30/4/08

"Els brigadistes entre nosaltres" explora l'impacte de la Guerra Civil en la població del nord de l'Ebre

El llibre Els brigadistes entre nosaltres (Cossetània Edicions), d'Àngela Jackson, es presentarà el dimecres 30 d'abril a les 7 de la tarda, a la Biblioteca Municipal i Comarcal de Falset.
La presentació, que precedirà l’exposició “Preludi a l’ultima batalla de la guerra civil espanyola: Les brigades internacionals al Priorat, 1938”, anirà a càrrec de Joan Cavallé, novel·lista i dramaturg recentment guardonat per una obra ambientada a la Guerra Civil, i d’Òscar Palazón, escriptor i traductor.

Resum
Els brigadistes entre nosaltres és el primer estudi que explora el període de relativa calma que va haver-hi abans de la batalla de l’Ebre, l’última gran batalla de la Guerra Civil espanyola. Després d’una desastrosa retirada a l’Aragó a començaments de la primavera de 1938, els voluntaris de les Brigades Internacionals i els soldats espanyols i catalans de l’exèrcit republicà es van reagrupar al nord de l’Ebre. El llibre investiga l’impacte que va tenir la presència de tants soldats en la població civil i les reaccions de la canalla davant uns fets que els van pertorbar la tranquil·litat.
Els brigadistes entre nosaltres mostra com es recorda —i com es recordava— aquest particular període de la Guerra Civil espanyola, i hi destaca episodis i emocions a partir de les vides dels qui van patir aquesta terrible batalla.

Àngela Jackson
La tesi doctoral d’Angela Jackson, British Women and the Spanish Civil War (Dones britàniques i la Guerra Civil espanyola) va ser publicada el 2002 per l’editorial Routledge de Londres. Després ha escrit Més enllà del camp de batalla: testimoni, memòria i record d’una cova hospital en la Guerra Civil espanyola, en català i en anglès. Basada en aquestes investigacions, l’any 2007 va aparèixer la seva novel·la, Warm Earth (Terra càlida). Viu al Priorat, on continua involucrada en la conservació de la memòria històrica de la guerra mitjançant la seva feina a l’associació No Jubilem la Memòria (www.nojubilemlamemoria.tk).