25/9/08

Oriol Junqueras: "El llibre vol incitar a apassionar-se per la història"

Ernest Belenguer, Enric Calpena i Oriol Junqueras a la llibreria Catalònia

L'historiador Oriol Junqueras, autor del llibre Camí de Sicília. L'expansió mediterrània de Catalunya (Cossetània), digué en la presentació que es va realitzar el dijous dia 25 de setembre a la llibreria Catalònia de Barcelona que "el llibre vol incitar la sensibilitat per aprendre i apassionar-se per la història."
El llibre explica en to divulgatiu l'expansió a la Mediterrània que s'inicià en temps del regnat de Pere el Gran. En aquest sentit Junqueras afirmà que el rei Pere "ens ensenyà que cal ser valent i constant, ja que Pere el Gran s'atreví a enfrontar-se a una gran potència econòmica i demogràfica com era França, que a més tenia com aliat el Papat". Segons Junqueras, Pere el Gran "va haver de vèncer moltes coses de la seva història com el fracàs del seu avi a Muret o l'empresonament que va sofrir el seu pare Jaume I." Afegí també que "els fonaments de l'èxit de Pere II a finals del segle XIII es començaren a posar el segle XI" i va elogiar "el sistema d'aliances internacionals que va permetre al rei Pere agrupar tots els enemics de França".
Per la seva part, Ernest Belenguer, catedràtic d’Història Moderna de la UB, que va realitzar la presentació del llibre, va indicar que cal tenir una visió àmplia de la història i "Oriol Junqueras la té". Digué també que "Camí de Sicília és un llibre de síntesi d'un fet divulgatiu. El llibre subratlla l'enfrontament de França i el Pontificat davant de Pere el Gran i Catalunya, un enfrontament que ja venia d'abans." La presentació també comptà amb Enric Calpena, director junt amb Oriol Junqueras, de la col·lecció En Guàrdia.