6/11/10

Fantàstiques Terres de l'Ebre

El fantàstic és un gènere narratiu poc cultivat en la literatura de les Terres de l'Ebre, tot i tenir bastants seguidors. Hom podria raonar esta mancança dient que les nostres terres ja han passat (i passen!) per prou problemes reals pels que amoïnar-nos com per afegir-ne de ficticis. D'altres respondrien dient que precisament no hi ha millor arma per criticar esta realitat -o per evadir-se'n- que una bona dosi de literatura nostrada. Sia com sia, Armando Vericat sembla ser que era conscient d'esta mancança... i va posar fil a l'agulla per esmenar-ho.
Ens trobem, així, davant una obra que mescla la literatura de tall més historicista i de la quotidianitat amb la narrativa fantàstica, en un context i uns escenaris que a més d'un se li faran molt familiars. I Vericat se'n surt notablement. Els personatges resulten creïbles i estan ben dibuixats, i la trama resulta interessant i intrigant fins al sorprenent desenllaç. Cal destacar el vocabulari emprat, sobre el qual cal felicitar l'autor: massa sovint ens trobem amb textos ebrencs que a nivell lèxic i de conjugació verbal és impossible de discernir d'un text escrit al Passeig de Gràcia. El llenguatge de Vericat es fa natural i creïble, contribuïnt decididament a millorar l'atmosfera i a introduir -una mica més- el lector en la història.
Una entretinguda novel·la per a ebrencs a qui agrade el gènere fantàstic, per a ebrencs que vulguen descobrir-lo i per a lectors d'arreu que tinguen curiositat per la mitologia d'este tros de país.

Ressenya d'Oriol Fuster Cabrera, participant en la promoció de La vall del Miracle (XVII Premi de Narrativa de la Ribera d'Ebre), d'Armando Vericat.