30/4/10

El falsari, de Toni Orensanz

El falsari, de Toni Orensanz, és un deliciós recull de relats on recorda i recrea personatges i anècdotes ubicades al Priorat (especialment al seu Falset), moltes de les quals ha degut recollir de la tradició oral (amb les corresponents dosis de realitat i ficció que això representa), i també inspirades en experiències pròpies.

Després de la terrible història que ens va explicar amb L'òmnibús de la mort: parada Falset, Toni Orensanz ha gaudit (es nota) narrant aquestes petites històries de poble (però universals i gegantines), amb gran sentit de l'humor, però sense ridiculitzar gens ni mica aquests personatges senzills, humils i entranyables, sinó tractant-los amb una extrema tendresa, fent-los estimar com segur que ell se'ls estima: pregoners, pagesos, anarquistes, fadrins vells, mules, capellans, xiquets que juguen al carrer, padrines, (tots amb el seu malnom característic)... i, sobretot, la meravellosa història d'un botxí . Històries de d'abans quan antes, històries de sempre. Animeu-vos a conèixer a Joan Pi, Soquet, Francesc Simó, Rabascall, Joan Ferrer, Cagabitllets, Pere Muntané, Matacavalls, Enric Soldevila, Brillando, i molts altres.

Article de Jesús Maria Tibau al blog Tens un racó dalt del món sobre el llibre El falsari, de Toni Orensanz.

"Guia d'arbres per a nois i noies", de Cossetània, guardonat als Premis Crítica "Serra d'Or"


















Ramon Pascual i portada de la Guia d'arbres per a nois i noies

El llibre Guia d'arbres per a nois i noies, de Ramon Pascual, ha estat guardonat amb el Premi Crítica "Serra d'Or" Juvenil (Coneixement) 2010 en el decurs de la gala d'entega dels premis Crítica "Serra d'Or" 2010 que es va portar terme ahir dijous 29 d'abril a Barcelona. El jurat de la categoria de literatura infantil i juvenil format per Mònica Baró, Montse Ginesta, Teresa Mañà, Joan Portell i Núria Ventura va destacar el tò "àgil, entenedor i agraït de l'obra". L'obra va ser publicada la tardor del 2009 per Cossetània. De les mateixes característiques que aquest obra, el mateix autor, Ramon Pascual va publicar a Cossetània, el 2008, la Guia de bolets per a nois i noies.
L'obra, guardonada, la Guia d'arbres per a noies i noies és moderna, innovadora, amb unes claus de classificació senzilles i de fàcil maneig, que serveixen per poder identificar els arbres, acompanyades, a més a més, d’informació suficient per saber interpretar les comunitats en què s’agrupen i la seva significació en el paisatge. La guia comença amb 10 temes monogràfics que expliquen com són els arbres i cadascuna de les seves parts, les característiques del paisatge i els trets més remarcables dels principals boscos del país. A continuació inclou la descripció d’uns 50 arbres autòctons, acompanyades de dibuixos i fotografies. També hi ha descrits 26 arbres plantats als parcs i als carrers i 15 arbres fruiters. Núria Duran hi té seleccionats els textos corresponents a curioses històries relacionades amb els arbres, la utilitat de la fusta i altres virtuts i aplicacions medicinals i comestibles.
En el mateix acte es van premiar autors com Miquel de Palol, Pau Faner, Cèlia Sánchez Mústich, Josep M. Castellet, Pere Anguera o entre d'altres Joan Cavallé

Més informació:
Diari El Punt

29/4/10

Dos bons llibres

L'articulista aprofita per recomanar la lectura de dos llibres vinculats amb el territori: El falsari, de Toni Orensanz i Àngels de pedra de Rosa Pagès

Deixant clar d'entrada que no tinc la més mínima pretensió d'exercir de crític literari, gosaré atrevir-me, en aquest espai, a recomanar d5os llibres, ara que s'acosta Sant Jordi i cal triar per mantenir-se fidel a la sana tradició de dedicar la jornada a comprar, com a mínim, un llibre, encara que sigui per regalar. Vull deixar clar que no seré gens objectiu a l'hora de parlar-los dels llibres i els seus autors, perquè els conec a tots dos i sento una íntima admiració per la feina que fan. Queda dit i, sí, en efecte, aquesta crònica no té res d'objectiva, ans al contrari.

Primer cas: el periodista Toni Orensanz (quan el faran fill predilecte del seu poble, Falset?) s'atreveix a anar més enllà dels límits del seu ofici i, després d'haver-nos ofert, fa un parell d'anys, l'excel·lent investigació periodística a L'òmnibus de la mort. Parada Falset (fer periodisme amb la història no és gaire comú), ara ha volgut banyar-se al mar de la ficció i deixar de banda els límits que la veritat imposa al periodisme per deixar-se anar i explicar històries que, certes o no, ell havia escoltat de veïns del seu poble. En aquesta ocasió, Orensanz, a El falsari, sembla fer seva la màxima tan repudiada pel periodisme honest, allò que «no deixis que la veritat t'espatlli una bona història» i ha tirat milles. I no se n'amaga, és clar. Deixa clar que fa ficció, no periodisme. Per tant, la història que sap, l'explica. I se non è vero, è ben trovato. Resultat: històries que fan riure. Perquè les històries que explica, probablement sense voler-ho, sobretot fan riure. I, tal com estan les coses, que et facin riure s'agraeix.

Volem més arguments? És un llibre curt, que es llegeix pràcticament d'una tirada i, per tant, apte per a no lectors habituals. I, a més, resulta que està ben escrit. Molt ben escrit, perquè Orensanz és dels col·legues que millor escriuen d'aquest país. I dic país, i no aquestes comarques que tant ens fan patir. Tan ben escrit, que usa el català que es parla al Priorat. El prioratí d'avui, i d'abans quan antes.

Segon llibre: els reusencs que s'han dedicat a escriure han tingut l'habilitat de convertir en universals personatges, escenaris i històries que són de Reus. Xavier Amorós n'és probablement l'exemple viu més significatiu. La Boca de la Mina és un indret que la gent de Reus se sent molt seu i s'estima, però és també, a banda dels llocs més descrits de la ciutat per la literatura (Amorós, Jordi Cervera, Andreu Sotorra…), un escenari que funciona encara que el lector sigui d'un altre indret i tingui altres referents geogràfics i sentimentals. Àngels de pedra, de Rosa Pagès, fa això, parlar de Reus, del Reus de principis del segle XX, de manera que el que explica supera els limits de la ciutat i va molt més enllà. Potser perquè fa poc m'he rellegit el Vilaniu de Narcís Oller, se m'acut fer la comparació: el Valls que és escenari de l'obra d'Oller supera límits, d'igual manera que el Reus que és escenari de la novel·la de Rosa Pagès va molt més enllà. Als reusencs que llegeixin aquestes línies els diria que aquest Àngels de pedra és d'obligada lectura. I als no reusencs, doncs també, perquè els grans temes que s'hi tracten (la ciutat, la bogeria, l'ambició…) són universals. Aquest Sant Jordi, doncs, destil·la qualitat pel que fa a autors locals. He citat aquests dos, perquè són els que m'he llegit. Dos exemples, per cert, editats aquí mateix, al Camp de Tarragona, per Cossetània Edicions. Prova que tenim indústria cultural pròpia, que té amplitud de mires i aconsegueix universalitzar els nostres autors. Està clar que, tant malament, no estem.

Article de Francesc Domènech al diari El Punt de dissabte 10 d'abril sobre el llibre El falsari, de Toni Orensanz, i Àngels de pedra, de Rosa Pagès.

28/4/10

"Àngels de pedra", de Rosa Pagès

Rosa Pagès es una autora de Reus que ens explica amb una prosa molt dolça i olorosa, doncs comença la novel·la en aquesta estació de l'any on s'olora la farigola florida i el romaní, una història realitat/ficció on l'escenari és Reus, la seva ciutat, relata el pas del Modernisme de principis de segle i s'acaba en la setmana tràgica, que ara precisament ha fet 100 anys .
La novel·la tracta un tema històric on la terra era propietat municipal, cosa que ens pot sorprendre hores d'ara, quan el capitalisme està a flor de pell.
Els personatges d'aquesta novel·la coral són de diferents classes socials, treballadors i burgesos amb els seus conflictes i diferències.
Ens relata amb precisió dins la trama, la pintura d'un quadre falsificat, també les vagues dels obrers, que ens fa sentir molt de prop.
Hi ha un personatge que se'n va a EEUU i ens porta a Barcelona a través de Reus una ciutat jardí, és un arquitecte de l'època.
L'àngel de pedra és doncs un símbol Modernista, una figura que hi ha a l'entrada de l'institut/manicomi Pera Mata de Reus.
Rosa Pagès tracta el tema de la bogeria amb molta cura i els escenaris de la ciutat ens els fa sentir molt propers fins i tot els que no som de Reus.

Ressenya de Marta Farreras sobre la novel·la Àngels de pedra, de Rosa Pagès.

Ada Parellada: "El més important d’un àpat i del sexe són els sucs que generen”

Va néixer i créixer entre els fogons de la Fonda Europa, el restaurant de Granollers que la seva família regenta des del 1714, i està al capdavant dels restaurants Semproniana, Pla dels Àngels i Petra. Cuinera per vocació i tradició, l’Ada Parellada és a més educadora alimentària i ha escrit més d’una dotzena de llibres. Acaba de publicar l’últim, Com fet a casa (Cossetània), per menjar sa cada dia. Ens podrà ajudar a erotitzar la nostra cuina?

Dius que hem de menjar bé cada dia. També hem de practicar sexe cada dia?
Seria una meravella, però entenc que el ritme de vida que portem ens dificulta tant una cosa com l’altra. Penso que menjar bé cada dia és imprescindible, follar bé cada dia és inassolible, i al final portaria molta insatisfacció. S’ha de racionar una mica més.

Hem de fer una mica de dieta?
A la vida, alimentàriament tampoc no pots menjar cada dia les coses que més t’agraden. No hi ha res que pugui fer-se en excés, i menys el plaer, ha de ser una mica racionat perquè si no deixa de ser plaent. El que és deliciós és guardar per certs dies certs aliments i guardar per certs dies aquests certs plaers.

Quin gust associes al sexe?
Jo vull que tingui tots els gustos, que sigui un plat combinat. Que comenci àcid, que tingui un punt de sal, que sigui un punt picant però no gaire, i si passa per amarg farà que al final, quan arribi el dolç, el trobis encara més dolç.

Quin és l’aliment més afrodisíac?
No n’hi ha cap, d’aliment afrodisíac, és tot fals. És una cosa que totes les cultures han buscat, però és com la recerca de la pols de la banya del rinoceront, una mena de mite. Celebro que la gent tingui ganes de jugar, però si han de basar la seva libido en una sèrie d’aliments, anem perduts. Jo valoro més que algú em munti un entorn i que es dediqui a cuinar una sèrie d’aliments per a mi, això sí!

I quin és l’aliment més eròtic?
Per a mi és tremendament afrodisíac veure menjar unes carxofes, perquè trobo que el fet d’arrencar una fulla de la carxofa, xuclar-la i llavors deixar allà totes les pellofes brutes… Si veure menjar unes carxofes no em fa fàstic és perquè aquella persona em té absolutament seduïda.

Això, o el cap d’un escamarlà!
A mi em posa molt! Però encara més el cap d’una gamba, perquè el cap d’un escamarlà és sec i l’altre és més sucós, i quan el suc cau i regalima el greix… l’haig de llepar. Per a mi això és afrodisíac! A mi el que em posa en l’àmbit alimentari sexual és menjar amb aquesta persona i veure com viu amb naturalitat tots els efluvis que li surten, tots els sucs i els greixos i les aigües que li surten de la boca. I penso, si aquesta persona produeix d’aquesta manera i és natural, al llit ens ho passarem la mar de bé, perquè serem naturals, frescos i felicíssims.

Veig que per a tu lliguen molt bé la cuina i el sexe.
El més important d’un àpat i del sexe són els sucs que generen. Si no generen suc, la cosa seca no funciona. Jo vull que hi hagi sucs en l’àpat i sucs després. I quan veus a algú que se li fa la boca aigua vol dir que és capaç de generar sucs, que és el que m’interessa sexualment; vull que em generi sucs i que me’ls faci generar a mi!

Quin seria el menú ideal d’una primera cita?
Coses complicadetes i incòmodes de menjar, com uns cargols a la llauna…

Què me’n dius, dels aliments com a elements eròtics?
També pots utilitzar-los per embetumar el personal.

Quins són els més erògens en aquest sentit?
Ho has de fer una mica fàcil. El primer que has de fer és no patir pels llençols: queden fets un fàstic, però tu també quedes fet un fàstic! S’ha de buscar la part més dolça, per barrejar amb la sal de la pell, per equilibrar. I el joc és tapar els ulls de l’amant i demanar que vagi tastant diferents sabors i que vagi identificant el que és. I si no els identifica, ha de tornar a tastar-los. I els pots combinar. És igual on t’ho posis, t’ho pots posar al clítoris i a tot arreu, hi pots posar xocolata fosa, iogurts amb sabors, pasta d’ametlles barrejada amb mel, o fins i tot tequila al coll… Així va descobrint!

La cuina és un bon lloc?
Per a mi l’ideal és dinar a taula i follar al llit. Jo no sóc partidària dels llocs estranys.

El sexe també fet a casa…
Exacte, i còmode!

I a sobre de la taula?
Que em fa mal la rabada, no pensis que no ho he provat… I si hi has de posar un coixí, trenques la màgia! Un llit amb uns bons llençols. A mi m’agrada la taula parada amb tovalles, no m’agrada parada de qualsevol manera, i no m’agrada follar de qualsevol manera.

Les taules t’agraden acolorides i desenfadades; el sexe també?
El sexe ha de ser divertit i imaginatiu, tot i que un excés d’imaginació també esgota. Si tu cada dia vas inventant coses noves, al final esgotes l’altre i pots arribar a avorrir-lo.

Què penses del sexe amb la panxa buida?
També està bé, qualsevol situació és divertida i qualsevol moment té la seva lectura. Amb la panxa buida a primera hora del matí em sembla fantàstic! Allò que no saps si és de dia o de nit, que et cau una proposta i no saps si estàs somiant i en aquell moment despunta el dia… em sembla un moment deliciós. I si és per exemple abans de sopar o abans de dinar, és prou interessant perquè després seus a taula i qualsevol cosa et resulta deliciosa.

Em confirmes que els dos plaers de la vida són menjar i cardar?
I cagar! De veritat, perquè la cosa ha de fluir. Tot ha de ser saludable i ha de funcionar, perquè tot és més fàcil quan tot funciona. I cagar és un plaer excepcional.

Entrevista de Begoña García a Ada Parellada per a la revista Time Out sobre el llibre Com fet a casa.

27/4/10

Ràdio Barcelona entrevista Andreu González, autor de "100 motius per ser del Barça"

Ràdio Barcelona entrevistà Andreu González, un dels autors de 100 motius per ser del Barça (i no ser del Madrid), el 12 d'abril. Durant l'entrevista resseguiren alguns dels capítols del llibre i dels arguments que ofereixen els autors:

"100 motius per ser del Barça" fou un dels més venuts per Sant Jordi a Andorra

Segons el Diari d'Andorra de dissabte 24 d'abril, el llibre 100 motius per ser del Barça (i no ser del Madrid), d'Andreu González i Armando Luigi, va ser un dels més venuts aquest Sant Jordi a Andorra. La notícia destaca l'èxit dels llibres vinculats al Barça durant la diada:
La palma, no obstant això, se l’enduen, en tot cas, els títols relacionats amb el Barça d’alguna manera. Començant per 100 motius per ser del Barça, d’Andreu González Castro i Armando Luigi Castañeda (Cossetània).

26/4/10

Es convoca el XIX Premi de Narrativa Vila de l'Ametlla de Mar, que publica Cossetània

El Patronat de cultura de l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar ha convocat el XIX Premi de Narrativa, que publicarà Cossetània Edicions.
Aquestes són les bases d'aquest certamen literari:

1.
Podrà optar al premi una narració o conjunt de narracions escrita en llengua catalana, d'una extensió aproximada d'entre 75 i 115 folis de no menys de 30 ni més de 45 línies per foli i fins a 75 caràcters per línia, mecanografiats a doble espai i per una sola cara.

2. L'obra haurà de ser inèdita, i no estrà compromesa de cap manera la seva publicació.

3. Pot presentar-se a premi, qualsevol jove escriptor dels països catalans, de no més de 40 anys d'edat. Quedaran exclosos els guanyadors dels darrers dos anys.

4. El premi consistirà en una dotació econòmica de 3.000 euros i la publicació de l'obra guanyadora per Cossetània Edicions. Aquesta dotació econòmica comprendrà els drets d'autor de la primera edició. El premi quedarà subjecte a les retencions de l'IRPF.

5. Les obres s'hauran de presentar abans del 22 de desembre de 2010, adreçades a la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar - Sant Joan, 55 - 43860 l'Ametlla de Mar, amb la indicació: "Premi de Narrativa vila de l'Ametlla de Mar".

6. S'enviaran cinc còpies de l'obra. Llurs autors podran signar només amb pseudònim. Llurs autors podran signar només amb pseudònim. En plica tancada, al sobre de la qual figurarà el títol de l'obra, s'adjuntarà: nom i cognoms del concursant, adreça amb codi postal, telèfon de contacte i títol de l'obra.

7. El resultat de la decisió del jurat es farà públic d'immediat a la seva votació, assabentant al guanyador/a. La decisió del jurat és inapel·lable. El lliurament del premi serà dintre dels tres mesos següents a la proclamació. El guanyador estarà present en l'acte públic organitzat a l'efecte. Es farà coincidir amb la presentació del llibre guanyador.

8. El jurat estarà format per una personalitat de relleu en les lletres catalanes, quatre vocals i un secretari amb veu i sense vot. Tots ells a designar encara, en el moment de fer pública la convocatòria.

9. Qualsevol circumstància no prevista en eles bases podrà ser resolta pel jurat; llur decisió serà inapel·lable.

10. La presentació al premi suposa l'acceptació de les Bases.

Escoltant Guardiola, de Josep Riera

” Si perdem seguirem sent el millor equip del món. Si guanyem serem eterns ” Pep Guardiola, entrenador del FC Barcelona.

Pep Guardiola ostenta una manifesta eròtica del poder. I això no es deu al seu atractiu físic (encara que podem dir que no ens “molesta”) sinó a una personalitat més que eloqüent. La seva capacitat de seducció del gran públic radica, segons afirma l’autor de Escoltant Guardiola, el periodista Josep Riera, en la seva facilitat per comunicar. Així, el llibre proposa un divertit joc de recuperació dels arxius sonors i escrits del protagonista que ens ajuden a endinsar-nos dins del seu pensament. L’autor ens permet així conèixer un poc més de la seductora personalitat de Pep Guardiola. Nosaltres no som vidents ni res paregut, però creiem que no anem res desencaminats si prediem que el llibre serà uns dels èxits més sonats a Sant Jordi.

Josep Riera estructura el seu llibre a partir d’unes 150 frases sortides de la boca de l’entrenador del Barça, mitjançant entrevistes i rodes de premsa. Les seves declaracions públiques serveixen a Riera per establir les bases filosòfiques del pensament de Guardiola. Si no teníem suficients mites en què creure, ara ve l’entrenador del Barça i postula per convertir-se en el proper líder espiritual de tots els catalans. ¡Si no ho és ja!

L’autor, Josep Riera, és un home lligat a l’esport, no hi ha cap dubte. La seva relació literària amb el Barça es remunta al seu primer llibre: Van Barça. El FC Barcelona i Holanda, més que una relació. A més, Riera es un prestigiós periodista esportiu que treballa al periòdic El Punt, on exerceix el càrrec de director de la secció d’esports. La seva veneració per Guardiola arriba fins l’extrem d’escriure un llibre basat en la força de les paraules de Pep Guardiola. El punt comú de les 150 frases incloses al llibre sempre serà el mateix: la seva passió pel futbol i pel FC Barcelona. No obstant això, el llibre Escoltant Guardiola no és tan nou com podria semblar. Paraula de Pep (VVAA), publicat en 2009, aplicava la mateixa fórmula.

La capacitat de seducció de l’entrenador no té límits, i es que ell no perd el temps presumint dels mèrits que tots sabem que té, sinó convencent al seu equip i a l’opinió pública de que el Barça és el millor dels equips. La cançó Viva la Vida de Coldplay és ara un himne barcelonista gràcies a Guardiola, que posava la cançoneta als vestidors abans d’un partit. El afecte i la sensibilitat cap al el seu equip i els seus colors el varen fer arribar fins el punt d’encarregar un vídeo a la secció d’esports de TV3 per motivar els jugadors i, sobretot, l’afició.

Si t’agrada el futbol i ets seguidor del Barça, segur que ja estàs pensant en aquest llibre. Preferències a banda i sense entrar en “política futbolística”, recuperar les millors frases públiques de qualsevol personalitat sempre és un exercici interessant per conèixer les seves preocupacions, el seu pensament i les seves contradiccions. Sí, tots en tenim, de contradiccions. Sols ens falta llegir el llibre per saber si Josep Riera les ha incloses o ha preferit suavitzar-les en pro de la creació d’un mite vivent.
Pots comprar el llibre en versió digital aquí.

Article d'Andrea Jaén publicat al blog Llegirllibres.cat sobre el llibre Escoltant Guardiola. El pensament futbolístic i vital de l'entrenador del Barça en 150 frases, de Josep Riera.

22/4/10

Cossetània amplia la seva llista de llibres electrònics

Cossetània continua ampliant la seva llista de llibres electrònics. Clicant sobre cada títol podreu accedir a la fitxa de l'obra a la pàgina de la xarxa d'editors edi.cat:

100 motius per ser del Barça (i no ser del Madrid)
Autors: Andreu González Castro i Armando Luigi Castañeda

La balada de J.K.
Autor: Rafael Vallbona

Recanvis Luna
Autor: Rafael Vallbona

Hip-hop
Autor: Rafael Vallbona

Tot Trinca (1969-2010)
Autor: David Escamilla

El Falsari
Autor: Toni Orensanz

Mans de fang
Autora: Francesca Aliern

Barcelona a bon preu
Les 100 millors botigues per gastar menys
Autor: Albert Arnaus

Noguera. 17 excursions en BTT
Autors: David Sancho i David Guiu

Excursionisme pràctic
Autors: Beti Costillas i Joan Gelabert

A peu per l'Alta Garrotxa
Autor: Nil Jaile

La papallona
Autor: Narcís Oller

La divinització de Jesús de Natzaret
Autor: Josep Gil

Cristianisme i cristiandat
Autor: Josep Gil

Conèixer els mamífers
Autor: Jaume Sañé

Toni Orensanz ens presenta 'El Falsari', una obra amb essència de Priorat

El Falsari és el titular de la darrera obra del periodista Toni Orensanz, un recull d'històries i rumors de la tradició oral del Priorat que el falsetenc ha decidit posar per escrit.


Qui sap si les històries que Toni Orensanz ens explica en el seu últim treball titulat El Falsari són certes. De fet, no ho sap ni ell mateix. Tot i així, el que es ben cert és que el falsetenc ha posat per escrit algunes d'aquelles històries i rumors que durant tants anys els prioretencs han transmès de generació en generació i de boca en boca per acabar formant part de la realitat personal i col·lectiva de la comarca. El llibre conforma un conjunt d'històries independents entre elles i de fàcil lectura que a través de la ironia, Orensanz ens arrenca algun que altre somriure. Les històries que es poden llegir a El Falsari, a més, tenen la capacitat de reflectir una manera de fer i una manera de viure a una comarca que és desconeguda per molts, encara que geogràficament la tinguem tan aprop.

Segons l'autor, a El Falsari narra allò que extreu d'escoltar els veïns i observar el seu entorn, però, al contrari del que havia fet fins ara, no busca ser rigorós amb la realitat que descriu. Orensanz juga a fer la bola més grossa a partir del que li han explicat.
L'autor

Toni Orensanz és periodista i guionista. Articulista habitual del diari La Vanguardia, col·labora amb nombrosos mitjans de premsa, ràdio i televisió locals i nacionals. Té diversos llibres publicats, el més conegut dels quals és l'èxit editorial L'òmnibus de la mort: parada Falset, editat l'any 2008.

Article al diari delCamp.cat sobre el llibre El Falsari, de Toni Orensanz.

21/4/10

"Àngels de pedra", de Rosa Pagès

Les històries d’amor entre senyorets, noies de casa bona, treballadors i obreres són el fil conductor que ens passeja pel Reus industrial de principis segle XX, l’escenari d’aquesta novel·la històrica. Una ciutat en transició, de la utopia a la més dura realitat, en una època convulsa de reivindicacions obreres i de consolidació de les vides dels protagonistes. Temps de canvi i de conflicte, moment de deixar enrere els antics somnis i d’enfrontar-se a un món que avança sense esperar a ningú.
La lectura d’aquesta novel·la és la millor excusa per a conèixer una ciutat amb un passat gloriós, però oblidat. La prosa elegant i emotiva de la Rosa Pagès ens narra un seguit d’històries íntimes que ens serveixen per a composar-nos fàcilment el retrat del final del Modernisme i de l’activitat industrial a Reus, el final d’un model de ciutat. Aquest recorregut per la capital del Baix Camp ens descobreix els seus racons més emblemàtics a través de les vivències dels seus personatges.

Ressenya de Francesc García Grimau, participant en la promoció del llibre Àngels de pedra, de Rosa Pagès.

Diversos autors de Cossetània signaran exemplars dels seus llibres per Sant Jordi

Aquest Sant Jordi, autors de Cossetània signaran exemplars dels seus llibres en parades de diverses ciutats, a les hores i als llocs detallats a continuació:

-El Falsari, de Toni Orensanz:
De 12 a 13 h: Parada de la llibreria La Capona (Rambla Nova de Tarragona)
De 16 a 20 h: Reus (Plaça del Mercadal)

-Àngels de pedra, de Rosa Pagès:
De 16 a 20 h: Reus (Plaça del Mercadal)

-Sota la neu, de Toni Real:
De 17 a 18 h: Llibreria Catalònia (parada al començament del passeig de Gràcia)
De 18 a 19 h: parada de llibres (Passeig de Gràcia, 11 - Barcelona)
De 19 a 20 h: parada Xarxa de llibres (Rambla Catalunya, 102 - cantonada Provença)

-Els Pirineus de cap a cap, de Marta Viladot
De 17 a 18 h: Llibreria Altaïr
De 19 a 19 h: parada llibreria Quera (Davant de Rambla, 114)
De 19 a 20 h: parada de llibres (Passeig de Gràcia, 11 - Barcelona)

-Àlbum d’oblits, de Francesc Valls-Calçada:
De 17 a 18 h: Abacus Tarragona (Parada a la Rambla Nova de Tarragona, cantonada C/Unió)

-Mans de fang, de Francesca Aliern:
De 9,50 a 11h: Llibreria El Cid (Tortosa)
11h: llibreria Cal Sisco (Tortosa)
De 14,30 a 16,30 h: Llibreria El Parc (Tortosa)
A partir de les 17 h: Llibreries Viladrich i Les voltes (Tortosa)

-Terres de l’Ebre: vida i colors, de Vicent Pellicer
De 16 a 17 h.: Llibreria El Parc (Tortosa)
De 17 a 18 h.: Llibreria Viladrich (Tortosa)

20/4/10

Es presenta "Monsieur Binoix i altres contes", 13è Premi Tinet

El llibre Monsieur Binoix i altres contes (13è Premi de Narrativa curta per internet Tinet), d'Àngela Buj i altres autors, es presentarà dimecres 21 d'abril, a les 7 del vespre, a la Casa Canals de Tarragona.
La presentació anirà a càrrec de l'escriptor Òscar Palazón.

Aquest llibre recull el conte premiat en el 13è Premi de narrativa curta per Internet Tinet (Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2009) i una selecció dels millors relats que s’hi van presentar, els autors dels quals són: Àngela Buj Alfara, Jordi Cervera Nogués, Aleix Antillach Tarafa, Jordi Rubí Mo, Magda Juncosa Romeu, Jordi Barberà Argilaga, Sebastià Martori Toyas, Toni Duró Crehuet, Romana Ribé Llenas, M. Concepció Saurí i Ros, Francesc Piñol Soldrà, Bernat Gasull Roig, Francesc Garcia Grimau, Joan Valldepérez Ayxendri, Agnès Llorens Altimis, Sebastià Martori Toyas, Maurici Capdet Mateu.

El llibre també es presentarà dijous 22 d'abril, a 2/4 de 8 del vespre, a la Biblioteca Pública Trinitari Fabregat, d’Alcanar.
La presentació anirà a càrrec d’Alfons Montserrat Esteller, alcalde d’Alcanar, i del dr. Federico Diego Espuny, director territorial dels Serveis de Justícia a les Terres de l’Ebre.

Cossetània renova el seu web

Cossetània ha renovat el seu web, amb format i continguts actualitzats. La pàgina incorpora un espai per al vídeo, en el que hi apareixeran les peces audiovisuals que es crein en relació als llibres de l'editorial.

Al web, des d'on es poden adquirir totes les obres de Cossetània, també hi apareixen les novetats de les diverses col·leccions, els llibres més venuts, l'agenda de presentacions, el catàleg de les properes novetats i els enllaços a les notícies més recents del blog Sala de premsa de Cossetània.
A través del web també es pot accedir a la pàgina de facebook i al canal de YouTube, on s'hi pot trobar tota l'actualitat de l'editorial.

19/4/10

Cossetània compta amb un vídeo promocional d'"Àngels de pedra"

Cossetània compta amb un vídeo promocional del llibre Àngels de pedra (Premi Vila d'Ascó 2009), una novetat d'aquest Sant Jordi de Rosa Pagès. Les imatges recorren alguns dels espais de la ciutat de Reus que apareixen a la novel·la.

Surten a la venda noves edicions de "100 motius per ser del Barça", "Escoltant Guardiola" i "Colom. 500 anys enganyats"

Han sortit a la venda la segona edició del llibre 100 motius per ser del Barça (i no ser del Madrid), d'Andreu González Castro i Armando Luigi Castañeda, i la quarta d'Escoltant Guardiola, de Josep Riera, i de Colom. 500 anys enganyats, de Charles J. Merrill.
100 motius per ser del Barça fou una novetat d'aquest mes de març. Escoltant Guardiola va aparèixer el setembre de 2009, i Colom. 500 anys enganyats, a l'octubre. Al desembre es publicà la segona edició de les dues obres, i aquest febrer, la tercera.


16/4/10

“El falsari”, de Toni Orensanz i “Àngels de pedra”, de Rosa Pagès, principals novetats d’autors del Camp de Tarragona per Sant Jordi

Rosa Pagès i Toni Orensanz durant la presentació de les novetats de Cossetània

Cossetània Edicions, juntament amb Arola Editors i Publicacions de la URV ha presentat dijous 15 d'abril, les novetats de llibres del Camp de Tarragona per aquest Sant Jordi.
En total Cossetània es presenta a aquesta Diada del Llibre amb més de quaranta novetats on hi ha llibres de les diverses línies de l'editorial: narrativa, excursionisme, natura, assaig, cuina, etc i entre les quals hi ha una representació important de llibres de temàtica o autors del Camp de Tarragona.
En la presentació es destacà dos llibres de narrativa que l'editorial presenta d'autors del Camp de Tarragona, Toni Orensanz, amb el llibre El falsari, i Rosa Pagès, amb la novel·la Àngels de Pedra, guanyadora del premi de narrativa d'Ascó.
Toni Orensanz explicà que en la seva obra narra "hitòries situades a Falset però que podrien haver succeït en qualsevol poble del Meditarrani. Són històries bones, que tenen vida pròpia encara que n’hi hagi que el seu inici no sigui real. Hi ha també algunes històries que són parentes de la crònica periodística." Orensanz explicà també que el llibre "busca el somnriure i no està fet amb mala intenció. Són personatges reals, arquetips que existeixen a tot arreu."
Per la seva part, Rosa Pagès detallà que "Àngels de Pedra és una novel·la ambientada a Reus, que acaba amb la Setmana Tràgica i que representa la fi d’una època de Reus. És una novel·la històrica amb molts personatges amb antecedents i d'altres inventats." L'autora reusenca comentà també que "és una temàtica nova que mai havia tocat i no és tant descriptiva com les anteriors novel·les, sinó que hi ha més acció".
A part d'aquestes dues obres, també destaquen dos nous llibres de la Biblioteca Narcís Oller, en la que l'editorial recupera les obres d'aquest important clàssic català. Així, per aquest Sant Jordi Cossetània presenta d’Oller la novel·la La papallona i del recull de contes Rurals i urbanes.
També l'editorial ha publicat dos dels Premis Ciutat de Tarragona, es tracta del premi Ramon Comas i Maduell de poesia, Àlbum d'oblits de Francesc Valls-Calçada o Monsieur Binoix i altres contes, obra guanyadora del premi de narrativa per Internet Tinet. També són llibres per aquest Sant Jordi d'autors del Camp de Tarragona, La divinització de Jesús de Natzaret i Cristianisme i cristiandat, de Josep Gil, La gran mentida, de Lluís Badia, Pedregam o pedreria, obra guanyadora del Premi Gabriel Ferrater de poesia, Problemes, obra guanyadora del XXX premi Antoni de Bofarull de narrativa, Indaleci Castells Oller (1864-1930), de Josep Martí, A cos de rei, de Francesc Massip, Llengua, nació i modernitat, de Jordi Ginebra, Narcís Oller i Vilaniu. Primeres Jornades Narcís Oller, Fem lloc als qui no en tenen, de Teresa Ferrater. Natàlia Avilés, Eduard Guerrero i Armand Puig i de la col·lecció La Gent del Llamp, L’avar, de Carlo Goldoni, amb traducció de Rosanna Rion.

Més informació:
Diari El Punt
Reusdigital.cat


15/4/10

El llibre "100 motius per ser del Barça" s'anuncia aquest Sant Jordi a RAC1

El llibre 100 motius per ser del Barça (i no ser del Madrid), d'Andreu González Castro i Armando Luigi Castañeda, s’anuncia en una falca publicitària, que podreu escoltar clicant a sota, a l’emissora RAC1.
L’anunci s'emet coincidint amb la campanya de Sant Jordi d'aquest any.

Lloll Bertran: "Al llibre "Tot trinca" hi ha un estudi molt profund de la trajectòria d'aquest grup

Lloll Bertran, David Escamilla i Miquel Àngel Pascual a la presentació de Tot Trinca

El llibre Tot trinca (1969-2010), de David Escamilla, es presentà dimecres 14 d'abril a la llibreria Casa del llibre. La presentació va anar a càrrec de Miquel Àngel Pascual, membre de La Trinca, i de Lloll Bertran, actriu i copresentadora del programa de TV3 Buscant la Trinca.

Miquel Àngel Pascual assenyalà les dificultats que trobaven per cantar als anys 70:
"Als anys setanta, l'humor era la única manera de poder colar cançons a la tertúlia."
Lloll Bertran parlà sobre la importància de la Trinca en el panorama musical català des dels seus inicis:
"L'estil de La Trinca sempre m'ha agradat molt. És un clar exponent de l'humor català, sorneguer i irònic."
"Les cançons de La Trinca eren molt teatrals, es podien interpretar. Tenien una visió d'espectacle total. La Trinca van ser els primers en fer un videoclip en un espectacle." "Connectàven amb la gent. Han tingut fans amb persones des dels 5 als 100 anys."
"La Trinca es va instal·lar en l`èxit i ja no n'ha baixat mai més."
"En el llibre hi ha un estudi molt profund de la trajectòria de La Trinca."



14/4/10

Terres de l'Ebre: vida i colors, de Vicent Pellicer

Magnífic llibre il·lustrat que desperta tot l'interès per a recórrer les comarques de l'Ebre després d'un llarg i fatigós hivern. És el moment d'aprofitar el bon temps per buscar els colors de la terra i la vida i gaudir plenament de les troballes del paisatge del Delta, la vall de l'Ebre, la Plana i el Port.
Perquè, com escriu l'autor: "M’atreviria a dir-vos que no hi ha vida més pura que la que brolla del cor de la natura. Les boscúries, les valls, els barrancs, els rius, les serralades, els cims..., l’esplendor de la bellesa dels quals encapritxen els nostres ulls i ens conviden a passejar-hi; ens empenyen a regressar als nostres orígens i comunicar-nos amb els éssers que hi habiten, especialment amb les aus, fidels a la terra i l’aigua, des de temps immemorials. És la veu dels nostres germans, de la consciència, que ens recorda el que som, d’on venim, i cap on hauríem d’anar, perquè som natura vivent! Les Terres de l’Ebre són natura brogent!"
Aquest llibre conté textos en català, castellà i anglès i la seva edició compta amb el suport de l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre, la marca turística Terres de l'Ebre, el Parc Natural dels Ports i l'Ajuntament de Tortosa.

Article al blog de la llibreria Can Solfa sobre el llibre Terres de l'Ebre: vida i colors, de Vicent Pellicer.

"Conèixer els mamífers" presenta les 100 espècies més representatives de Catalunya i Europa

Conèixer els mamífers, de Jaume Sañé, es presentarà dijous 15 d'abril, a 2/4 de 8 del vespre, a la llibreria Muntanya de Llibres, de Vic.
La presentació anirà a càrrec de Xevi Cortacans, responsable de la llibreria Muntanya de llibres, i de l'autor.

Busques una guia dels mamífers del país feta aquí, que no sigui cap traducció? Doncs és aquesta. Et presentem els cent mamífers més representatius de la fauna de Catalunya i d’Europa. Un llibre per ficar el nas al món de les olors, per pensar de veritat amb les musaranyes, per conèixer personalment els ratolins, per nedar amb les balenes i els dofins… per entrar en un món de misteris reservat a molt poca gent. Conèixer els mamífers és a les teves mans.

Jaume Sañé:
Va començar de petit criant cucs de seda i ha acabat treballant amb animals de tota mena, des de cabirols fins a galls fers. És naturalista, fotògraf, operador de càmera i director, realitzador i guionista de documentals. Ha dedicat la seva vida a l’estudi i la divulgació de la natura, i així ha conegut més de setanta països de tots els continents.

13/4/10

Albert Arnaus: "Para comprar hay que dejarse de prejuicios"

Esther Valenzuela publicà una entrevista a Albert Arnaus, autor de Barcelona a bon preu, al diari ABC de dilluns 5 d'abril.
A l'entrevista, Arnaus apunta un canvi necessari en la mentalitat del consumidor a l'hora de comprar:
—¿Cómo surgió la idea de escribir este libro?
—Del gusto por Barcelona y sus tiendas y de la intuición que un libro como éste puede encontrar su público, así que le presenté la idea a la editorial y aquí está.

—En muchas ocasiones se sugieren tiendas dónde se venden artículos de segunda mano o dónde se pueda llevar a cabo un intercambio. ¿La sociedad catalana actual está preparada para esta mentalidad?
—Lo debe estar porque estas fórmulas están yendo al alza. Creo que la gente dice «¿Y por qué no?» y como no es demasiado diferente a lo que ha estado haciendo hasta ahora y encima es más barato repite. Con los intercambios igual. La mentalidad es dejarse de prejuicios y estar abierto a todo.


"Tot trinca" recorda els èxits del grup de Canet en el sector musical i en el de l'entreteniment

El llibre Tot trinca (1969-2010), de David Escamilla, es presentarà dimecres 14 d'abril, a les 7 del vespre, a la llibreria Casa del llibre.
La presentació anirà a càrrec de Miquel Àngel Pascual, membre de La Trinca, i de Lloll Bertran, actriu i copresentadora del programa de TV3 Buscant la Trinca .

Els tres de Canet, en Toni, en Josep Maria i en Miquel Àngel, van arribar a fer-la tan grossa que encara avui es compten per legions els trincaaddictes que proclamen les seves gestes als quatre vents! Cal constatar, des de la distància que el temps ens atorga, que La Trinca va convertir-se en un fenomen musical i sociològic, en la dosi crítica, sarcàstica i conyona que el nostre país necessitava (a la manera d’un antídot o d’un antivirus collectiu) després d’aquells grisos i tètrics quaranta anys d’intransigències i d’ignoràncies. En aquestes pàgines hi trobareu tota la seva història musical, els seus 20 anys ininterromputs d’èxits i d’alegries compartides amb tots nosaltres. Aquelles cançons que ens recordaven allò que no volíem ser, i el que ja començàvem a atrevir-nos a somiar. Però aquí també llegireu com van prendre forma totes les seves aventures catòdiques, els nous formats de programes que van crear i exportar internacionalment des de la seva alquímica factoria de Gestmusic, revolucionant el sector de l’entreteniment i la cultura televisiva. Més enllà d’ells mateixos, des de Televisió de Catalunya, s’han buscat el seu propi relleu generacional, La Trinca del segle XXI. Amb aquest hàbil joc de mans han tornat a fer carambola, perquè ara hi ha tres jovencells posant dempeus un nou musical que roda per tot el país a ritme trincaire… Per si encara no n’hi hagués prou, també hi ha una megaproducció cinematogràfica que retrata la nostra història a través de les seves cançons.

David Escamilla:
David Escamilla és periodista, escriptor i músic. Llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia (Universitat Autònoma de Barcelona). Ha publicat una trentena de llibres (poesia, biografies, guies culturals, assajos i narrativa). Col·labora habitualment a la ràdio (RAC1, COM Ràdio, RNE-Radio 1 i Catalunya Ràdio) i a la televisió (TVE, Televisió de Catalunya, 25 TV, Urbe TV i Canal Català Televisió). Ha enregistrat un disc com a cantant (amb cançons pròpies) i ha escrit temes per a altres artistes. Ha estat cap de redacció de diverses publicacions i cap de premsa d’editorials. Ha escrit documentals per a la televisió i ha dirigit un film. www.davidescamilla.com

12/4/10

"A peu per l'Alta Garrotxa" dóna a conèixer l'amplitud d'un territori tradicionalment desconegut

Presentació del llibre Apeu per l'Alta Garrotxa a Olot

Divendres 9 d'abril es presentà el llibre A peu per l'Alta Garrotxa. 17 itineraris, de Nil Jaile i Casademont, al Centre Excursionista d’Olot. L'obra, guanyadora del penúltim Premi Vèrtex, pretén donar a conèixer la gran amplitud de l’Alta Garrotxa a través dels llocs més emblemàtics d'un territori tradicionalment desconegut.
La presentació va anar a càrrec de Daniel Planas Perpinyà, president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, i de l’autor, Nil Jaile. Planas parlà sobre el Premi Vèrtex per a guies d'excursionisme, que publica Cossetània i que aquest any ha arribat a la desena edició.

Cossetània presenta vuit llibres de les Terres de l’Ebre per aquest Sant Jordi

Xavier Garcia, Francesca Aliern, Josep Suñé, Vicent Pellicer i Toni Orensanz

Un total de vuit obres de les Terres de l'Ebre presenta Cossetània Edicions com a novetats per a la propera diada de Sant Jordi. Divendres dia 9 d'abril es féu a Tortosa una presentació conjunta d'aquestes novetats amb la presència de diversos dels autors.
Vicent Pellicer autor del llibre Terres de l'Ebre: vida i colors, digué que en l'obra "queda reflectida la natura en 200 imatges. Hi podem veure els paisatges i els éssers vius que hi habiten. És un regal per als ulls i per l'ànima". L'obra divideix el territori de l'Ebre en quatre espais: el Delta, la vall de l'Ebre, la plana i el Massís del Port i està escrita en tres idiomes: català, castellà i anglès.
Per la seva part, el periodista Toni Orensanz, autor d'El Falsari va indicar que aquest llibre "malgrat que podria ser molt local, és un retrat de les societats mediterrànies i el que s'hi explica pot haver succeït en qualsevol dels pobles de la Mediterrània." En el llibre l'autor parla amb els vilatants "que m'han explicat històries algunes de les quals fan riure i deixen un bon sabor de boca".
Francesca Aliern, que per aquest Sant Jordi presenta com a novetat la novel·la Mans de fang, ha indicat que "en aquesta obra hi ha una part molt íntima de la meva vida. Explico un temps en què el somni era l’únic que ens mantenia l'esperança. És un relat que fomenta l'amistat, que retrata els anys de la guerra i la postguerra, el dol, la manca de recursos, temps molt durs, en què les dones no podien anar en cap lloc a diferència dels homes i així malgastaven la seva joventut."
Josep Suñé publica Lletres de lluita on es recullen articles que l'autor ha publicat al llarg dels anys a el diari El Punt. "Son escrits", segons l'autor, "on es pot veure l'esperit de lluita i rebel·lió al costat de la Unió de Pagesos, la lluita per les llibertats individuals i col·lectives. Hi ha temes de defensa de la pagesia, concepte que va més enllà de conrear la terra, l’entorn natural o qüestions que critiquen la manera com Catalunya és maltractada.”
Per la seva part, Xavier Garcia, coordinador de l’Obra Completa d’Artur Bladé i Desumvila, de la qual enguany s’han publicat els volums VII i VIII que corresponen al Cicle de Biografies II i al primer volum del Cicle de la Història digué que “amb la publicació d’aquests dos volums ja hem passat l’equador de l’Obra Completa. En aquest cas són llibres que tracten de biografia i d’història.” Garcia recordà que Bladé és un referent en la literatura de les Terres de l’Ebre i que amb la publicació de l’obra completa “s’està recopilant la seva obra que estava molt dispersa.”
A més d’aquests llibres esmentats, Cossetània també publica per aquest Sant Jordi les obres Lo Carrilet de la Cava i les canços de Josep Bo, de Gemma Bo, Elena Fabra i Arturo Gaya, i Ribera d’Ebre. 17 excursions en BTT, de Josep Ulldemolins. També cal tenir en compte que el llibre Monsieur Binoix i altres contes. 13è premi de narrativa curta per Internet Tinet (Premis Literaris Ciutat de Tarragona), en que és publica el relat guanyador obra de l’escriptora d’Alcanar Àngela Buj, i que Cossetània també ha publicat l’obra guanyadora del Premi de Narrativa Vila d’Ascó 2009, Àngels de pedra, de Rosa Pagès.

Més informació:
Diari El Punt
Viulebre

10/4/10

La cal·ligrafia del cel

Hi va haver un temps en què homes i dones escorcollaven el cel amb la promptitud amb la qual avui examinen el correu electrònic a l'ordinador. La meteorologia era llavors una ciència discreta que s'aprenia en convents o acadèmies militars. No hi havia satèl·lits ni televisió, però homes i dones escorcollaven el cel i llegien en ell la informació precisa per sembrar, collir, fer-se a la mar o dur a terme una llarga travessia... I no s'equivocaven més del que s'equivoquen avui els meteoròlegs més experts.

Escrit en blanc i gris sobre fons blau, consultat als més venerables ancians del lloc, el temps, la meteorologia ens depara en realitat poques sorpreses.

El passat 23 de març, dia mundial de la meteorologia, el Grup de Recerca de Cerdanya (GRC) va presentar a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà aquest llibre de Marcel Costa i Jordi Mazón: Conèixer els núvols. La vetllada va anar acompanyada d'una conferència sobre la formació dels núvols, els tipus de núvol més comuns i la seva dinàmica en el cel, una exposició fotogràfica i una performance en què es 'va gestar' un petita núvol a l'interior d'una ampolla de plàstic.

El públic va participar molt activament en la festa del temps, tenint en compte que la comarca de La Cerdanya està considerada pels meteoròlegs del país com un 'niu de tempestes'. Al costat de Costa i Mazón, els assistents van repassar alguns efectes del canvi climàtic sobre els núvols, van sol·licitar informació sobre la perillositat dels raigs i sobre la possibilitat de disparar coets carregats amb determinades substàncies químiques als núvols per prevenir la calamarsa.

Jordi Mazón Bueso (Barcelona, 1973) és un climatòleg de la Universitat de Barcelona de formació física. Actualment treballa com a professor associat al Departament de Física Aplicada de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i ensenya física a secundària. Mazón és també secretari general de l'Associació Catalana d'Observadors Meteorològics (ACOM) i membre de l'Associació Catalana de Comunicació Científica. Ha escrit nombrosos articles i llibres de divulgació científica, particularment en l'àmbit de les ciències atmosfèriques.

Marcel Costa Vila (Barcelona, 1960), per la seva banda, és un meteoròleg de formació biològica, també professor de ciències a secundària. Com Mazón, Costa ha escrit llibres i articles de divulgació científica sobre la meteorologia. És vocal de l’ACOM i ha impartit diversos cursos de divulgació sobre temps i clima.

Sota la tutela d'aquests dos experts, el llibre presentat es recrea amb il·lustracions en els diferents tons i formes dels núvols, transcendint la seva qualitat estètica i remarcant la seva importància científica i la seva utilitat per a una vida a l'aire lliure, a l'empara del cel.

És un llibre-guia amè i fàcil d'entendre. Convida a mirar de nou al cel; a interpretar els seus senyals com ho feien els nostres avantpassats; a cercar poesia i també indicis de pluja, vent o fred; a planificar excursions, sortides a la mar, i a treure partit dels caps de setmana o els dies de vacances.

Valls extenses com la comarca de La Cerdanya són punts idonis per a la lectura dels núvols. El cel presideix la panoràmica de nord a sud i d'est a oest. La rosa dels vents sobre el vellut blau de l'èter orquestra un concert de formes singulars, una lliçó que en el llibre de Costa i Mazón va revelant-se pàgina a pàgina.

Article al diari Global talent de ciència i innovació, del 6 d'abril, sobre el llibre Conèixer els núvols, de Marcel Costa i Jordi Mazón.

9/4/10

Surt a la venda el llibre de les primeres jornades sobre «Vilaniu», de Narcís Oller

Les pròximes estaran dedicades a La papallona

El segell Cossetània Edicions ha publicat llibre de les primeres jornades Narcís Oller, sobre la novel·la Vilaniu. El llibre és fruit de la voluntat d'aprofundir en l'obra i la personalitat de l'escriptor vallenc, i en aquest cas, en el relat que Oller va situar a la seva vila natal. El llibre forma part de la col·lecció Biblioteca Narcís Oller.

La Societat Narcís Oller va organitzar aquestes primeres jornades, que van consistir en una sèrie de sessions dedicades a estudiar l'escriptor vallenc, el novembre del 2008. En el llibre es pot trobar el contingut de les conferències amb la voluntat de fer perdurar i d'incrementar la bibliografia sobre Narcís Oller (Valls, 1846 - Barcelona, 1930)

Narcís Oller i Vilaniu és el resultat de la participació de diversos experts en literatura i especialment en l'obra d'Oller en aquestes jornades, amb els textos de les intervencions de Jordi Ginebra, de la Universitat Rovira i Virgili, sobre la llengua d'Oller; de l'escriptora Margarida Aritzeta sobre la novel·la Vilaniu i la ciutat de Valls; de Ricard Torrents, de la càtedra Verdaguer sobre estudis literaris, sobre Narcís Oller i Jacint Verdaguer; de Jordi Tiñena sobre els models narratius de Vilaniu; d'una taula rodona sobre la llengua del narrador, i de la presentació dels dossiers per a batxillerat del Centre de Recursos Pedagògics de l'Alt Camp. Molts vallencs van col·laborar en les jornades, també en el club de lectura, la ruta literària i la presentació de la novel·la.

Pròximes jornades

L'escriptor Magí Sunyer, president de la Societat Narcís Oller que va organitzar les jornades sobre Vilaniu, veu l'obra com a punt de partida, també, per a poder dur a terme un estudi global de tota la seva producció literària. Sunyer avança que «les properes jornades, que s'han de celebrar cada dos anys, tractaran sobre la novel·la La papallona, la darrera que s'ha publicat.»

L'escriptor alerta sobre «la manca d'estudi, en general, de la literatura del segle XIX», i tot i que, segons Magí Sunyer, ja s'ha avançat en el coneixement de l'obra d'Oller, encara hi ha molts aspectes per tractar i aprofundir: «Caldrien estudis més variats sobre cadascun dels seus llibres, i també sobre el punt de vista amb què estan escrits.»

Notícia al diari El Punt sobre el llibre Narcís Oller i Vilaniu, de les Primeres Jornades Narcís Oller.

David Escamilla: "Barcelona a bon preu" ens ensenya a consumir de manera responsable"

David Escamilla i Albert Arnaus a la presentació de Barcelona a bon preu

El llibre Barcelona a bon preu. Les 100 millors botigues per gastar menys, d'Albert Arnaus, es presentà el 8 d'abril a la llibreria Catalònia.
La presentació va anar a càrrec de David Escamilla, periodista i escriptor:

Escamilla parlà sobre el consum responsable, un dels objectius del llibre, i el comparà amb la seva obra, 100 trucs per arribar a final de mes (en temps de crisi).
L'Albert Arnaus porta més de 20 anys treballant en publicitat. Amb aquest llibre ens ensenya a consumir de manera responsable.
El mercat cada vegada és més complex, i cal que hi hagi un ventall d'opcions d'oferta ben variades.
Deixa-m'ho dir, Albert, però això sembla una paradoxa: els publicistes ens estimuleu a consumir una mica per impuls, però aquest llibre, en canvi, ens incita a fer el contrari.
Aquest llibre, com el meu [100 trucs per arribar a final de mes en temps de crisi], està pensat en un context de crisi econòmica, però també hauria de servir en temps de bonança, per recuperar el sentit comú i abandonar el model americà d'hipotecar-nos fins al coll.
Albert Arnaus, l'autor, defensà el paper dels publicistes davant de la pressió consumista.
Pot semblar que els publicistes hàgim d'incitar a gastar més. Però del que es tracta és de seleccionar per comprar més bé de preu.
La pulsió consumista és molt gran, independentment de la publicitat. En els vols a baix preu, els publicistes pràcticament no hi intervenim, i en canvi tenen un gran èxit; i això que aparentment en aquests moments la gent està molt conscienciada en qüestions mediambientals.
A diferència del que passa a Internet, en què hi ha molta informació però t'has de buscar la vida, en un llibre hi ha un autor al darrere que t'orienta i t'estalvia molts tombs inútils.

8/4/10

"A peu per l'Alta Garrotxa" vol donar a conèixer un paradís natural aïllat i desconegut

El llibre A peu per l'Alta Garrotxa. 17 itineraris (recull guanyador del IX Premi Vèrtex), de Nil Jaile i Casademont, es presentarà divendres 9 d'abril, a les 8 del vespre, al Centre Excursionista d'Olot.
La presentació comptarà amb l'assistència de Daniel Planas Perpinyà, president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.

Aquest és un recull d’excursions on es pretén donar a conèixer la gran amplitud de l’Alta Garrotxa, un paradís natural aïllat i tradicionalment desconegut. L’obra està indicada tant per als qui vénen per primera vegada com per als qui ja han freqüentat aquesta terra aspra i de mala petja. El caminant, mentre tresca pels puigs i les valls de la contrada, visitarà antics monuments romànics i medievals d’inestimable vàlua i consensuat reconeixement històric i arquitectònic. També contemplarà els llocs més emblemàtics i discernirà, entre aquests recargolats paisatges, el llegat d’un testimoni d’èpoques passades plens d’anècdotes i successos que n’aniran explicant des d’aquestes pàgines.

Nil Jaile:
Nil Jaile, politòleg i sociòleg amb vocació de mestre, va néixer el 1982 a Girona i és el més gran de tres germans; tots ells van descobrir les nostres muntanyes gràcies al moviment escolta, on van passar-hi tota la seva infància i joventut. Tot i que ha viatjat arreu (Dolomites, Atles, Palestina, Madagascar, Iemen, Birmània, Austràlia, Cuba…) creu que no hi ha res com el nostre ric i variat país i patrimoni que cal protegir de tota mena d’agressions, oblits i espoliacions irremeiables; és un llegat que no té preu i ni s’hauria de plantejar-se’n un. Amb aquesta obra, pretén donar a conèixer una part del nostre Pirineu Català que ha estat, a vegades, menystinguda per tal que els seus camins continuïn vius i transitats; no de manera massificada i degradadora, sinó per gent que s’estimi l’Alta Garrotxa, la respecti i la conegui tot descobrint-la, tal com pretén que sigui amb la present obra.

Duet a mar i muntanya

Salvador Garcia-Arbós publicà una ressenya al número del setmanari Presència del 26 de març a l'1 d'abril sobre el llibre La cuina del Pirineu català, de Jaume Fàbrega i Eliana Thibaut Comalada.

Garcia-Arbós destaca la tasca d'interrelació de receptes de la Catalunya Nord i la Catalunya Sud que han fet els autors:
Jaume Fàbrega, l'autor culinari més prolífic del país, i Eliana Thibaut Comalada, salvadora i restauradora de la cuina nord-catalana i degana de la cuina nacional, han fet una feina enorme per interrelacionar receptes, per descriure-hi bunyols i bunyetes, arròs a la cassola i arròs a la catalana. Per fer veure que els fideus amb cap de costella o costellons de la Catalunya Nord són els fideus a la cassola de la Catalunya Sud.

7/4/10

El falsari

Toni Orensanz publica El falsari, un recull d'històries arrencades dels carres de Falset. Edita Cossetània.

Toni Orensanz publica El falsari a la col·lecció de narrativa Notes de Color, de l'editorial Cossetània.
Orensanz és periodista "freelance" i va aconseguir una notable repercussió amb el primer llibre que va escriure, L'òmnibus de la mort: parada Falset, la recreació d'un episodi sagnant i no gaire conegut de la Guerra Civil al Priorat. Ell viu a Falset i, de fet, això que no deixaria de ser un tema estrictament personal, aquí agafa una dimensió diferent, ja que és la matèria bàsica que nodreix el cor d'aquesta nova obra.
El que ara es consideren llegendes urbanes abans eren una mena de saviesa popular que anava de boca en boca, un recull d'històries que afectaven veïns, avantpassats o coneguts i que esquitxaven la vida dels pobles. Orensanz ha recopilat les que circulen pels racons de Falset, i jugant amb les dues accepcions de la paraula, és a dir, "inventari de veïns de Falset" i "persona que falseja una història", ens ofereix aquest recull d'històries lligades a la vida i a la imaginació popular com la millor manera de prendre el pols de l'ànima mateixa en qualsevol poble.

Article i podcast de Jordi Cervera al web d'iCatfm.cat, sobre el llibre El falsari, de Toni Orensanz.

"Barcelona a bon preu" descobreix les 100 millors botigues de Barcelona per preu i qualitat

El llibre Barcelona a bon preu es presentarà dijous 8 d'abril, a les 7 del vespre, a la llibreria Catalònia.
La presentació anirà a càrrec de David Escamilla, periodista i escriptor.

Aquest llibre et descobreix les 100 millors botigues de Barcelona per preu i qualitat. No són les botigues literalment més barates de Barcelona, perquè tots volem comprar barat, però no a qualsevol preu, no sacrificant la qualitat, el disseny, la garantia, la durabilitat o la comoditat. Hi trobaràs de tot: moda, regals, ordinadors, roba de la casa, cotxes, productes de neteja, pel·lícules, mobles, llibres, electrodomèstics… Hi trobaràs, tot l’any, bons productes a bons preus. I no hi trobaràs ni liquidacions per tancament ni ofertes puntuals. Moltes de les botigues triades practiquen fórmules comercials que any rere any guanyen terreny al comerç tradicional. Tenen noms com outlet, low cost, intercanvi, mercadeig, segona mà, sharing, donacions, rastros… Aquestes 100 botigues pertanyen a tots els nivells de qualitat i preu. Cada tipus de producte té 3, 4 o fins i tot 5 nivells de preu. Pots comprar una samarreta de 60, 35, 15, 6 o 3 euros. I el mateix passa amb mobles, llibres, rentadores, plats i olles, ordinadors o regals.

Albert Arnaus:
Tot i que porta més de vint anys escrivint anuncis i altra literatura comercial, entre comprar i vendre no té cap dubte: continua preferint comprar. L'Albert Arnaus ha treballat per mitja dotzena d’agències i prop de cinquanta clients, venent caramels i bolquers, televisors i diaris, whiskies i matalassos, llibretes i gomes d’esborrar. I si ha après alguna cosa és que no se n’aprèn mai. Per gust escriu postals, acudits, contes breus i lletraclips, i de tant en tant en publica algun. Quan té temps va a la caça de bons llibres bé de preu al Mercat de Sant Antoni els diumenges, i els dies de cada dia busca botigues que donin més per menys. Quan en té 100, en fa un llibre.

6/4/10

Les veritats de cafè de Toni Orensanz

Oriol Margalef publicà un article al diari Avui de diumenge 28 de març sobre el llibre El falsari, de Toni Orensanz.
Margalef parla sobre l'origen de les històries del llibre El falsari, situades entre la realitat i la ficció:
"El que en diem realitat no és més que una gran convenció social", afirma Orensanz, periodista de vocació. No hi ha grans conviccions. Només ganes de creure. I exageracions còmiques. El falsari juga a aquest joc. El de les converses de cafè, el de les llegendes urbanes (o rurals) que neixen com un divertiment, com una presa de pèl, però que acaben convertint-se en pètries veritats.

Dos nous llibres de Josep Gil i Ribas

Joan Boronat publicà un article al setmanari Catalunya Cristiana de divendres 1 d'abril sobre els llibres La divinització de Jesús de Natzaret i Cristianisme i cristiandat, de Josep Gil i Ribas.
Boronat ressenya els dos primers volums de la col·lecció que presenta amb esperit crític la història del pensament cristià
El Dr. Josep Gil i Ribas ha publicat simultàniament dos llibres: La divinització de Jesús de Natzaret i Cristianisme i cristiandat. Aquests dos volums, editats per Cossetània Edicions, consten de 336 pàgines cadascun.
El primer és el número 1 de la col·lecció Història del Pensament Cristià, que pretén presentar amb esperit crític la història del pensament cristià, situat en les coordenades de religió, fe, teologia, cultura i Església, i sempre dependent dels fets històrics.
En el segon volum, de la mateixa col·lecció, l’autor, sense oblidar les dades que permeten reconstruir els fets de l’època, fa el seguiment del pensament cristià des de finals dels segle I fins a la «invasió dels bàrbars», un recorregut que queda reflectit bàsicament en els textos de la «patrística».

4/4/10

Mans de fang, de Francesca Aliern

Mans de fang és la nova novel·la de Francesca Aliern, un cop més editada per Cossetània, i un cop més amb el seu estil característic. Sovint comentem amb l'amic Emigdi que podríem reconèixer una novel·la de Francesca Aliern en poques línies, i fins i tot només amb el títol.
Aquesta vegada la història se centra en una Xerta sempre present, i als anys 50, una dècada on l'autora es mou amb comoditat i que ha tractat en diversos llibres, com ara Sabó moll. Les protagonistes, dues dones, la Carme i la Manuela, que inicien la història a la vora de la carretera, espiant els nois que amb bicicleta es dirigeixen a estudiar a la ciutat veïna, que es dirigeixen cap a un futur millor. Dones, i de família humil, no perden la il·lusió de canviar el seu destí, d'accedir a uns estudis que refacin el guió d'una vida que sembla ja escrita des del naixement. Carme es veu atrapada de seguida pel seu entorn familiar, per l'obligació de tenir cura de sa mare malalta, per l'absència d'un pare endinsat en lluites proletàries que només li donaran maldecaps i frustració, i que buscarà el consol de la carn en altres braços. Manuela mantindrà viva l'esperança més temps, i la vida, malvada, li posarà a frec dels dits el seu somni, per a prendre'l definitivament. La lliçó és molt dura: cal renunciar als somnis i acceptar la realitat per evitar el dolor. Escriure serà el seu últim fil d'esperança.

Article al blog Tens un racó dalt del món, de Jesús M. Tibau, sobre el llibre Mans de fang, de Francesca Aliern.

3/4/10

Narcís Oller i la vigència narrativa

Pere Guixà publicà un reportatge al diari Avui de dijous 25 de març sobre l'obra de Narcís Oller, que Cossetània edita:

Guixà parla sobre la Biblioteca Narcís Oller i la importància de la publicació de l'obra completa de l'autor:
L'editorial Cossetània publica amb aquest volum el quart de la Biblioteca Narcís Oller. És una bona notícia, que esperem que aviat s'acompanyi de la resta de llibres d'Oller, autor que va construir la seva obra en soledat però amb les armes intel·lectuals justes, que no va tenir cap epígon però sense el qual no s'haurien posat els fonaments de la narrativa catalana moderna.

1/4/10

El llibre "Els Pirineus de cap a cap" apareix al programa Divendres, de TV3

El llibre Els Pirineus de cap a cap, de Marta Viladot (textos) i Daniel Calleja (fotografies) aparegué al programa Divendres, de TV3, de dimecres 24 de març. Durant l'espai parlaren sobre alguns dels itineraris que proposa el llibre i les fotografies que presenta. Podeu veure a partir dels 21min 30s.