26/8/10

Albert Güell, amb la novel·la "L’ull de bronze", guanya el 28è Premi de Narrativa de la Ribera d'Ebre

En l’acte de lliurament del guardó es presentà l’obra guanyadora de la 27ena edició, La vall del Miracle, d’Armando Vericat

Albert Güell durant el lliurament del 28è Premi de Narrativa de la Ribera d'Ebre

Albert Güell, nascut a Barcelona el 1964 i resident a Mataró, amb la novel·la L'ull de bronze ha guanyat el 28è Premi de Narrativa de la Ribera d'Ebre, dotat amb 3.000 euros, que es va lliurar ahir dimecres dia 25 d'agosta Vinebre. L'obra serà publicada per Cossetània Edicions.
Segons l’autor, “la idea de la novel·la va sorgir d’un conte breu que havia escrit sobre el mar i l’horitzó. Tenia clar que volia parlar sobre l’art, sobretot, i sobre la recerca interior de l’artista. És una obra bastant introspectiva i utilitza molts referents literaris i artístics.”
El protagonista de la novel·la és un escultor que es troba en un moment de crisi creativa i inicia una recerca de la inspiració dintre seu, mentre es troba enmig d’un triangle amorós, constituit per uns personatges complexos. Segons Güell "Els personatges no ho expliquen mai tot, adquireixen vida pròpia i, a vegades, no van pel camí que el mateix escriptor creia, perquè la novel·la és viva.”
Albert Güell ha escrit altres obres, sobretot de narrativa infantil i juvenil (El cel vist de prop (2006), El gust dels colors (2007), L’arbre de les 7 branques (2007), La fòrmula màgica (2007), Fantasmes al palau! canti qui pugui (2008), o La fiebre del Oro (2008)) i contes il·lustrats. Aquesta és la seva primera obra de narrativa dirigida a lectors adults.

La vall del Miracle
En el mateix acte es va presentar la novel·la guanyadora de l'edició de l'any passat, La vall del Miracle, del veí de Traiguera (Baix Maestrat), Armando Vericat. L'obra va ser presentada per Vicent Matamoros, president del Centre Cultural de Traiguera, qui destacà que "la novel·la és un trhiller històric ambientat al Maestrat del segle XVI, quan aquest territori estava sota la influència de l'orde de Montesa."
Segons Matamoros, la novel·la "té un ritme àgil on no paren de passar coses i que fa que la lectura sigui fàcil i distreta. El lector se sent permanentment immers en un món d'intriga que ja comença al principi del llibre. La intriga d'un assassinat per resoldre manté la novel·la viva fins al final. En l'obra també hi ha una bonica història d'amor entre un capellà i una dona casada, un fet que, traslladat al segle XVI, és difícil que tingui un final feliç." En la novel·la hi apareix un element fantàstic, un home llop, que l'autor incorpora a l'obra "com a influència d'un dels autors més admirats d'Armando Vericat, Joan Perucho. Aquest element està integrat a la trama de manera que es fa creïble".
Finalment, va dir que "la bomba de la novel·la és que es basa en un fet documentat històricament, ja que el protagonista de la novel·la va existir. La seva cura d'una ferida de mort, sobre la qual els metges no li van donar cap esperança de vida, és l'únic acte miraculós dels que s'atribueixen a la Mare de Déu de la Font de la Salut que fou enregistrat per un notari tortosí. Una novel·la que és digna d'un guió cinematogràfic."
L'acte de lliurament del 28è Premi de Narrativa Ribera d'Ebre va comptar amb Maria Barbal com a escriptora convidada.