30/11/09

Escoltant Guardiola

Aquest llibre, publicat per Cossetània Edicions, ens permet conèixer el pensament futbolístic i vital de l'entrenador del Barça.

Potser si el mes de gener de l'any 1994 no hagués entrevistat Josep Guardiola per a una emissora local, no m'hagués sentit atreta per llegir un llibre que fa relativament poc ha publicat Cossetània Edicions, entorn al pensament futbolístic i vital de l'actual entrenador del Barça. I escoltant de bell nou aquella entrevista m'he adonat de la maduresa personal que ja tenia aleshores aquell noi, de vint-i-dos anys, que havia arribat al cim més alt que es podia haver imaginat quan era un nen, «l'escanyolit» de la colla: ser jugador del Barça, per després ser-ne el capità. I aleshores poc s'imaginava, suposo, que un dia en seria l'entrenador –tot i que els que el coneixen profundament diuen que ja ho portava a dins– i encara menys que aconseguiria, després d'un camí llarg i ple de marrades, una fita històrica per al club: guanyar el triplet. Aquest èxit, tant impactant com merescut, del qual cal ressaltar tant el «què» com el «com», ha fet que es passés de tenir dubtes sobre la idoneïtat del seu nomenament a esdevenir un referent més enllà del futbol, fins al punt que les escoles de negoci i les universitats estudien el seu cas com a exemple de lideratge.
L'autor d'Escoltant Guardiola, Josep Riera, dedica el llibre als seus pares: «Perquè són de poble i amb la seva manera de fer han fet que sigui com sóc i me'n senti orgullós. Per tots els valors que m'han donat i que vull que m'acompanyin tota la vida.» Coneixent l'entorn familiar i humà de Josep Guardiola –els seus pares són gent de poble, catalans de pedra picada, persones humils i alhora orgulloses de la seva condició, treballadors i bons transmissors de valors– la dedicatòria no podia ser més encertada. Riera ha escollit cent cinquanta frases dites per Guardiola, contextualitzant-les, per ajudar a entendre el seu pensament i la seva personalitat.
No és possible, en aquest petit espai d'opinió, destacar frases concretes ni opinions de personatges determinats. Una excepció només per al llegat de Cruyff, que va fer amb Guardiola el mateix que diu Guardiola que s'ha de fer: posar les condicions adients perquè pogués desenvolupar el seu talent. Guardiola va aprendre de Cruyff una forma d'entendre el futbol i d'interpretar-lo sobre el camp, fet que li suposà arribar a ser un dels millors jugadors de la història del Barça, despertant-li prematurament la vocació d'entrenador. I si de Cruyff va beure la genialitat, de Reixach, el sentit comú. Carles Reixach opina de Guardiola que, mentre que la majoria només veu una part del camp, Guardiola veu el futbol en cinemascop.
En el pensament de Guardiola hi ha una manera molt determinada de veure el futbol que no es diferencia gaire de la manera com veu i viu la vida, perquè les idees en què es basa són les mateixes: treball, persistència, coherència, honestedat, positivisme, anar de cara, tenir cura per tots els detalls,... I sempre des de la visió de l'equip entès com un conjunt més fort que les individualitats, per més bones que siguin. En el llibre hi sura la sàvia combinació entre les idees, molt pròpies i fermes, i una gran facilitat per saber-les expressar i per crear empatia. I és que Josep Guardiola comunica molt bé i ha tingut la prudència de fer-ho només en el decurs de les rodes de premsa establertes. Repassant-ne el contingut es veu com Guardiola ha gestionat la comunicació com a part integrant de la seva feina com a entrenador.
En la darrera d'elles, la que tancà la temporada, va tornar a incidir en el missatge de modèstia i seny: «No sé si som el millor equip del món. Som l'equip que ha fet un millor any. I també tinc clar que no sóc el millor entrenador del món. Entenc que desconfiessin de mi. No tenia experiència i venia de tercera. Jo també n'hauria dubtat.» Una persona que diu això quan acaba de guanyar la copa d'Europa, en el moment de màxima glòria, en el moment en què els més vanitosos haurien aprofitat per presumir i fins i tot per passar factura a qui els vingués de gust, no és una persona normal, és algú amb una educació profundament honesta. Aquesta frase, tal com afirma Josep Riera, autor del llibre, només pot dir-la una persona intel·ligent, apassionada i plena de talent, un home que sap transformar les bones idees en sentiments, un autèntic. Ara d'això em sembla que en diuen intel·ligència emocional. Moltes de les característiques personals de Josep Guardiola i de la seva manera de ser provenen, però, del que se'n diu sentit comú que, sovint, és el menys comú dels sentits. Ell en té molt. Dir la veritat i fer el que sigui necessari. Es pot dir més fort però no més clar.

Article de Fina Sitges al diari El Punt sobre el llibre Escoltant Guardiola. El pensament futbolístic i vital de l'entrenador del Barça, en 150 frases.

"Obscenitats i tendreses", de Celdoni Fonoll, presenta seixanta versos i una cançó a cavall del sexe i de l'humor

El llibre Obscenitats i tendreses, de Celdoni Fonoll, es presentarà dimarts 1 de desembre, a les 7 del vespre, a la llibreria Casa del Llibre, a Barcelona.
La presentació anirà a càrrec de Jordi Llavina, escriptor i crític literari. L’autor farà una lectura de versos del llibre.

A cavall del sexe i de l’humor, i amb pinzellades de tendresa, Celdoni Fonoll ens presenta el seu nou divertimento poètico-eròtic, Obscenitats i tendreses, amb seixanta textos i una cançó. Després de Trempant t’empaito (1993) i Versos perversos (1995), Obscenitats i tendreses tanca la seva trilogia de versos eròtics.

Celdoni Fonoll:
Celdoni Fonoll és cantant, recitador, poeta i músic. Però, sobretot, ha estat i és un gran difusor de la poesia als Països Catalans. Ha fet moltíssims recitals i ha publicat 11 discs i 24 llibres. Dels discs cal destacar Recital 1000 (1984), Mercat de Calaf (1991), Aigua secreta (1992), Cançons de l’amor que tinc (1997) i el doble CD Antologia (PICAP, 2008). Entre els llibres destaquen les antologies La poesia al carrer (1977), La poesia a l’escola (1977-1987), deu edicions amb 175.000 exemplars), Nou segles de poesia als Països Catalans (1986) i Versos diversos d’El matí de Catalunya Ràdio (1996). Ha publicat llibres de versos humorístics, satírics, eròtics, amorosos, patriòtics: Trempant t’empaito (1993), Versos perversos (1995), Tocat d’amor (1997), Amor de lluny (1998), Versos dispersos (2001), Quin món de mones! (2006, amb Lloll Bertran), Obscenitats i tendreses (2009) i, els darrers anys, ha escrit poesia de la biodiversitat: Veus d’ocells (2000), 60 ocells (2002) —d’aquests dos llibres, ja exhaurits, se n’han venut 11.000 exemplars—, Bones herbes (2004), Aucells (2006), Fascinants bolets (2006), Arbres dels nostres paisatges (2007), Mamífers peluts [del llop a la musaranya] (2008) i Herbes amigues (2009). Es pot trobar més informació sobre l'autor a www.celdonifonoll.cat.

Mateu el president, de Sebastià Bennasar, també es presentarà dimarts 1 de desembre, a 2/4 de 8 del vespre, al Casal Can Capablanca, a Sabadell. La presentació anirà a càrrec de l’escriptor Roc Casagran i de l’autor, Sebastià Bennasar.

28/11/09

Mateu el president

No hi ha dubte que barrejar un assassinat amb la figura del president del Barça, es una cosa que d’entrada, crida l’atenció.
Per ser mes exactes, els assassinats a les novel·les sempre han tingut bona acollida i no cal dir que el Barça és d’una actualitat que ho arrasa tot a Catalunya (política, societat, etc.).
Sebastià Bennasar juga amb el supòsit d’una conxorxa per matar el president del Barça, el que potser no queda tan clar són els motius d’un grup d’empresaris per arribar a plantejar-s’ho.
Bennasar fa servir un llenguatge planer, entre català i mallorquí, i demostra conèixer perfectament l’ambient dels barris barcelonins, així com les tàctiques policials, retratant amb detall a un inspector que té poc a veure amb els herois que ens pinta Hollywood.
La novel·la es llegeix pràcticament d’una tirada i potser aquí radica el seu principal defecte. Hi ha masses temes, masses trames per tan poques pàgines i algunes coses queden indefinides o embastades, tot i això, la novel·la té mes virtuts que no pas defectes.
De totes maneres caldrà saber, si és que la llegeix, què n’opina l’actual president culer. Perquè es molt probable que llegint el llibre l’hi augmenti la paranoia.

Ressenya d'Enric Tricaz, participant en la promoció del llibre Mateu el president, de Sebastià Bennasar.

27/11/09

Un crit enmig del soroll

Josep Igual és de Benicarló, però des dels anys 90 viu a Sant Carles de la Ràpita. Com a habitant, doncs, d’aquesta franja enigmàtica que uneix –i separa- el País Valencià de Catalunya podria erigir-se en un observador privilegiat per a auscultar fenòmens societaris molt interessants. Massa sovint, però, habitar en terra de ningú et fa candidat a una col•lecció excessiva de desavantatges. L’escriptor hi pot sentir-se sol, ignorat o observat en la distància, com un estrany animal que s’esforça a comportar-se amb pautes humanes. La seua obra pot patir, també, una injusta postergació, o no assolir la difusió que mereixeria objectivament.
He llegit alguns dels llibres de poemes d’Igual i també els seus dietaris (algun dels quals, a més, he contribuït a editar), i he de dir que em semblen d’una qualitat bastant destacable. Que en aquest país s’ignore o es blasme la qualitat mentre s’encimbella nul•litats pavoroses no té res de particular: això passa a tot arreu. Però els lectors una mica desperts, que cerquen en obrir un llibre alguna cosa més que un enjòlit i tres ensurts, farien bé de fixar-se en els seus títols.
Quaderns deltaics replega anotacions dietarístiques escrites entre els anys 2001 i 2007. Com que l’autor es guanya les garrofes en la premsa, el seu quadern té molt de l’apunt pres a mà alçada davant la realitat irredempta. Ell, però, no es considera “escriptor i periodista” (com ningú es consideraria, precisa, “metge i practicant”). Sap perfectament que l’ofici és únic i, en tot cas, cada un dels plats de la balança serveix per alimentar l’altre. Del periodisme ha tret, sense dubte, la concisió i la brevetat que constitueix el seu programa d’escriptura, tal com ho recull en aquesta anotació: “Em preparo l’orgasme del got d’aigua fresc, després de devorar el cor de la carxofa torrada a la brasa. Minúcia deliciosa i inútil: una constant del meu llibre d’estil”.
No trobarem al seu llibre, en efecte, divagacions laxes i inútils. “Escriure –ens confessa- és poder parlar sense ser interromput. Però no cal abusar del temps dels lectors. El que puguis dir en set pàgines no ho diguis en cent cinquanta”. Aquest programari l’aboca, inequívocament, a fer literatura fragmentària, havent renunciat explícitament a l’”originalitat” (“Cal abandonar la il•lusió de ser originals, com a tard, quan ens ha deixat la primera xicota”) i a les grans ambicions ficcionals.
La condensació discursiva, d’altra banda, afavoreix la tendència a l’aforisme, per al qual l’autor –a diferència de tants altres dietaristes actuals- sembla perfectament dotat (“Som una podridura pretensiosa”).
Un projecte escripturari, en definitiva, que cerca lectors intel•ligents i amants de la literatura pura i dura. Aquesta mena de lectors que siguen capaços de distingir les veus autèntiques enmig de tanta impostura enquadernada, precisament perquè, com rebla Igual, “En aquests dies de tant de soroll, el més discret és cridar”.

Article del blog Ofici de lector, de Joan Garí, sobre el llibre Quaderns deltaics, de Josep Igual.

"Templers a les Terres de l'Ebre" mostra les evidències que el Temple va deixar gravades en territoris de l'antic Regne d'Aragó

El llibre Templers a les Terres de l’Ebre, de Jesús Ávila Granados, es presentarà dissabte 28 de novembre, a les 7 de la tarda, a l’ajuntament de La Fresneda. La presentació anirà a càrrec de Constancio Merchante García.
Templers a les Terres de l’Ebre també es presentarà diumenge 29 de novembre, a les 7 de la tarda, a l’Hotel El Castell, de Vall de roures. La presentació anirà a càrrec de Miguel Giribets Martínez.

Els templers van ser els grans protagonistes del món medieval. El seu testimoni cal seguir-lo, en molts casos, en les evidències que romanen i esperen ser descobertes i transmeses al viatger interessat per les claus del coneixement. És, precisament, als territoris de l’antic Regne d’Aragó, a les comarques (catalanes, aragoneses i valencianes) relacionades amb el riu Ebre en el seu curs més inferior, on el Temple va deixar gravades gran part d’aquestes empremtes, analitzades, municipi per municipi, a les pàgines d’aquest llibre.

Jesús Ávila Granados:
Jesús Ávila Granados (www.jag.es.vg), llicenciat en Ciències de la Informació per la UAB, exerceix el periodisme cultural des de 1972. En dues ocasions el Consell d’Europa el va condecorar amb el Premi Europa Humana com a millor periodista del continent. Com a escriptor és autor de 63 llibres d’assaig, una novel·la històrica i una enciclopèdia de 8 volums; treballs relacionats amb la història de l’antiguitat i el món medieval. És un dels experts dels templers i el catarisme; les seves obres: La mitología templaria; La mitología cátara; La mitología celta y La profecía del laurel s’han convertit en clàssics de referència obligada.

26/11/09

"Mateu el president"

El diari Sport publicà un breu article sobre la presentació del llibre Mateu el president, de Sebastià Bennasar:
Su cuarta novela negra que refleja el retrato más oscuro de la Catalunya coetánea en la que se ficciona la historia de un complot para asesinar al presidente del Barça.

"Colom. 500 anys enganyats" apareix en les primeres posicions dels rànquings dels més venuts de l'"Avui", "El Periódico" i "La Vanguardia"

El llibre Colom. 500 anys enganyats, de Charles Merrill, apareix en les primeres posicions dels rànquings dels més venuts dels diaris Avui, El Periódico i La Vanguardia.
Aquesta és la quarta setmana consecutiva que l’obra es troba a la llista dels més venuts de no ficció de l'Avui (en segona posició) i del Periódico, i la tercera que apareix a La Vanguardia.

Francesc Pou, director de la sèrie de TV3 "El paisatge favorit de Catalunya": "El llibre recull molt bé l'esperit de la sèrie"

Ahir, es va presentar el llibre El paisatge favorit de Catalunya, a la llibreria Catalònia

Presentació del llibre El paisatge favorit de Catalunya

Francesc Pou, director de la sèria de TV3 El paisatge favorit de Catalunya, va indicar en la presentació que es va portar a terme ahir dimecres al vespre a la Llibreria Catalònia de Barcelona del llibre edita per Cossetània i basat en aquesta sèrie que "el llibre recull molt bé l'esperit de la sèrie. Reuneix les imatges i també el que van dir els personatgs que van aparèixer en la sèrie."
Pou també va indicar que "fer aqust programa va ser un privilegi molt gran perquè la matèria primera que vam tenir, el paisatge de Catalunya, és extraordinari i a més els mitjans de què vam disposar també van ser fora de l'habitual."
Per la seva part, el cap del departaments de nous formats de TV3, Miquel Garcia, va assenyalar que "valia la pena fer el programa perquè ha estat una manera de fer patrimoni. Ara, el llibre et permet mirar les fotografies i recordar la sèrie." Sobre les fotografies que van enviar els telespectadors, més de 3.000, de les quals el llibre recull les finalistes del concurs que va organitzar el programa, Garica digué que "va ser fantàstic rebre una quantitat tant gran de fotografies. A més eren imatges fetes amb estima, ja que hi havia una relació emocional entre les fotografies i la persona que les feia".
Per la seva part, Jordi Longàs, autor de les fotografies del llibre, juntament amb Chopo, va dir que "el valor del programa i del llibre és la bellesa del nostre país." Pel fotògraf el repte del llibre no era fàcil "ja que partíem d'un programa de gran èxit, que havia vist un ampli espectre social de la població i que a més va ser un eina per recuperar el patrimoni. Tot el que hi ha en el llibre, tots els paisatges els podem veure, els trobem al nostre país."

25/11/09

Sebastià Bennasar: "bona part de les prediccions que vaig fer sobre la presidència del Barça, s'han complert"

Es presenta el llibre Mateu el president, que narra un complot per assassinar el president del FC Barcelona

Roda de premsa de presentació del llibre Mateu el president a l'Espai Mallorca

L'autor de la novel·la Mateu el president, Sebastià Bennasar, que s'ha presentat avui dimecres, 25 de novembre, a l'Espai Mallorca de Barcelona i que ha construït un thiller en el que narra un complot per assassinar al president del Barça digué que "bona part de les prediccions que vaig fer sobre la presidència del Barça, quan vaig escriure el llibre, s'han complert".
Segons l'autor, la idea de la novel·la va sorgir "quan vaig coincidir amb Joan Laporta a la manifestació sobre el dret a decidir. Ambdós anàvem a la capçalaera de la manifestació i allà vaig pensar que en un acte com aquell era fàcil matar algú. Això va coincidir amb el fet que un company meu va trobar una agenda negra a la Universitat que podria contenir pel seu propietari informació important. Vaig unir aquests elements i a partir d'això vaig construir la novel·la."
Bennasar explica que l'obra narra "com un grup neonazi planeja l'assassinat del president del Barça, esperonat per la gran burgesia catalana que vol mantenir el seu status quo, cosa que podria perdre si prosperés la independència de Catalunya".
L'escriptor comenta que "m'he inspirat en la figura de la presidència del Barça per fer l'obra. El president del Barça té molt de poder. Tothom es vol fer la foto amb ell. De presidents catalanistes n'hi ha hagut alguns però potser Joan Laporta és el que més s'ha identificat amb aquest ideari." Malgrat que la novel·la mai anomena el nom de l'actual mandatari del Barça l'autor reconeix que "els qui la llegeixen hi poden reconèixer l'actual president". De totes formes, digué que l’obra ja estava escrita i en procés d’edició abans del mes d’agost d’enguany “a partir de quan Joan Laporta ha fet més explícit el seu pensament independentista.”
L'escriptor mallorquí que ha viscut quatre anys a Barcelona, ciutat que diu que estima moltíssim, argumenta que "he volgut parlar de la degradació d'espais de Barcelona com el Barri Gòtic, que s'ha accentuat en els darrers temps i he volgut tractar també del Pirineu com un territori mític on precisament hi viu el més dolent de l'obra, el qual hi fa cap perquè és capaç de sentir emocions veient com cau la neu de la mateixa manera com ho fa en un conte que va llegir de James Joyce.
Respecte al fet que el mosso d'esquadra, protongonista de l'obra, es digui Jaume Fuster, Bennasar diu que es deu a què ha volgut fer "un homenatge a aquest escriptor, que considera el pare de la novel·la negra catalana".

Cossetània Edicions publica el seu catàleg per al Nadal de 2009

Cossetània Edicions ja ha publicat el seu catàleg de novetats per al Nadal d’aquest any.
Entre els llibres que l’editorial ha publicat darrerament, s'hi poden trobar aquests:

24/11/09

El llibre "El paisatge favorit de Catalunya" mostra el mosaic de geografies contrastades que configuren el país

El llibre El paisatge favorit de Catalunya. El llibre de la sèrie de TV3, es presentarà dimecres 25 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre, a la llibreria Catalònia.

Catalunya és un país de paisatges espectaculars i diferents. Un mosaic de geografies contrastades que configuren un territori únic. De les dunes del Delta de l’Ebre als cims del Pirineu, el caliu humà que impregna el barri antic de Tarragona o les formes humanes i animals de Montserrat. Hi ha pocs països al món que gaudeixin d’aquesta diversitat. En aquest llibre hi trobareu un tast de tot això. Els fotògrafs Jordi Longás i Chopo han fet una selecció de fotografies dels millors racons dels 24 paisatges protagonistes de la sèrie de TV3 EL PAISATGE FAVORIT DE CATALUNYA. Els lectors que hi vulguin entrar trobaran també textos dels personatges que van protagonitzar la sèrie, textos que expliquen el lligam de la persona amb el paisatge, perquè el paisatge també és la gent. Finalment, hi ha una selecció de les fotografies enviades pels teleespectadors del programa.

El llibre Escoltant Guardiola, de Pep Riera, també es presentarà dimecres 25 de novembre, a les 8 del vespre, a la llibreria Aqualata, d’Igualada. La preentació anirà a càrrec del periodista Manel Buron.

23/11/09

Sunyer destaca el caràcter pioner de l'edició de la Ruta Narcís Oller

Cossetània Edicions acaba de publicar Narcís Oller. Una ruta literària per Valls

Presentació del llibre Narcís Oller: una ruta literària per Valls

La presentació del llibre Narcís Oller. Una ruta literària per Valls va generar una àmplia expectació, ahir, al vespre, a l'antic hospital de Sant Roc. L'obra editada per Cossetània Edicions té el seu origen en la Ruta Narcís Oller que l'any 2006 va impulsar la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Valls.

Empar de Bofarull, Montserrat Bové, Esther Comas, Marta Ferré, Montserrat Gassió, Teresa Jové, Roser Mas i Neus Porres, autores del llibre, van guanyar el premi Baldiri Reixac, l'any 2007, amb aquest treball i la recompensa ha estat la seva edició. Ahir, l'escriptor Magí Sunyer va donar tots els detalls d'aquest conjunt de propostes didàctiques que tenen el seu origen en la Ruta Narcís Oller que la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Valls va idear l'any 2006, a partir d'un primer itinerari que havia concebut la novel·lista Margarida Aritzeta.

Magí Sunyer va destacar les propostes «diverses i extenses» que presenta el volum amb alguns textos sencers de Narcís Oller com ara "El vailet del pa", però també va emfasitzar en els tres nivells que abraça la publicació: «El de la persona que llegeix el llibre, el de la persona que vol seguir la ruta i que si vol aprofundir cal que ho faci per etapes, i el del llibre com a eina didàctica de gran categoria.» És en aquest context que Magí Sunyer va insistir en el caràcter pioner del llibre i va sentenciar: «S'avança a altres propostes que de ben segur que sortiran. Està molt ben fet i serà imitat abundosament. Això si és que gosen posar-se en un treball d'aquestes característiques.»

Pep Olivé, gerent de Cossetània Edicions, va reconèixer el gènere literari de l'obra, però també va apuntar cap a «l'espai físic que fa cent anys era Valls» i va resoldre: «Un llibre com aquest ens farà de calçador per llegir Narcís Oller.»

Empar de Bofarull, una de les autores del volum, va agrair la participació de diferents persones en l'edició de l'obra i també va anunciar nous projectes de la Societat Narcís Oller: «La societat ja treballa en la preparació de diferents activitats per les festes Decennals de la Candela del 2011 pensant en Narcís Oller.» La presentació de la publicació va acabar amb una lectura «per sorpresa» que van haver de fer alguns espectadors i amb l'obsequi de diversos exemplars als qui van identificar el títol de l'obra a la qual feia referència cada text.


Notícia i fotografia d'Anna Estallo al diari El Punt sobre el llibre Narcís Oller: una ruta literària per Valls.

21/11/09

"Mateu el president"

El comissari Jaume Fuster torna per treballar a una Barcelona en constant canvi social i demogràfic, uns canvis que no agraden ni a certs sectors de l’empresariat ni als joves d’extrema dreta. Quan encara no ha desfet totes les capses del seu trasllat ja es veu investigant un cas que passa de ser el simple assassinat d’un petit traficant de droga a relacionar-se amb tota una execució d’un mosso d’escuadra. Estirant del fil arriba fins a un d’aquestos grups feixistes, als que tampoc agrada la deriva sobiranista que estan prenent certes institucions del país i planegen atemptar contra el president del Futbol Club Barcelona.
Sebastià Bennasar ens condueix a través d’aquesta excel·lent, però breu, novel·la negra gràcies a una lectura amena i àgil impulsada per freqüents enumeracions de fets, sovint anecdòtics, concatenats en forma de llargs paràgrafs. Ens mostra la pitjor cara de la Barcelona dels grans empresaris i de les elits estudiantils universitàries. Aquesta és, en definitiva, una novel·la que se li farà curta a qualsevol lector.

Ressenya de Francesc García Grimau, participant en la promoció del llibre Mateu el president, de Sebastià Bennasar.

20/11/09

Negocis innovadors a l'americana

Antoni Ramos publicà una entrevista a Ivan López, autor de 100 idees de negoci americanes per implantar a Espanya i Europa, al diari Més Reus.
A l’entrevista, López parla sobre la seva voluntat de transmetre unes idees emprenedores que es podrien implantar també a Catalunya.
–Com sorgeix la idea del llibre 100 idees de negoci americanes per implantar a Espanya i Europa?
–Sóc una persona que em considero emprenedora i en arribar als Estats Units em va sorprendre l’originalitat de molts negocis. Així, vaig començar a apuntar idees, fins que vaig tenir-ne cent i em vaig plantejar escriure un llibre per tal de poder compartir aquest coneixement.

–Algunes de les idees del llibre ja les hem pogut veure i s’apliquen en petit format. Això demostra que són exportables a Espanya i Catalunya, no?
–Exacte, algunes de les idees ja les veiem aquí, però no de manera massiva com succeeix als Estats Units, on formen part del dia a dia. Qualsevol negoci instal·lat a l’Amèrica del Nord pot implantar-se a Espanya i Catalunya.

19/11/09

"Narcís Oller: una ruta literària per Valls" conté propostes didàctiques diverses per treballar un dels autors cabdals de la Renaixença catalana

El llibre Narcís Oller: una ruta literària per Valls es presentarà divendres 20 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre, a l’Institut d’Estudis Vallencs.
La presentació anirà a càrrec de l’escriptor Magí Sunyer.

Narcís Oller: una ruta literària per Valls esdevé un ampli conjunt de propostes didàctiques per tal de treballar des d’una perspectiva interdisciplinària un dels autors cabdals de la Renaixença catalana. És un itinerari per la ciutat de Valls basat en Narcís Oller. El seguiment de tots o d’una part dels espais permetrà conèixer millor la trajectòria d’aquest gran escriptor i el seu entorn. La lectura completa o parcial dels textos d’Oller, combinats amb reflexions i comentaris sobre l’obra, els moviments estètics del moment, les tècniques literàries i l’època donaran als alumnes una altra visió dels escriptors i dels seus textos. “Per a veure bé la Naturalesa, per a assaborir un bon llibre, una pintura, una estàtua, un gran monument o una peça musical, no basten ulls, orelles ni cultura; cal tenir cor.”

Les autores:
L’Empar de Bofarull Bertran, la Montserrat Bové Montcusí, la M. Esther Comas Ibàñez, la Marta Ferré Amorós, la Montserrat Gassió Reventós, la Teresa Jové Tarragó, la Roser Mas Claramunt i la Neus Porres Tafalla són llicenciades en Filologia Catalana i professores de llengua i literatura; els cursos 2005-06 i 2006-07 van ser companyes de Departament a l’Institut Narcís Oller de Valls. Al 2007 van obtenir el Premi Baldiri Reixac, en l’apartat d’estudi, assaig o recerca pedagògics, per aquesta ruta literària sobre Narcís Oller. Gràcies a aquell premi ha estat possible aquesta edició.

El llibre "Colom. 500 anys enganyats", de Charles Merrill, apareix als rànquings de "La Vanguardia", l'"Avui" i "El Periódico" dels més venuts

El llibre Colom. 500 anys enganyats, de Charles Merrill, ha tornat a aparèixer entre els deu llibres més venuts de no ficció de diversos diaris.
Aquesta és la segona setmana que apareix a la llista de La Vanguardia, en què es troba en la quarta posició, i la tercera que apareix a la de l’Avui, a la setena posició. Colom. 500 anys enganyats també apareix entre els cinc llibres de no ficció més venuts al rànquing del diari El Periódico.


Es presenta "El llibre de la Marató de TV3. Nou relats contra les malalties minoritàries"

Alguns dels autors del llibre de la Marató de TV3

El llibre de la Marató de TV3. Nou relats contra les malalties minoritàries, que aquest any coediten Angle, Arola i Cossetània Edicions, es va presentar ahir 18 de novembre.
Els autors de l’obra, que ja es pot trobar a les llibreries, han estat, en aquesta ocasió, Lolita Bosch, Andreu Martín, Quim Monzó, Esperança Camps, Jordi Sierra i Fabra, Manuel Baixauli, Rafael Vallbona, Eloi Vila i Màrius Serra. El llibre es podrà comprar per primera vegada en versió digital, per als formats mobipocket i e-pub, gràcies a la xarxa d'editors independents Edi.cat.
Els beneficis que proporcioni el llibre, del qual se n’han fet 12.000 exemplars en paper, es destinaran a la Marató de TV3.

18/11/09

El darrer llibre de Josep Vallverdú, «Un segrest ecologista», aplega vuit relats carregats d'intriga

El volum, editat per Cossetània, es va presentar divendres al museu rural de l'Espluga.

Josep Vallverdú (C.G. / El Punt)

Amb la publicació del seu darrer llibre, Un segrest ecologista, l'escriptor Josep Vallverdú (Lleida 1923) afegeix a la seva extensa obra literària un altre volum de contes que aplega vuit relats plens d'intriga. La publicació, editada per Cossetània dins la col·lecció Notes de color, es va presentar divendres passat a la sala d'actes del Museu de la Vida Rural de l'Espluga, població de la Conca de Barberà on viu l'autor lleidatà que va presidir l'acte dirigit per l'escriptor i periodista Joan Rendé.
Als 86 anys l'escriptor lleidatà Josep Vallverdú continua incorporant saba nova a la seva extensa col·lecció de llibres i ho fa amb la desimboltura que el caracteritza. Un segrest ecologista, que ha editat Cossetània dins la col·lecció Notes de Colors, presenta un conjunt de narracions curtes que van des del relat d'intriga criminal fins al drama rural. La publicació es va presentar divendres passat a la sala d'actes del Museu de la Vida Rural de l'Espluga. A l'acte, que va conduir l'escriptor i periodista Joan Rendé, hi va assistir el mateix autor.
En aquest nou volum de contes, l'autor, com ell mateix afirma, torna a aprofitar els personatges literaris de la mitologia per donar vida a les seves històries. En les dues primeres narracions situa el personatge de sant Jordi i un dels Reis Mags d'Orient, en un creuer per la Mediterrània. Hi passen coses...
La intriga manté el lector expectant i el situa com un espectador de primera fila. És aquesta capacitat d'atreure la seva atenció que fa que aquest conjunt de narracions de temàtica diversa, amb les situacions límits i els girs humorístics, puguin ben bé convertir-se en un guió cinematogràfic, la seva vocació íntima, confessa l'autor. De fet, qualsevol de les seves novel·les es podrien adaptar al cinema. Un exemple segons l'autor: Un cavall contra Roma.
Josep Vallverdú, que és un gran enamorat dels autors clàssics, Shakespeare, Cervantes, ha conreat durant una seixantena d'anys tot tipus d'estils literaris. Va començar la seva carrera literària fent contes per a adults, però aviat es va decantar per la narrativa per a joves, amb la qual és internacionalment conegut. Amb tot, assegura tenir més «complicitat» amb el públic més adult. En la novel·la de frontera, dirigida als adolescents de 17 i 18 anys, hi ha un rerefons, busca que «el lector sigui més persona, que hagi madurat», explica.
En breu sortirà el seu cinquè dietari i per Sant Jordi preveu publicar el que completarà un total de sis. També està treballant en un llibre de poemes, que serà la primera vegada que en publicarà.
Té la intenció d'escriure sobre els diversos llocs on ha viscut al llarg de la seva vida, Lleida, Balaguer, Sant Feliu de Guíxols, Maldà... La ciutat i el camp, un terreny que coneix bé, li han aportat moltes experiències.

Un home senzill

Josep Vallverdú manté molt àgil la ment escrivint cada dia. No és dels que escriuen una estona llarga, però sí «poc i intensament». Ho compagina amb altres activitats. «L'hort i la jardineria són un sedant extraordinari», assegura. El contacte amb els animals també li és molt gratificant. Els gats –en té dos– són criatures que el fascinen. De fet, la veterinària també el va arribar a temptar, el seu oncle l'exercia.
Els animals sempre acompanyen, en les seves narracions, algun dels seus personatges. En el cas del Rovelló, aquest va acabant donant el nom a una sèrie televisiva molt coneguda i sent-ne el protagonista.

Article de C. Gutiérrez al diari El Punt sobre el llibre Un segrest ecologista, de Josep Vallverdú.

“Laporta és avui el millor ambaixador del català”

L’escriptor Sebastià Bennasar presenta Mateu el president, una novel·la negra ubicada en el centre antic de Barcelona

Qui es pot plantejar, quan encapçala amb Joan Laporta una manifestació que mou més de 300.000 persones, que algú gosarà matar el president del Barça en aquell mateix moment? Doncs l'escriptor i periodista Sebastià Bennasar, que compartí una bona estona amb Laporta en aquesta situació, s'ho imaginà en no veure els guardaespatles del català. D'aquí i de la troballa que un amic de Bennasar féu d'una agenda negra a la universitat Pompeu Fabra neix Mateu el president (Cossetània Edicions), la darrera novel·la negra del mallorquí, que presentarà el proper 25 de novembre a la llibreria Àgora acompanyat per Miquel Vicens Escandell.
Un assassinat, un fugitiu, el cap d'un mosso d'esquadra dins un cotxe i una investigació policial que descobreix l'existència d'un complot de l'extrema dreta barcelonina i de la burgesia catalana per acabar amb Joan Laporta són els ingredients principals que integren la quarta novel·la negra de Bennasar.
El mateix protagonista de Jo no t'esper, l'anterior treball de Bennasar, Jaume Fuster, és al capdavant d'una investigació "a la qual escau la frase de Balzac que deia: Al darrere d'una gran fortuna s'hi amaga un crim". Aquest complot pot no ser tan fictici com el de la novel·la, si tenim en compte que "Joan Laporta és avui el millor ambaixador de la llengua catalana", apuntà l'autor. "És la figura catalana amb més projecció internacional que du la nostra llengua per allà on va", afegí.
Malgrat que l'objectiu de la conxorxa sigui el president d'un club de futbol, l'obra parla poc d'aquest esport. "El personatge té molt de símbol del catalanisme i és molt més que un president esportiu", assenyalà Bennasar, qui remarcà que "el procés d'internacionalització que el Barça ha fet del català és important i això, a la dreta i a la burgesia catalana, els preocupa". D'aquest fet, i passant per la imaginació i la ploma de Bennassar, sorgeix Mateu el president.

Tècnica i forma

En la darrera novel·la de Bennasar abunden els monòlegs interiors, les evocacions literàries i l'autor hi aplica la tècnica de crim lliure. "És una obra molt literària. Un dels reptes que em vaig proposar fou aplicar-hi conegudes tècniques d'autors de novel·la no negra, com James Joyce, Dino Buzzati i William Folder", precisà l'autor.

Article de Laura Acedo al Diari de Balears de dilluns 16 de novembre sobre la novel·la Mateu el president, de Sebastià Bennasar.

17/11/09

"Mateu el president", de Sebastià Bennasar

En Sebastià Bennasar amb la seva novel·la Mateu el president ens porta i ens transporta a la ciutat de Barcelona amb una maniobra actualíssima encara que des del principi sabem qui és la víctima, la víctima premonitòria que l'autor ja ens diu que és el president.
Un llibre lúdic que no crec que passi desapercebut: qui fullegi les seves 157 pàgines podria pensar que el lector està davant d'una novel·la de lladres i serenos, però té l'eròtica de la novetat, on l'inspector de policia Jaume Fuster investiga els assassinats d'una manera senzilla i ingènua tot i que les morts son truculentes.
Novella compacta, comprimida i original que intercala la descripció dels carrers de Barcelona amb alguns poblets del Pirineu català.
Es difícil d'inventar en el gènere que s'en diu "noir" però en Sebastià Bennasar fa un homenatge amb un dels grans de la novel·la negra com és en Mankel utilitzant la seva filla, filla de l'inspector Jaume Fuster, per determinar quasi al final del relat qui és l'assassí d´un dels morts J.A Saez de la brigada d'informació els mossos d´esquadra
Enmig del relat intercala amb ironia a escriptors que ell creu que són crucials en la literatura contemporània com són William Faulker , Pedrolo, Joycey i Nobokov.
Una novel·la, Mateu el president que te funció terapèutica doncs com deia un psiquiatre a un pacient : no prenguis pastilles, llegeix novel·la negra -i si pot ser en català-, afegeixo jo.

Ressenya de Marta Farreras, participant en la promoció del llibre Mateu el president, de Sebastià Bennasar.

Àngela Jackson, "Els brigadistes entre nosaltres"

M. Puppini publicà un article sobre el llibre Els brigadistes entre nosaltres. Pròleg i epíleg a l'última gran batalla de la Guerra Civil espanyola, d'Àngela Jackson, a la revista italiana Spagna Contemporanea.
Puppini parla sobre el treball de divulgació d'Àngela Jackson sobre el paper de les Brigades Internacionals a Catalunya.
L’Autrice, di origine inglese, risiede da anni nella comarca catalana del Priorat dove dirige l’associazione No Jubilem la Memòria e dove ha promosso e organizzato incontri ed eventi in ricordo dei volontari angloamericani delle Brigate Internazionali. Ha già pubblicato in inglese e in catalano alcuni lavori relativi in particolare alla vita nelle retrovie catalane durante la Guerra civile, dei quali ricordo in particolare Més enllà del camp de batalla: testimoni, memòria i record d’una cova hospital en la Guerra Civil Espanyola, Valls, Cossetània Edicions 2004, edito in inglese come Beyond the batterfield: Testimony, Memory and Remembrance of a Cave Hospital in the Spanish Civil War, Warren & Pell 2005.

Una riprova dei risultati interessanti cui può giungere sia la storia locale che l’esame di archivi di singole regioni e distretti ancora oggi poco studiati.

16/11/09

Joan Rendé: "Un segrest ecologista" confirma que Vallverdú és un clàssic per a adults a més de ser un escriptor consagrat per a infants i adolescents"

Josep Vallverdú i Joan Rendé durant la presentació d'Un segrest ecologista a l'Espluga

Un segrest ecologista, de Josep Vallverdú, es va presentar el dia 13 de novembre en el marc del Museu de la Vila Rural de l'Espluga. La presentació va anar a càrrec de l'escriptor Joan Rendé qui digué que en aquest llibre, "l'escriptura de Vallverdú no es desvia de les seves constants literàries tant segures i eficients. Té un sentit de la llengua equilibrat i magnífic. És curós, tradicional i a la vegada arriscadament modern en el lèxic i la sintaxi." Per Joan Rendé a Un segrest ecologista s´hi poden trobar tres Vallverdús: "un primer entretenidor, juganer i divertit; un segon costumista, interessat per analitzar el cor humà davant de les situacions, i un tercer subtilment satíric, reflexiu i intel·lectualment valent i trencador". El llibre és pel presentador de l'obra "la confirmació que l'autor és un clàssic per a adults a més de ser un escriptor consagrat per a infants i adolescents i un assagista i traductor excel·lent."
Un segrest ecologista
és un llibre de relats de Josep Vallverdú on la intriga, la situació extrema i el gir humorístic o tragicòmic són ingredients que el lector trobarà en aquests fets diversos narrats amb desimboltura i llarga experiència. Els personatges, realistes, d’aquests relats queden atrapats en les situacions que viuen i el lector, insensiblement, s’hi sent incorporat com un espectador de primera fila, quasi com a coprotagonista. Un sentit de la plàstica i de la immediatesa i una línia de plànols quasi cinematogràfica afegeixen agilitat al nervi narratiu. L'obra acaba de ser publicada en la col·lecció Notes de Color de Cossetània Edicions.

14/11/09

Diversos clubs de lectura comenten "El vertigen del trapezista"

Club de lectura de L'EscalaClub de lectura de les Borges del CampClub de lectura de Mont-roigClub de lectura de Tarragona

Diversos Clubs de lectura s’interessen pel llibre El vertigen del trapezista, de Jesús M. Tibau. El dia 26 de novembre l’obra serà protagonista del Club de Lectura de Torredembarra, i el dia 14 desembre al de Santa Bàrbara.
Ja han comentat aquesta obra els clubs de lectura de Tarragona, L'Escala, Les Borges del Camp i Mont-roig.

13/11/09

"Escoltant Guardiola" i "Colom. 500 anys enganyats" pugen posicions als rànquings dels més venuts

Escoltant Guardiola, de Josep Riera, i Colom. 500 anys enganyats, de Charles Merrill, han aparegut entre els deu llibres més venuts del rànquing del diari Avui de dijous 12 de novembre. Colom. 500 anys enganyats apareix en el segon lloc, dues posicions més amunt que la setmana anterior, i Escoltant Guardiola, en la novena, una posició més amunt que la setmana passada.
El llibre Colom. 500 anys enganyats també és un dels deu més venuts segons el diari La Vanguardia de dimecres 11 de novembre.

"100 mamífers fàcilment identificables de tot el món" presenta curiositats sobre els animals més evolucionats del planeta

Cossetània publica aquesta obra de Jaume Sañé, on hi aparèixen els mamífers més emblemàtics

100 mamífers fàcilment identificables de tot el món presenta curiositats sobre els animals més evolucionats del planeta. Cossetània Edicions publica aquesta obra de Jaume Sañé, on hi aparèixen els mamífers més emblemàtics.
El llibre, a més de parlar sobre la vida privada i singularitats d’aquest grup d’animals, dóna resposta a algunes preguntes: Hi ha balenes salvatges que es deixin tocar? Les zebres, són blanques amb ratlles negres o negres amb ratlles blanques? Com era el tigre de Tasmània? Hi ha guineus voladores? Existeixen les sirenes? I els unicorns?
100 mamífers fàcilment identificables fa una pinzellada de les diferents espècies de mamífers a través de les seves característiques més significatives. Segons l’autor, Jaume Sañé, es poden trobar mamífers arreu, per la seva capacitat d’adaptació: “el grup dels mamífers és un dels més antics i, per això, amb més capacitats per adaptar-se: en podem trobar en tots els hàbitats.”
El llibre parla sobre exemplars de mamífers de tot el món, i que, segons Sañé, són encara força desconeguts: “malgrat la proximitat amb els humans, es coneix poca cosa sobre la resta de mamífers, en comparació amb tot el que es pot arribar a descobrir. Per al llibre hem buscat aquells que poden resultar més interessants, sobre els quals en podem explicar més secrets.”
Jaume Sañé va néixer a Taradell (Osona) el 1961. Va estudiar Biologia a la UB, però va deixar la carrera per dedicar-se de ple a la seva passió: les bèsties. A través de la fotografia i de la filmació de la natura, ha conegut més de setanta països de tots els continents . És naturalista, fotògraf, operador de càmera i director, realitzador, guionista de documentals i autor de diversos llibres. Ha dedicat la seva vida a l’estudi i la divulgació de la natura.

12/11/09

Cossetània reedita "Àpats", un llibre del manresà Ignasi Domènech inèdit des del 79

El manresà Ignasi Domènech és un dels grans precursors de l'excel·lència gastronòmica que simbolitzen avui en dia cuiners catalans com Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Toni Massanés, Jordi Cruz i Santi Santamaria, entre altres. Nascut el 8 de setembre del 1874 a la capital del Bages, Domènech va dur a terme una llarga i reconeguda trajectòria que el va fer mereixedor d'una gran fama. Els seus llibres, especialment La Teca, amb divuit edicions, van ser molt divulgats. Cossetània publica ara Àpats, un altre dels títols més remarcables i reeixits de la seva bibliografia, aparegut per primer cop el 1930 i que no s'havia reeditat des de l'abril del 1979.
Àpats. Més de 50 menús i 400 receptes és un llibre de cuina on es pot descobrir tot el saber gastronòmic de qui Carme Ruscalleda va dir, amb motiu de l'Any Domènech celebrat a Manresa el 2006, que "és una icona". El llibre es divideix en quatre grans capítols, cadascun dels quals submergeix el lector en l'univers creatiu d'un cuiner que va transcendir el seu entorn més proper i va viure llargues temporades a Madrid, París i Londres, tot i que sempre va mantenir el contacte amb la família i va tornar sovint a la comarca.
El to d'Àpats és molt didàctic, gens acadèmic, i Domènech hi empra un estil molt agradable, adreçant-se a l'usuari del volum i de les receptes. Un llibre que parteix de la senzillesa de la cuina per dignificar-la i mostrar-ne les infinites possibilitats que ofereix el seu coneixement i bon tracte.
La primera part del llibre inclou consells pràctics, un calendari gastronòmic mes a mes, un comentari sobre els restaurants de Barcelona, i mig centenar de menús per a cada àpat del dia. La resta d'apartats d'Àpats agrupa les receptes en diferents categories (sopes, guisats, carns, peix, salses, llegums...). Una menció especial mereix el capítol de les postres i les begudes, amb una sèrie de receptes basades en els bescuits, els gelats, els granissats, els licors i els xarops que posen de manifest l'ampli saber d'Ignasi Domènech. Davant la profusió de receptaris que genera el món editorial, Àpats és un referent indispensable.

Article de Toni Mata i Riu al diari Regió 7 sobre el llibre Àpats, d’Ignasi Domènech. Fotografia: Ignasi Domènech (Arxiu Salvador Redó).

"La repressió del primer franquisme a l'Alt Penedès" sintetitza els resultats d'una recerca local i comarcal a partir d'exemples de repressió

El llibre La repressió del primer franquisme a l’Alt Penedès (1939-1948), de Ramon Arnabat, Jesús Castillo i Daniel Sancho, es presentarà divendres 13 de novembre, a les 8 del vespre, al Consell Comarcal de l’Alt Penedès, a Vilafranca del Penedès.
La presentació anirà a càrrec de Jordi Girona, president del Consell; Josep Fontana, professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra; Miquel Caminal, director del Memorial Democràtic, i Ramon Arnabat, Jesús Castillo i Daniel Sancho, historiadors i autors del llibre.

La repressió, element consubstancial al règim franquista, és un aspecte clau a l’hora d’analitzar la durada d’aquest en el seu intent de perpetuar-se. Durant la guerra civil i la postguerra, el franquisme es plantejà d’eliminar o “aniquilar” els elements republicans que podien posar en perill la dictadura. La dictadura franquista tot i variar el grau d’intensitat repressiva, fou especialment virulenta durant la postguerra (1939-1948), dirigida contra persones i col·lectius republicans. Aquest llibre sintetitza els resultats de la recerca realitzada sobre la repressió franquista a l’Alt Penedès. S’hi fa un estudi quantitatiu i nominal i una anàlisi qualitativa sobre les diferents tipologies de repressió, a partir d’exemples personals i municipals. L’acotament local i comarcal ens ha permès d’analitzar la repressió en tota la seva amplitud social i donar nom a les víctimes a través de les quals hem analitzat la repressió sociològicament i política.

Ramon Arnabat, Jesús Castillo i Daniel Sancho:
Ramon Arnabat Mata és doctor en Història (Universitat Pompeu Fabra), i professor d’història contemporània a la URV. Dirigeix el projecte de recerca i divulgació històrica Tots els Noms (El Penedès, 1931-1978) i l’Estació Territorial de Recerca Penedès. S’ha centrat en la recerca sobre els moviments revolucionaris i contrarevolucionaris de la primera meitat del segle XIX, i en l’estudi de la Segona República, la Guerra Civil i el primer franquisme. Ha coordinat i publicat diversos llibres d’història.
Jesús Castillo Prado és licenciat en Història (URV) i Graduat Superior d’Arxivística (UAB). Treballa d’arxiver a l’Arxiu Municipal de Sant Pere de Ribes. Ha publicat diversos llibres i ha participat en guions televisius, és membre de la Secció d’Història de l’Institut d’Estudis Penedesencs i participa en la creació i coordinació dels seus projectes.
Daniel Sancho París és licenciat en Història, màster en Cultura Històrica i Comunicació i especialitzat en història moderna i contemporània. Ha realitzat recerques sobre la segona república, la guerra civil i el franquisme. Ha publicat llibres i ha realitzat exposicions i audiovisuals; realitza tasques de coordinador editorial, arxiver i guia. És administrador de l’Estació Territorial de Recerca Penedès que investiga el paper de l’aviació durant la guerra civil a Catalunya.

11/11/09

Garlandes

Teresa Costa publicà un article al diari El 3 de vuit de divendres 6 de novembre sobre El llibre de les catànies i les coques de Vilafranca, de Joan Solé i Bordes i Joan Cercó i Rimbau.
Costa parla sobre les llepolíes típiques del Penedès, que li porten records d’infantesa:
He llegit amb interès creixent El llibre de les catànies i les coques de Vilafranca (Cossetània), de Joan Solé i Bordes i Joan Cercó i Rimbau, entre altres llepolies típiques de la comarca, m’han retornat a la memòria d’unes garlandes de festa major.

A l’hora dels àpats, la família ens obsequiava amb el bo i millor de la casa, com és costum entre la gent del Penedès, tan generosa i hospitalària.


A "Un segrest ecologista", de Josep Vallverdú, s'hi troben la intriga, la situació extrema i el gir humorístic o tragicòmic

El llibre Un segrest ecologista, de Josep Vallverdú, es presentarà divendres 13 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre, al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí.
La presentació anirà a càrrec de l’escriptor i periodista Joan Rendé i de l’autor, Josep Vallverdú.

Un segrest ecologista: la intriga, la situació extrema i el gir humorístic o tragicòmic són ingredients que el lector trobarà en aquests fets diversos narrats amb desimboltura i llarga experiència. Els personatges, realistes, d’aquests relats queden atrapats en les situacions que viuen i el lector, insensiblement, s’hi sent incorporat com un espectador de primera fila, quasi com a coprotagonista. Un sentit de la plàstica i de la immediatesa i una línia de plànols quasi cinematogràfica afegeixen agilitat al nervi narratiu.

Josep Vallverdú:
Josep Vallverdú (Lleida, 1923) s’ha dedicat a la docència a tots els nivells. La traducció i la creació literària han omplert seixanta anys de la vida d’aquest autor que ara apareix al nostre catàleg amb un mosaic narratiu de temàtica variada, que va des del relat d’intriga criminal fins a la utopia històrica, el drama rural o la recreació adobada d’una llegenda. L’autor qualifica el relat de “fet divers”. Ha conreat molts gèneres. Tanmateix, és en la literatura juvenil on el reconeixement li ha arribat des de tots els cercles del país i de fora. Entre els guardons que li han estat atorgats destaca el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

10/11/09

Avançament editorial: Sebastià Bennasar

‘Mateu el president’ ficciona la història d’un complot per assassinar el president del Barça, Joan Laporta

Aquesta setmana arriba a les llibreries Mateu el president (Cossetània) de Sebastià Bennasar (Palma, 1976), una novel·la de gènere negre, on retrobem al comissari Jaume Fuster que torna a Barcelona per incorporar-se al grup d’homicidis dels Mossos d’Esquadra. Li tocarà un cas enrevessat, amb un agent decapitat i el pla ordit per l’alta burgesia i l’extrema dreta per assassinar el president del Barça. Llegiu-ne el primer capítol (en pdf).

L’any passat Bennasar va publicar 'Jo no t’espere' (El Gall Editor),també situant la trama i els ficticis assassinats en esdeveniments de l'actualitat més recent: Durant la visita del Papa Ratzinguer a València, el comissari Jaume Fuster haurà de fer front a l'assassinat d'un capellà i d'una monja vinculats a una trama de corrupció immobiliària i de tràfic de drogues. Tot en una València on part de la població li va dir al Papa 'Jo no t'espere'.

Sebastià Bennasar és llicenciat en Humanitats per la UPF, periodista freelance, que actualment viu a Lisboa. Ha publicat una dotzena de llibres de gèneres molt diversos. Aquesta és la seva quarta novel·la negra.

Article al diari digital Vilaweb, a la secció “Lletres”, sobre el llibre Mateu el president, de Sebastià Bennasar.

Els llibres "Colom. 500 anys enganyats" i "Escoltant Guardiola" apareixen en alguns rànquings dels llibres més venuts

El llibre Escoltant Guardiola, de Josep Riera, es troba entre els més venuts de no ficció al rànquing de la revista Time Out del 9 al 15 d’octubre i al del diari Avui del 29 d’octubre.
El llibre Colom. 500 anys enganyats, de Charles Merrill, també és un dels més venuts de no ficció segons el rànquing de la revista Time Out del 6 al 12 de novembre.

9/11/09

L'escriptor Magí Sunyer recull en un llibre les poesies que ha dedicat a obres d'art i artistes

Magí Sunyer amb el seu nou llibre, Sirventès (Judit Fernàndez / El Punt)

Explica Magí Sunyer que un dia, «atabalat per la perspectiva d'haver de repetir els tòpics de la retòrica habitual en la presentació de l'obra de pintors, ceramistes, escultors i artistes en general», va decidir «intentar oferir-ne una presentació en vers». És com a resultat d'aquesta pràctica que neix el llibre Sirventès (La Gent del Llamp, Cossetània Edicions), que dijous al vespre es va presentar al Museu d'Art Modern de Tarragona.

Per això, «quasi totes les poesies del llibre s'han escrit per acompanyar obres d'art i s'han estampat en catàlegs, targetes i volums d'homenatge», com també va fer en un volum anterior, Conté un secret, publicat fa set anys en la mateixa col·lecció. Ara, Sunyer dedica els seus versos als artistes Antoni Torrell, Antoni Mas, Salvador Juanpere, Mercè Modol, Madola, Rosa Ciurana, Rufino Mesa, Guigui, Josep Queralt Sanromà, Lurdes Malgrat i al col·lectiu Políedre, a més d'un «cadàver exquisit» compartit amb Xavier Amorós i Aureli Ruiz i una poesia dedicada a Francesc Vidal i Montserrat Cortadellas, dos artistes que per Sunyer «representen la radicalitat més pura d'aquesta avantguarda artística i vital».

La primera part del llibre, El jardí de les delícies, que és inèdita, Sunyer la va plantejar a partir d'uns collages d'Antoni Torrell que recreen imatges del conegut tríptic de Hieronymus Bosch. I la segona part recull les poesies més individualitzades de la resta d'artistes.

La presentació del llibre va ser a càrrec de l'escultora Madola (Maria dels Àngels Domingo i Laplana), a qui Magí Sunyer dedica la poesia Cos refractari, dedicat a l'exposició El Cos, que l'artista va presentar al Museu de la Ceràmica de València entre els mesos d'abril i juny.

Magí Sunyer explica en el mateix llibre que l'ha titulat Sirventès «perquè la caracterització del gènere trobadoresc, que es dedica a ‘la reprensió moralitzadora, la polèmica, l'atac violent i la difusió d'ideologies religioses, polítiques i literàries', s'hi ajusta bastant».

Notícia de Carina Filella al diari El Punt sobre el llibre Sirventès, de Magí Sunyer.

Els secrets dels templers a les Terres de l’Ebre

La ficció els ha pintat com els custodis del secret més ben guardat de la religió, i les novel·les més exitoses i les llegendes han alimentat un mite que no se sap quant té de realitat. El cert és que els templers van existir, d'això no n'hi ha dubte, i que també van deixar la seva empremta a les Terres de l'Ebre, una marca que avui dia es pot veure gravada en molts indrets del sud de Catalunya.
Mirant el poble de Miravet, a la Ribera d'Ebre, és impossible no alçar la vista cap amunt. La presencia una fortalesa medieval al cim d'un turó d'uns 100 metres d'alt que domina la població fa desviar els ulls obligatòriament. És el castell de Miravet. L'any 1153 el castell va ser donat a l'orde del Temple, concretament al mestre de Provença i Hispània Pere de la Rovira. A partir d'aquí els templers, aquests cavallers dels que tant se'n parla darrerament, es van convertir amb els senyors de la zona. Els templers van ampliar el castell musulmà existent per convertir-lo en una fortificació amb monestir d'estil romànic-cistercenc, amb un gran pati d'armes central. Aquí comença la llegenda, o la realitat?
Avui dia es pot apreciar l'obra dels templers en aquesta construcció. I no només això, ja que actualment es pot fer una "ruta del Temple" pels territoris fronterers dels antics regnes cristians i musulmans de les conques del Cinca i del Segre i la major part de l'últim tram de la conca de l'Ebre. Castells, torres, cases de camp, esglésies, conjunts urbans construïts en els seus dominis, estan presents al llarg de tota la ruta. Les poblacions d'Horta de Sant Joan, Gandesa, Batea, Caseres, Arnes, El Pinell de Brai, Villalba dels Arcs o Corbera d'Ebre, conserven també l'essència dels templers a través de restes arquitectòniques o escultòriques.
Existeixen petjades dels templers també en altres indrets de les comarques de Tarragona, més al nord, com Barberà de la Conca o Siurana. "Es van interessar per aquesta zona per la fertilitat de les seves terres, el seu clima i la diversitat cultural de la seva gent", segons explica Jesús Ávila, autor del llibre Templers a les Terres de l'Ebre (Cossetània Edicions) que es publica aquest mes de novembre.

Els templers i el cristianisme
Sovint s'ha pintat els templers com els guardians d'un gran secret que té a veure amb el cristianisme i que ha fet que la seva popularitat augmenti degut al misteri que els envolta. "Es van revelar contra l'església catòlica, i això els va portar a un dramàtic final. Van passar a una dimensió esotèrica quan van descobrir alguns dels gravíssims errors de l'església i per adquirir uns coneixements que els van portar a desvetllar claus ocultes relacionades amb el coneixement més profund d'altres cultures o pensaments, probablement durant la seva estança a Terra Santa", explica l'autor del llibre.

El Sant Grial
Ávila afirma que fins i tot el Sant Grial podria haver estat a les Terres de l'Ebre coincidint amb l'estada dels templers. "A Miravet es va guardar el Sant Grial, també va estar custodiat a San Juan de la Peña (Huesca), abans de ser portat a València que disposava de la major comanda templera de la península ibèrica". Tot i que no hi ha documents escrits que ho corroborin, els llocs relacionats amb els templers coincideixen amb "enclavaments d'energía, cosa que facilita arribar a conclusions sorprenents", insinua l'escriptor.
Després de 192 anys d'història, al segle XIV, els templers cavalcaven cap a la seva pròpia fi. El que va acabar amb ells, segons Jesús Ávila van ser "les envejes, les intrigues y els odis del rei de França i el Pontífex Climent V que no va ser capaç de parar-li els peus a Felip IV".
En Jesús Ávila ha volgut aprofundir en el seu llibre sobre la presencia dels templers a les Terres de l'Ebre. Ell defineix la seva obra com "una guia que ajudarà a un públic cada cop més nombrós que desitja conèixer les claus de la història oculta del Temple". El llibre homenatja als darrers cavallers de Miravet "que van lluitar per la defensa d'un ideal de vida i unes llibertats exemplars del món medieval".

Article de Júlia Giribets al diari lamalla.cat sobre el llibre Templers a les Terres de l’Ebre, de Jesús Ávila Granados.

7/11/09

L'Ajuntament d'Ascó publica les bases del XXII Premi Literari “Vila d’Ascó”

L’ajuntament d’Ascó ja ha convocat el XXII Premi Literari “Vila d’Ascó”, en la modalitat de narrativa.

A continuació podreu veure les bases del certamen:

El tema és lliure.

Poden presentar-se a aquest premi obres escrites en llengua catalana. Els treballs han de ser inèdits i no han d’haver estat guardonats en altres certàmens literaris, ni han d’estar compromesos en tràmits de publicació amb cap editorial o presentats en altres premis pendents d’adjudicació. Un cop presentats, els treballs no podran ser retirats del premi fins que s’hagi fet públic el veredicte del jurat.

Els treballs han de tenir una extensió entre 175 i 225 pàgines d’uns 2.100 espais (30 línies de 70 caràcters). Han de portar el títol a la portada i no poden estar signats.

Els i les concursants presentaran 2 còpies, a una cara i amb els fulls numerats. S’acompanyaran d’un sobre tancat amb el títol de l’obra. Al seu interior, hi constaran les següents dades de l’autor/a: nom i cognoms, data de naixement, núm. DNI, domicili, telèfon i adreça electrònica.

Els treballs s’enviaran per correu certificat o bé es presentaran personalment a l’Ajuntament d’Ascó: Regidoria de Cultura, c/ Hospital, 2; 43791 - Ascó.

El termini d’admissió conclourà el dia 12 de gener de 2010.
El premi podrà ser declarat desert, si així s’estima convenient.
El jurat es reserva el dret d’interpretar aquestes bases en cas de dubte o decidir sobre qualsevol contingència que no hagi estat prevista.

El veredicte del jurat serà inapel·lable i es donarà a conèixer públicament en un acte de lliurament del premi que se celebrarà durant el mes de maig a Ascó.

L’Ajuntament d’Ascó accedirà a la propietat de les obres premiades. Els treballs no premiats podran ser retirats de l’Ajuntament en un termini de trenta dies després de l’acte de la concessió del premi. Si no han estat retirats en el termini assenyalat, serà entès que els autors/es renuncien als respectius originals. No s’assumiran responsabilitats per pèrdues o deterioraments.

L’Ajuntament es reserva el dret de donar a conèixer la relació de participants en aquesta convocatòria.

La participació en aquest premi suposa la total acceptació de les bases.

Dotació de 3.600 Euros (sobre els quals s'efectuaran les retencions fiscals corresponents en concepte de drets d'autor) i la publicació del llibre per part de Cossetània Edicions.

6/11/09

L’escriptor Jesús Àvila Granados dedica els seus dos últims assajos a descobrir les nostres terres ebrenques

Conrad Duran publicà un article a la revista L’Estel sobre les darreres publicacions de Jesús Ávila Granados, entre les quals es troba Templers a les Terres de l’Ebre (Cossetània).
Segons Duran, el llibre anima a descobrir les empremtes dels Cavallers del Temple a la cruïlla entre Catalunya, Aragó i el Regne de Valencia:
L’obra surt simultàniament en català: «Templarios en las Tierras del Ebro» (Cossetània Ed.), i en castellà: «Templarios en las Tierras del Ebro» (Lectio Ed.). Jesús Ávila ha volgut fer especial èmfasi als templers a les nostres comarques banyades pel riu Ebre en el seu curs inferior, perquè aquesta zona, que comprèn la cruïlla entre Catalunya, Aragó i el Regne de València, és on, millor que en cap altre lloc de tot el món occidental, poden recuperar les empremtes deixades pels cavallers del Temple, que podem seguir a través de rutes de descobriment i camins d’iniciació.
Aquests nous títols constitueixen les obres 64 i 65, respectivament, de l’àmplia producció literària d’aquest autor, un dels escriptors més prolífics del nostre temps.