfic i la sentència, que en el cas de Cruyff no ha estat mai innocent”. També ha parlat sobre la posició de privilegi des de la qual l’autor ha elaborat el llibre: “a vegades ens falta informació sobre la part holandesa de Cruyff i a ells els falta informació sobre la part catalana de Cruyff. Algú que ha estat pendent de les dues bandes, té una posició de privilegi”.
L’autor de l’obra, el periodista Edwin Winkels, ha citat alguna de les frases més rellevants de Cruyff que apareixen al llibre, com ara “Mai cometo errors perquè em costa molt equivocar-me”, “Abans de cometre un error, no el cometo”, En un momento dado” o “Un paloma no hace verano”. Winkels ha parlat sobre la importància de les publicacions sobre esports i, en concret, sobre futbol, més enllà dels diaris esportius. Per al periodista, l’opinió de qui va ser entrenador del Barça avui segueix sent molt vàlida, tot i que destaca la tasca dels periodistes a l’hora de fer entendre el discurs de Cruyff.
Edwin Winkels, nascut a Utrecht (Holanda) el 1962 i diplomat en periodisme, va treballar al diari Het Vrije Volk (Rotterdam) abans d’arribar, el 1988, a Barcelona. El 1991 Va començar a treballar a El Periódico de Catalunya com a redactor d’esports. Va cobrir els Jocs Olímpics, el Tour de França i va seguir, durant 12 temporades, el FC Barcelona. Des del 2000 és reporter d’informació general a El Periódico de Catalunya i acaba d’iniciar una etapa com a cronista de la ciutat de Barcelona. Ha publicat tres llibres a Holanda, dos dels quals relacionats amb el Barça.

1 comentari:

Marcel Banús ha dit...

Un llibre imprescindible per entendre per què el Barça fa el millor futbol del món.