30/9/08

"Guia de bolets per a nois i noies" és un dels llibres juvenils més venuts a Abacus Cooperativa

La Guia de bolets per a nois i noies, de Ramon Pascual, és en aquest moment un dels llibres infantils i juvenils més venuts a Abacus Cooperativa.
L'obra, publicada aquesta tardor, pretén introduir als coneixements bàsics del món de la micologia. En el llibre, a més de la descripció de 34 espècies de bolets, es suggereixen algunes activitats que poden dur a terme els lectors. També inclou versos de Celdoni Fonoll i unes quantes receptes de cuina de Núria Duran.

"Shakespeare i la natura" analitza l'habilitat del clàssic per connectar home i Natura

El llibre Shakespeare i la natura. Inspiració i simbolisme, de Rosa M. Martínez Ascaso, es presentarà el dimarts 30 de setembre, a 2/4 de 8 del vespre, a la Llibreria Catalònia.
La presentació anirà a càrrec de l’escriptor Màrius Serra.

Quan es diu de Shakespeare que és el nostre contemporani, no és només perquè les seves reflexions són avui tan actuals com en la seva època. Aquesta modernitat potser també arrela en la presència, en tota la seva obra, d’un element tan quotidià i universal com la Natura. Perquè quan Shakespeare desplega tot un ventall imaginatiu de metàfores, símils i al·legories plens d’esquitxos de la naturalesa, la humanitat s’emmiralla en els seus textos. Aquest llibre vol posar en evidència l’extraordinària habilitat de Shakespeare per connectar home i Natura, una faceta del dramaturg fins ara inèdita en profunditat en els estudis sobre la seva obra. I també vol destacar com el fill d’Stratford va emprar aquesta relació en una percepció dico-tòmica: com a inspiració i com a simbolisme, insistint en la repetició a nivell humà del món macrocòsmic de la Natura: violència i placidesa. L’anàlisi incideix en aquest paral·lelisme amb l’home en els camps lingüístic, sobrenatural, humorístic, de l’ordre i el caos, de l’aparença i la realitat, de l’amor i de la mort.
En el darrer capítol s’ofereix la recopilació de més de 80 frases de personatges de totes les èpoques que han coincidit a relacionar o identificar l’autor elisabetià amb la Natura.

Rosa Maria Martínez Ascaso
Bibliotecària, documentalista i estudiosa de Shakespeare, amb una biblioteca particular de més de 2.000 llibres sobre ell i les seves obres, és autora de l’estudi Diàriament, periòdica, sempre Shakespeare. Crítiques, comentaris i interpretacions (1985) i coautora del llibre Bibliografía de las traducciones españolas de las obras de William Shakespeare (197).
Articulista de premsa des de l’any 1979 a més d’escriure sobre l’actualitat política i social i sobre art i literatura, s’ha especialitzat en temes shakespearians.

29/9/08

Cossetània Edicions anuncia les novetats per al mes d'octubre

Cossetània Edicions ja us pot oferir un llistat de noves publicacions per al mes d'octubre. Aquests són els títols que es podran adquirir:
Contes menestrals, de Josep Anton Baixeras, a La Gent del Llamp (vària), Camins del serè, d'Antoni Cabré i Puig, i Volta a Catalunya en BTT, de Josep Insa Montava, a Azimut; Totes les sopes, de Jaume Fàbrega, a El Cullerot; Mamífers peluts, de Celdoni Fonoll; L'Espluga de Francolí en els setmanaris de Montblanc, de Josep Maria Vallès, a El Tinter; Requiescat in bello, de Josep M. Diéguez, a Talia, i La Renaixença i la Ruta del Cister, de Rafael Roca Ricart, a Antines.

"Guia de bolets per a nois i noies" introdueix als coneixements bàsics sobre micologia

El llibre Guia de bolets per a nois i noies, de Ramon Pascual, es presentarà dimarts 30 de setembre, a 2/4 de 8 del vespre, a la Sala d’Actes del Centre Excursionista de Catalunya.
La presentació anirà a càrrec de l’escriptor Joaquim Carbó.

El llibre, escrit en primera persona, comença amb una invitació a una relació activa entre l’autor i el destinatari i acaba amb una adreça de contacte per a poder continuar aquest diàleg. Dividit en dues parts, en la primera hi ha 12 temes monogràfics que introdueixen als coneixements bàsics del món dels bolets. En la segona, la guia pròpiament dita, es descriuen, es comentem i s’il·lustren 34 espècies de bolets. S’acaba d’arrodonir aquest recull amb el suggeriment d’algunes activitats, deliciosos versos de bolets de l’amic Celdoni Fonoll i unes quantes receptes de cuina de la mà de Núria Duran, per poder compartir alguns plats amb la família i amb els amics. Un llibre singular que farà les delícies del jovent, i, potser, mig d’amagat, de molts dels que ja no són tan joves, però que estan interessats en descobrir nous aspectes d’aquest fascinant món dels bolets.

Ramon Pascual:
Micòleg, és autor de la Guia dels bolets dels Països Catalans i de moltes publicacions relacionades amb el món dels bolets. Amb la seva tasca divulgativa, sempre innovadora, proposa aquesta Guia de bolets per a nois i noiess per apropar-se al jovent del nostre país i mantenir-hi un diàleg basat en diversos aspectes del món natural des de la perspectiva dels bolets.


27/9/08

Jaume Sañé publica un llibre adreçat als boletaires novells

El naturalista Jaume Sañé (Taradell, 1961), considerat un dels principals experts en fauna autòctona de Catalunya, també és un gran coneixedor del món dels bolets. Aquests dies ha sortit publicat 100 bolets fàcilment identificables (Cossetània), un llibre didàctic que Sañé adreça a boletaires novells.
El llibre parteix dels dibuixos de Josep Ribot, l’històric il·lustrador de principis del segle XX que, entre altres, va completar “alguns dels millors dibuixos de bolets que s’han fet mai; i mira que dibuixar bolets és molt difícil”, explica Sañé, que d’entre tot el material va seleccionar i ordenar 100 espècies concretes, en una tria pensada “per ser útil a la gent que comença”.
Sañé recorda que anys enrere l’afició als bolets es traslladava de pares a fills, amb la qual cosa es partia d’una experiència prèvia a l’hora de caçar les espècies comestibles. Avui, en canvi, “hi ha molta gent que parteix de zero i això pot ser perillós”. Segons ell, “els bolets no fan respecte”, amb la qual cosa cada temporada s’han de lamentar algunes intoxicacions, “que poden ser més perilloses que una mossegada d’escurçó”. Per això aconsella que, davant del dubte, “deixeu estar el bolet”. Sañé, autor de diversos llibres sobre fauna, ja va signar, l’any 1995, un col·leccionable per a EL 9 NOU titulat 'El llibre dels bolets'.

Article de Miquel Erra per a El 9 Nou sobre el llibre 100 bolets fàcilment identificables, de Jaume Sañé

25/9/08

Oriol Junqueras: "El llibre vol incitar a apassionar-se per la història"

Ernest Belenguer, Enric Calpena i Oriol Junqueras a la llibreria Catalònia

L'historiador Oriol Junqueras, autor del llibre Camí de Sicília. L'expansió mediterrània de Catalunya (Cossetània), digué en la presentació que es va realitzar el dijous dia 25 de setembre a la llibreria Catalònia de Barcelona que "el llibre vol incitar la sensibilitat per aprendre i apassionar-se per la història."
El llibre explica en to divulgatiu l'expansió a la Mediterrània que s'inicià en temps del regnat de Pere el Gran. En aquest sentit Junqueras afirmà que el rei Pere "ens ensenyà que cal ser valent i constant, ja que Pere el Gran s'atreví a enfrontar-se a una gran potència econòmica i demogràfica com era França, que a més tenia com aliat el Papat". Segons Junqueras, Pere el Gran "va haver de vèncer moltes coses de la seva història com el fracàs del seu avi a Muret o l'empresonament que va sofrir el seu pare Jaume I." Afegí també que "els fonaments de l'èxit de Pere II a finals del segle XIII es començaren a posar el segle XI" i va elogiar "el sistema d'aliances internacionals que va permetre al rei Pere agrupar tots els enemics de França".
Per la seva part, Ernest Belenguer, catedràtic d’Història Moderna de la UB, que va realitzar la presentació del llibre, va indicar que cal tenir una visió àmplia de la història i "Oriol Junqueras la té". Digué també que "Camí de Sicília és un llibre de síntesi d'un fet divulgatiu. El llibre subratlla l'enfrontament de França i el Pontificat davant de Pere el Gran i Catalunya, un enfrontament que ja venia d'abans." La presentació també comptà amb Enric Calpena, director junt amb Oriol Junqueras, de la col·lecció En Guàrdia.

"Camí de Sicília" relata l'epansió mediterrània de Catalunya al segle XIII

El llibre Camí de Sicília. L'expansió mediterrània de Catalunya, d'Oriol Junqueras, es presentarà dijous 25 de setembre, a 2/4 de 8 del vespre, a la llibreria Catalònia, de Barcelona.
La presentació del llibre anirà a càrrec d’Ernest Belenguer, catedràtic d’Història Moderna de la UB.

Històricament, Catalunya ha mirat cap al Mediterrani. En concret, durant el segle XIII, els catalans van més enllà de Mallorca (1229)i del País Valencià (1238). Així, Pere el Gran, fill i successor de Jaume I, s’enfrontarà a una de les aliances més poderoses i temibles de tots els temps: França i el Papat. I, tot i així, conquerirà Sicília (1285) i derrotarà l’exèrcit croat que intentarà envair Catalunya.

Oriol Junqueras:
Oriol Junqueras és llicenciat en Història Moderna i Contemporània, doctor en Història del Pensament Econòmic i professor a la UAB. Des del 2001, a Catalunya Ràdio, col·labora amb Enric Calpena al programa “En guàrdia!”. Al 2004 va presentaramb Toni Soler el programa de TV3 “El Favorit”. Autor, coautor i prologuista de nombrosos llibres, entre els quals, Els catalans i Cuba (1998); La batalla de l’Ebre. Història, paisatge, patrimoni (1999); La presó model de Barcelona (2000); Manel Girona, el Banc de Barcelona i el Canal d’Urgell. Pagesos i burgesos en l’articulació del territori (2003); Guerres dels catalans (2003); Guerra, economia i política a la Catalunya de l’alta edat moderna (2005); o Economia i pensament econòmic a la Catalunya de l’alta edat moderna (1520-1630) (2006), en són els més destacats.

24/9/08

Joan Manuel Bailo: "100 propostes per a l'èxit no té res a veure amb els llibres d'autoajuda que volen donar solucions miraculoses"

Presentació de 100 propostes per a l'èxit personal a la Biblioteca Central de Reus

El llibre 100 propostes per a l'èxit personal, de Josep Marc Laporta, es va presentar dimarts 23 de setembre, a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus.
L’escriptor i crític literari Joan Manuel Bailo fou l’encarregat de presentar l'obra. Parlant en tercera persona referint-se a un «amic» de l’autor (que, segons desvelà al final de tot, era ell mateix), en llegir el llibre va quedar esgarrifat, pensant que les propostes d’èxit personal a què al·ludeix el llibre farien referència a grans personatges de la història i les seves gestes. Però no era així: com més el llegia, més hi trobava petites «pindoles» que el van fer pensar en un llibre-medicament. O potser en una mena del «bricolatge del jo»? No tracta del «jo» en el setit freudià, sinó de la relació entre el jo i la societat. No fa referència a l’individualisme, sinònim d’aïllament i de l’egocentrisme, sinó de la individualitat que projecta l’individu cap enfora: totes les propostes estan encaminades a millorar l’individu envers la societat.
100 propostes per a l’èxit personal, segons Bailo, és un llibre pràctic, que no té res a veure amb els habituals llibres d’autoajuda que pretenen donar solucions miraculoses als problemes puntuals.
Aquests objectius del llibre foren corroborats pel seu autor, Joan Marc Laporta, el qual explicà que totes cent propostes són curtes i comencen amb la frase d’un autor reconegut. Insistí que els canvis de comportament depenen d’un canvi de mentalitat intern, de la nostra visió, més que no pas d’instruccions concretes sobre el comportament.

23/9/08

Heydrich i les agents del saló Kitty, de Miquel Esteve

Miquel Esteve ha irromput amb força en el panorama literari ebrenc i català amb la publicació de la seua primera novel·la Heydrich i les agents del saló Kitty, que havia estat guanyadora del premi de narrativa Ribera d'Ebre de 2007. Ens trobem davant d'una narració intensa que es fa ressò de la crueltat extrema de l'Alemanya hitleriana, amb les seues pràctiques brutalment inhumanes i l'intent de neteja ètnica que comportava el genocidi de races que consideraven inferiors com la gitana i la jueva. És evident que aquesta temàtica ha estat narrada anteriorment i aquest ideari àmpliament difòs per molts escriptors i historiadors, així com adaptat cinematogràficament per a la pantalla gran. Tot i això, mai no deixa de despertar interès entre el públic pel seu dramatisme i pel caràcter alliçonador que tenen aquesta mena de relats.
Com bé s'apunta a la mateixa contraportada, aquesta novel·la té tocs característics d'un thriller ja que ens trobem amb una decidida voluntat investigadora que permet al lector mantenir un estat d'intriga permanent sobre uns fets ben particulars d'antany que finalment s'anaven descobrint. L'autor ens situa davant d'un moment històric que personalment li interessa tractar amb una extrema rigorositat. Llavors, el relat es va convertint forçosament en l'espill d'un temps malaurat que esperem que mai més no es pugui tornar a repetir. Les dades que ens aporta l'autor han de ser exactes i fidedignes, així com els espais han de retratar tot l'ambient dramàtic que s'hi visqué. Com a complement final, el qual ens facilita veritablement la comprensió de la narració, ens aporta una mena d'epíleg amb un resum biogràfic dels personatges que intervenen en la novel·la, amb una curta explicació sobre els llocs on va tenir lloc aquests estremidors fets que varen formar part d'un dels períodes històrics més obscurs del segle XX.
La història gira al voltant de la figura de l’Obergruppenführer de les temudes SS, Reinhard Heydrich, que ha passat a la història com "El Carnisser de Praga", la trajectòria del qual com a dirigent del partit nazi el delata com a un veritable criminal. La seua sinistra personalitat ha quedat ben reflectida en les pàgines d'una novel·la on un popular bordell berlinès esdevé tot un important nucli d'acció de l'espionatge alemany. Una de les noies actuava com a espia del Drittes Reich i sota els llençols anava esbrinant les intencionalitats polítiques i militars d'alguns dels seus clients més influents políticament.
L'autor va enllaçant la història amb veus diverses que plantegen moments històrics separats, desplaçant-se així de manera alternativa en el temps i contribuint a la dinamització d'argument. Des de Berlín al llogaret de la residència d'ancians de l'Edat d'Or, havien passat dècades, però el record no es pot deixar mai enrera, amaga tantes coses inesborrrables... També inclou cartes, apunts històrics per complementar la història, fins arribar al moment clau del descobriment del diari d'una noia del Kitty, Winifred Krause, que esdevindrà el fil decisiu de tot l'entramat. Fixem-nos en la intensitat del següent paràgraf: "Agent Karoline, puta al servei del Führer. Potser no hi ha escapatòria possible per al meu destí. M'agradaria ser com la Martha i valorar el reconeixement i els diners de les SS. Puta al cap i a la fi. Puta del Reich. Heil Hitler! Bona nit, Alemanya".
D'altra banda, voldríem remarcar alguns dels mèrits d'aquest escriptor de Móra la Nova (Ribera d'Ebre), que ha gosat narrar acuradament un dels nombrosos episodis frenètics dels anys de supremacia nacionalsocialista. Primerament, s'acaba de descobrir literàriament i ens presenta una novel·la històrica, treballada amb rigorositat com hem dit anteriorment, la qual cosa és un fet novedós per a la literatura ebrenca, ja que molts dels autors amateurs comarcals solen recrear en els seus relats el paisatge i l'ambient de vida quotidià de la nostra terra. També mostra uns bons dots narratius i un bon domini de l'idioma català, que compagina amb els seus destacats coneixements de la història (fruit d'un procés acurat d'investigació) així com de l'àmbit filosòfic i del pensament (aportant reflexions interessants i necessàries). Miquel Esteve se'ns vol presentar com una veu humanista que pretén retratar un moment històric, allunyant-se d'histerismes ideològics i de dramatismes narratius, per tal que el lector sigui ben conscient de la catàstrofe succeïda en un període no excessivament llunyà.
Cossetània Edicions de Valls (Alt Camp) ha tornat a fer de nou una molt bona aposta per un altre autor ebrenc, i ha donat a conèixer una veu narrativa de qualitat que de ben segur en sentirem a parlar i força bé properament.

Article al blog d'Emigdi Subirats i Sebastià Lletres Ebrenques, sobre el llibre Heydrich i les agents del saló kitty (XXV premi de Narrativa de la Ribera d'Ebre) i el seu autor, Miquel Esteve.

"100 propostes per a l'èxit personal" convida a reflexionar sobre el triomf en els diferents àmbits de la vida

El llibre 100 propostes per a l'èxit personal, de Josep Marc Laporta, es presentarà dimarts 23 de setembre, a les 8 del vespre, a la Biblioteca Central Xavier Amorós, de Reus.
La presentació anirà a càrrec de Joan Manuel Bailo, escriptor i crític literari.

L’èxit és una de les fites supremes de l’ésser humà. Tots cerquem l’èxit en diferents àmbits de la vida: en el personal, en el familiar, en el professional, en l’afectiu… És part del nostre desig de realització social i existencial. 100 propostes per a l'èxit personal presenta cent senzilles però veritables consideracions que emanen de la saviesa humana de tots els temps. Cent conceptes que ens inviten a una saludable reflexió i a l’èxit real.

Josep Marc Laporta:
Josep Marc Laporta (Barcelona, 1959) és musicòleg, sociòleg, coaching i expert en mediació de conflictes, en diferents àmbits de la consultoria social. Autor de diversos llibres, com El dilema del arte (1994), actualment és conferenciant i consultor sobre temes de creixement personal i relacions interpersonals, a banda de la seva faceta d’escriptor i pianista professional.

22/9/08

Per comprendre l'atmosfera

David Bueno publicà un article al diari Avui de dissabte 20 de setembre sobre el llibre 100 qüestions per entendre l'atmosfera, de Jordi Mazón i Marcel Costa. Bueno destaca la funció didàctica i la rigorositat d'aquesta obra.

"[...] Malauradament, no sempre és fàcil obtenir resposes cercant en els manuals de meteorologia i climatologia, els quals acostumen a donar una visió excessivament acadèmica de les lleis i principis generals relacionats amb l'atmosfera, sense respondre explícitament sobre aquestes qüestions més casolanes.
Aquest és el buit que omple 100 qüestions per entendre l'atmosfera, un llibre nascut de la mà de Jordi Mazón i Marcel Costa, amb la clara vocació de donar respostes didàctiques i rigoroses a les preguntes més freqüents que els no especialistes ens fem sobre l'atmosfera."
"Unes explicacions que sens dubte seran molt útils i enriquidores per a totes aquelles persones que quan surten al carrer de bon matí el primer que fan és mirar el cel, a veure quin temps fa."


"Heydrich i les agents del saló kitty" s'anuncia a l'emissora RAC1

L'obra Heydrich i les agents del saló kitty, de Miquel Esteve, guanyadora del XXV Premi de Narrativa de la Ribera d'Ebre, s'anunciarà en aquesta falca publicitària a l'emissora RAC1, durant 15 dies.

20/9/08

Jordi Porta: "Cardó va viure en una època molt difícil"

Jordi Porta president d'Òmnium Cultural va portar a terme divendres dia 19 de setembre, a la sala d'actes de l'Institut d'Estudis Vallencs, la presentació del llibre A l'entorn de Carles Cardó. Diàlegs d'exili amb Joan de Borbó, compte de Barcelona, obra de Lluís M. Moncunill, editat per Cossetània.
Porta assenyalà que Carles Cardó va haver de viure una època molt difícil, "de moltes sotragades". Segons Porta, una home culte és aquell que té una certa capacitat de compressió del món i Cardó la tenia. El presentador de l'obra indicà que ja a l'any 1936, Carles Cardó es preguntava com era que Espanya continuava sense comprendre el problema de Catalunya.
Finalment, Jordi Porta afegí que és important que la cultura catalana recuperi els personatges importants que ha tingut com el doctor Carles Cardó.

19/9/08

Miquel Esteve: "Media jornada de escritor y media de payés, sería feliz"

Andreu Caralt, al Diari de Tarragona de divendres 12 de setembre, publicà una entrevista a Miquel Esteve, guanyador del XXV Premi de Narrativa Ribera d'Ebre per l'obra Heydrich i les agents del saló kitty (Cossetània Edicions). Caralt pregunta a Esteve sobre la seva vocació, i sobre la seva trajectòria com a escriptor.
"¿Cuándo surgió su vocación literaria?
Mi abuelo, Antoni Esteve, era un humanista, un catalanista convencido. Crecí junto a las revistas Canigó, Serra d'Or, a las que estaba suscrito. En casa leía las leyendas de Joan Amades, los cuentos de Folch i Torres...fui mi maestro iniciático."

"¿Pero...?
Estudié económicas por aquello del sentido pragmático. A pesar de mi formación técnica, siempre he consumido libros.
¿Y cuándo se planteó escribir una novela?
El punto de inflexión fue el eclipse de sol de agosto de 1999. Viajé a Morelia junto a mi mujer, Su padre estaba muy enfermo, visitamos la ciudad i me fijé en una figura del charlista General Cabrera, era un tema que me fascinaba...toda la situación me influenció y reflexioné. Descubrí entonces que quería explicar cosas, escribirlas.
¿Y...?
Decidí levantarme cada dia a las 5:30 horas. Me tomo un chocolate caliente en el despacho y empiezo a escribir. Es mi momento. El resto del día tengo mi trabajo, mi mujer, mis dos hijos..."

"¿Aspira a vivir de la literatura?
Aspiro a ser buena persona. Para mí la literatura es un divertimento y por eso me sorprenden los premios logrados. A mí me gusta la agricultura, muchísimo. Sería un hombre feliz si pudiera hacer media jornada de payés y media de escritor."
El llibre Heydrich i les agents del saló kitty (XXV Premi de Narrativa Ribera d'Ebre), de Miquel Esteve, es presentarà divendres 19 de setembre, a 2/4 de 8 del vespre, a la Sala d'Actes de l'Ajuntament de Móra la Nova.
La presentació anirà a càrrec de Josep Moragrega, president del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre.

18/9/08

La revolució cívica. Articles de "La publicitat" 1937-1939

Ramon Pla i Arxé, al setmanari El Temps de 9 de setembre, publicà un article sobre el llibre La revolució cívica. Articles de La publicitat 11937-1939, de Domènech Guansé i editat per Francesc Foguet. Pla fa un anàlisi de la transcendència de l'obra de Guansé i d'aquesta nova edició del seu treball.

"El llibre recull els 202 articles que Domènech Guansé (Tarragona, 1984-Barcelona, 1978) publicà a La Publicitat entre el 12 de febrer de 1937 -dos mesos i 21 dies abans de l'inici dels fets de maig- i el 15 de gener del 1939 -onze dies abans de l'ocupació franquista de Barcelona. Eren articles en què l'autor havia d'opinar sobre l'actualitat diària en un context tan convuls -tan violent i arriscat, també- com el creat per la guerra civil i el procés revolucionari que s'hi encavalcava, en un diari com La Publicitat, que era portaveu d'Acció Catalana, un partit certament catalanista i republicà, però no pas revolucionari."
"El seu valor, però, és sobretot que són uns documents molt interessants, perquè són notablement lliures, per a saber què succeïa a la rereguarda republicana, escrits per un autor que tipificava un tipus d'intel·lectual i de ciutadà que volia defensar el seu país i que sabia com el volia. Això és el que, de més valuós, destruí la barbàrie. L'edició de Francesc Foguet és, doncs, oportuna i la seva introducció, excel·lent."

Recordant el doctor Cardó

Carles Cardó (El Punt)

Xavier Garcia, al diari El Punt de dimecres 17 de setembre publicà un article sobre el llibre A l'entorn de Carles Cardó. Garcia parla de les presentacions del llibre que es duran a terme aquesta setmana i de la importància de la recuperació de la figura de Carles Cardó.

Aquests dies (divendres a Valls i dissabte a Tarragona) es torna a parlar del doctor Carles Cardó, l'eminent canonge, teòleg i escriptor, nat a la primera d'aquestes ciutats, el 1884, i mort fa cinquanta anys, el 1958, a Barcelona, on havia retornat quatre anys abans, després del corresponent llarg exili per Itàlia i Suïssa.
L'Institut d'Estudis Vallencs serà l'escenari, aquest divendres, de la presentació del llibre A l'entorn de Carles Cardó: relacions d'exili amb Joan de Borbó, escrit per Lluís M. Moncunill i Cirac i editat per Cossetània edicions. Tot queda a casa, és a dir, a Valls. Em sembla magnífic, perquè, en aquest cas, la «casa» és la terra natal de l'Institut, del recordat canonge, de l'autor del llibre i de l'editorial. Què més es pot demanar? Ja només faltaran els Xiquets, de Valls, una mica de vi bo i un grapat d'avellanes.
El nom de Cardó, com el de tants, va ser silenciat durant el franquisme i durant els trenta anys que fa que tenim democràcia, amb les excepcions que fan al cas, no ha anat gaire més enllà dels qui foren els seus contemporanis, que ja han anat desapareixent, dels qui van fer la resistència catalanista i catòlica els anys de la dictadura i dels qui, des de la transició, s'han anat interessant per rescatar la tradició catalana del pensament catòlic contemporani, del qual l'il·lustre clergue va ser un dels màxims representants. És molt meritori, doncs, que des de Valls es rescati la figura i el pensament, el coratge i la moralitat d'un home com Carles Cardó, de catalanitat i de fe integrals. Parlar en aquests termes, avui, pot semblar extemporani, però sembla mentida com són d'actuals, vigents i necessàries les reflexions i meditacions que deia i escrivia, fa setanta o vuitanta anys, el prelat vallenc.
La reactualització del seu pensament –entre els diversos erudits que s'hi han dedicat al llarg dels temps– ens ve donada, doncs, per aquest treball de Lluís M. Moncunill (Valls, 1933), home d'extenses devocions intel·lectuals, teològiques i filosòfiques, que ha estudiat llargament la cosmogonia mental del seu paisà, sobre el qual ha escrit articles i assaigs (Quaderns de Vilaniu, Quaderns de Vida Cristiana, Serra d'Or, etc.), a qui conegué personalment, a Valls, a meitat dels anys cinquanta, i a qui ara dedica –amb el llibre citat– un altre volum, de pròxima aparició, titulat Carles Cardó: un clàssic del pensament.
Em refereixo que, amb tots aquests textos –lentament preparats des dels anys seixanta i setanta–, amb el seu assaig sobre l'Església de la postguerra a Tarragona (en el llibre col·lectiu La postguerra literària a Tarragona, Arola, 2007) i amb els llibres i articles que un altre estudiós d'arrels vallenques, Jordi Giró i París (Tarragona, 1962), ha dedicat fa poc al doctor Cardó, la seva figura comença ja a ser desmenussada perquè ens hi puguem entretenir amb més detall i, per tant, sense ventilar-la amb quatre generalitats banals, superficials i demagògiques.
Carles Cardó, en definitiva, va ser una glòria de la cultura catalana del segle XX, literàriament, religiosament i humanament, com altres eclesiàstics de la seva època (els doctors Manyà, de Gandesa, o Higini Anglès, de Maspujols), tots els quals renovaren la carcassa postfeudal, reaccionària, integrista i carlinota que encara cuejava a principi del segle passat. Ells, amb el Cardenal Vidal i Barraquer, també d'aquesta terra tarragonina, de Cambrils, van salvar l'honor d'una Església que es volia catalana, però que, per desgràcia, en la seva jerarquia, donà arguments perquè fos bàrbarament atacada i substituïda, a partir de 1939, per un conglomerat «nacionalcatòlic» estretament aliat amb el franquisme més militaritzat.
El primer d'aquests llibres de Lluís M. Moncunill ens recorda la tragèdia de Cardó i de la seva generació, a partir dels primers mesos d'esclatada la guerra, amb el cop contra la República i el contracop populista, que desencadenà un odi visceral contra tot el que feia fortor de sotana, sense saber ni intuir que la que portaven gent de la talla del capellà de Valls no suposaven cap encarcarament mental, ans al contrari. Cercaven un profund respecte a tot el que és humà i una radical transformació de les injustes estructures socials.
Però, com ja se sap, el país embogí i, enmig d'aquell panorama, els qui tractaren de mantenir el seny (impossible davant les pistoles) no van tenir altre remei que demanar ajut per marxar. És el que va fer, com molts, el doctor Cardó. Tan necessaris que eren a Catalunya. Als cinquanta de la seva mort, la seva memòria i el seu testimoni ens continua interpel·lant.

A l'entorn de Carles Cardó es presentarà divendres 19 de setembre, a 2/4 de 8 del vespre, a la Sala d’actes de l’IEV. La presentació anirà a càrrec de Jordi Porta Ribalta, president d’Òmnium Cultural. El llibre també es presentarà el dissabte 20 de setembre, a les 7 de la tarda, al Pati de la Casa Canals de Tarragona. La presentació anirà a càrrec del dr. Antoni Jordà, degà de la Facultat de Ciències Juríques de la URV.

17/9/08

Vídeos de la presentació del llibre "El Viatge de Rudy" a Badalona


Intervenció de Rudy Fernández



Intervenció de Marta Fernández


Intervenció d'Ester Romeu, coautora del llibre


Intervenció de Ramon Aymerich, coautor del llibre

Intervenció de Josep Riera, director de la col·lecció Fora de Joc, de Cossetània

Vicent Villena, delegat territorial d'Ensenyament, destacà el valor didàctic del llibre "El Drac de Tarragona"

Presentació del llibre El Drac de Tarragona a la Casa de la Festa

El llibre El Drac de Tarragona, de Marta Badia i Gerard Elies, es va presentar dimarts 16 de setembre a la Casa de la Festa de Tarragona.
La presentació del llibre va anar a càrrec de Vicent Villena, delegat territorial d'Ensenyament a Tarragona. Segons Villena és molt important que es publiquin materials d'aquest tipus perquè contribueixen a fer possible que sectors amplis de la societat que no estan tan arrelats a la ciutat de Tarragona i als seus costums, especialment des de les edats més joves, coneguin els elements tradicionals i a partir d'aquest coneixement facin el pas de sentir-los com a propis.
Villena també va destacar la rica bibliografia i, especialment, les àmplies referències de webs d'interès. Així mateix, comentà que el llibre conté referències a l'assignatura d'educació per a la ciutadania, com a exemple que la publicació que es presentava està al dia.

El llibre és el primer de la col·lecció Santa Tecla a les escoles que és coeditat per Cossetània. Els números 3 i 4 de la col·lecció ja estan exhaurits.

16/9/08

Ramon Aymerich: "El Rudy ha fet feliç a molta gent. Ha fet les coses bé i això es nota"

Ester Romeu, Rudy Fernández, Ramon Aymerich i Marta Fernández

El llibre El viatge de Rudy. De Badalona a l'NBA, de Ramon Aymerich i Ester Romeu, es presentà, per a la premsa i per al públic, dilluns 15 de setembre a l'Espai Betúlia, a Badalona. L'acte va comptar amb la presència de Rudy i de la seva germana, Marta Fernández. Jordi Villacampa, president del DKV Joventut i ex-jugador de bàsquet, va ser entre el públic, que va omplir la Sala d'Actes i bona part del vestíbul.
Durant la presentació Rudy també va respondre les preguntes que li van formular els seus seguidors, de totes les edats. Tot seguit va signar exemplars del llibre dedicat a la seva breu però exitosa trajectòria esportiva.
Josep Riera, director de la Col·lecció Fora de Joc, de què forma part El viatge de Rudy, destacà la singularitat del llibre:
"(Fora de joc) és la única publicació específica d'esports a Catalunya."
"Aquest és el primer llibre de la col·lecció que fa la panoràmica de la carrera d'un esportista d'èlit"
"El viatge de Rudy també és un llibre sobre La Penya. Enfoca la seva manera de treballar, la seva especificitat com a club."
Ramon Aymerich va parlar d'allò que els va portar a escriure el llibre i dels seus objectius:
"No és una biografia. Parla de les últimes 5 temporades de La Penya. I, en aquestes, el jugador que més ha destacat és el Rudy."
"El Rudy ha fet feliç a molta gent. Hi ha aficionats que s'han enganxat al bàsquet gràcies a la seva figura. Ha fet bé les coses i això la gent ho nota."
"Com fa uns anys va passar amb Jordi Villacampa, ara hi ha una generació que segueix el Rudy"
Rudy Fernández es mostrà satisfet amb el resultat del llibre:
"Crec que aquest llibre és positiu per mi, perquè se sabran més coses sobre el Rudy Fernández. Estic agraït perquè podrien haver dedicat gran part del llibre al Joventut i me l'han dedicat a mi."
Rudy Fernández signant llibres per als seus seguidors

Més informació:
ACB
La Vanguardia
Marca.com
As.com
El singular digital
Elsesports.cat
3cat24.cat


12/9/08

"El viatge de Rudy" recorre l'exitosa trajectòria del jugador del Joventut de Badalona fins arribar a l'NBA

El llibre El viatge de Rudy. De Badalona a l'NBA es presentarà el dilluns 15 de setembre, a 2/4 de 8 del vespre, a l'Espai Betúlia, a Badalona.
La presentació anirà a càrrec dels autors del llibre, Ramon Aymerich i Ester Romeu, i comptarà amb la presència de Rudy i Marta Fernández.

El viatge de Rudy és un recorregut personal per la història d’un jugador de bàsquet irrepetible. El llibre no és una biografia, és un viatge per diferents ciutats, partits, campionats, somnis, victòries, punts d’inici i comiats. Un seguit d’històries que ha viscut Rudy Fernández, el qual, en només 5 temporades al primer equip del Joventut de Badalona, ha passat de ser una promesa del bàsquet espanyol a convertir-se en el millor jugador de la història de la Penya. El llibre comença a la Copa del Rei de Sevilla 2004, on el jugador va enlluernar tots els afi cionats amb un joc espectacular i poc habitual per a un jove de la seva edat. El viatge continua amb personatges que marquen la vida de Rudy, com Aíto García Reneses o Jordi Villacampa. Un dels ports on s’atura El viatge de Rudy és a Vitòria amb el títol de campió de la Copa del Rei 2008; es complia així un dels somnis del jugador. L’NBA és el punt final d’aquest recorregut però l’inici d’altres noves i apassionants aventures. Aquest grapat de pàgines parla d’un noi normal capaç de fer coses extraordinàries dins d’una pista de bàsquet. El llibre ens permet descobrir un Rudy proper, sincer i autèntic. Per elaborar la història hem mantingut llargues converses amb els seus pares; la seva germana, Marta Fernández; el seu entrenador i mestre, Aíto García Reneses; el president del Joventut, Jordi Villacampa; el seu primer company de viatge, Josep Maria Guzmán, i jugadors sorgits del planter de la Penya com Ricky Rubio i Pau Ribas. Un llibre per a tots aquells que vulguin conèixer de més a prop en Rudy, un esportista que ha nascut per jugar a bàsquet i que encara té molts viatges per fer. Aquest només ha estat el primer.

Ramon Aymerich:
Ramon Aymerich, nascut a Barcelona el 15 de març de 1979 és llicenciat en periodisme per la Universitat Ramon Llull. Ha treballat durant gran part de la seva carrera professional a la ràdio; actualment ho fa a COMRàdio. Una de les seves grans passions és el Joventut de Badalona. És soci de la Penya. Ester Romeu Marín, nascuda a Sitges el 14 de març de 1982 és llicenciada en periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha treballat en el mitjà televisiu, a Barcelona Televisió i, actualment, a Antena 3 Televisió. Segueix de molt a prop l’actualitat del Joventut de Badalona. També és sòcia de la Penya.

11/9/08

Àngel Vallverdú presenta el llibre "Mireu com passen tocant els bastons. El ball de bastons de Cambrils 1907-2007"

Cossetània Edicions edita aquest treball que es troba ja a les llibreries

La sala d’actes del Centre Cultural i Ocupacional de Cambrils s’omplia ahir de gom a gom per presenciar la presentació del llibre “...mireu com passen tocant els bastons. Ball de Bastons de Cambrils 1907-2007”. Un llibre escrit per Àngel Vallverdú amb la col·laboració de moltíssimes persones.
El Ball de Bastons de Cambrils celebrava l’any passat el seu centenari. És per aquest motiu que, Àngel Vallverdú, membre de la colla, va decidir endinsar-se en un treball d’investigació i recerca sobre la història dels bastoners de Cambrils.
Aquest llibre era una vella idea de fer recopilació de les dades que existien. El llibre inclou una part històrica del que és el Ball de Bastons de Cambrils, una descripció formal del vestuari i elements i transcripció de músiques i coreografies, comparant-les amb els antecessors, les colles de Montblanc i l’Espluga de Francolí.
Eduard Pellicer, president del Ball de Bastons de Cambrils, Joan Reacasens, regidor de cultura de l’Ajuntament de Cambrils, Josep Martí, historiador, i Josep Maria Olivé, director editorial de Cossetània Edicions, van acompanyar a Àngel Vallverdú en la seva presentació.
El llibre ha estat possible gràcies a una beca i a la col•laboració de molta gent de Cambrils i d’altres pobles del voltant que podien aportar informació, així com diverses entitats del municipi i de fora.
Al finalitzar la presentació, la colla infantil del Ball de Bastons de Cambrils va demostrar les seves dots amb els bastons fent una exhibició.
De moment, Cossetània Edicions ha editat 1.000 exemplars a un preu de 20€. Aquests es poden trobar a les llibreries o bé a través del Ball de Bastons de Cambrils.

Informació publicada al web de Ràdio Cambrils

10/9/08

Cossetània publica dos llibres sobre bolets

Cossetània Edicions acaba de publicar dos nous llibres sobre bolets que es comencen a distribuïr per les llibreries de les comarques de parla catalana, aquesta setmana. Els llibres són Guia de bolets per a nois i noies, de Ramon Pascual, i 100 bolets fàcilment identificables, de Jaume Sañé amb il·lustracions de Josep Ribot. Aquest darrer títol també ha estat publicat pel segell de Cossetània en llengua castellana, Lectio Ediciones.
A més d’aquests dos titols sobre bolets, Cossetània Edicions disposa en el seu catàleg del llibre La cuina tradicional dels bolets, de Jaume Carles i Font, del qual se n’han publicat dues edicions.

Guia de bolets per a nois i noies

El llibre, escrit en primera persona, comença amb una invitació a una relació activa entre l’autor i el destinatari i acaba amb una adreça de contacte per a poder continuar aquest diàleg. Dividit en dues parts, en la primera hi ha 12 temes monogràfics que introdueixen als coneixements bàsics del món dels bolets. En la segona, la guia pròpiament dita, es descriuen, es comentem i s’il·lustren 34 espècies de bolets. S’acaba d’arrodonir aquest recull amb el suggeriment d’algunes activitats, deliciosos versos de bolets de l’amic Celdoni Fonoll i unes quantes receptes de cuina de la mà de Núria Duran, per poder compartir alguns plats amb la família i amb els amics. Un llibre singular que farà les delícies del jovent, i, potser, mig d’amagat, de molts dels que ja no són tan joves, però que estan interessats en descobrir nous aspectes d’aquest fascinant món dels bolets.

Ramon Pascual
Micòleg, és autor de la Guia dels bolets dels Països Catalans i de moltes publicacions relacionades amb el món dels bolets. Amb la seva tasca divulgativa, sempre innovadora, proposa aquesta Guia de bolets per a nois i noies per apropar-se al jovent del nostre país i mantenir-hi un diàleg basat en diversos aspectes del món natural des de la perspectiva dels bolets.

100 bolets fàcilment identificables

Hi ha bolets comestibles i molt apreciats, d’altres són tòxics o al·lucinògens i alguns fins i tot poden provocar la mort. En aquest llibre us proposem entrar al món dels bolets pel principi, a partir de cent espècies ben escollides entre uns quants milers. Són els bolets que hauria de reconèixer qualsevol aprenent.

Jaume Sañé
Va néixer a Taradell (Osona) l’11 de setembre del 1961. Va estudiar Biologia a la Universitat de Barcelona, però va deixar la carrera per dedicar-se de ple a la seva passió: les bèsties. A través de la fotografia i de la filmació de la natura, ha recorregut prop de 50 països dels cinc continents. Ha treballat a Austràlia, a Indonèsia, a Tanzània, al Canadà, a Islàndia i al Brasil, però la seva especialitat és la fauna autòctona de Catalunya, a la qual ha dedicat la major part de la seva vida. És autor de diversos llibres, entre els quals El meu primer llibre d’ocells i Guia dels espais naturals de Catalunya, i ha estat director, guionista i operador de càmera d’uns quants centenars de reportatges emesos a televisions de tot el món. El seu darrer treball ha estat la direcció i l’enregistrament de les imatges de fauna de la sèrie Bèsties, de TV3, rècord d’audiència pel que fa a programes de natura a Catalunya i premi Zapping al millor programa documental.

9/9/08

El llibre "Mireu com passen tocant els bastons" és resultat de l'estudi d'aquest element festiu cambrilenc i català

El llibre Mireu com passen tocant els bastons. Ball de bastons de Cambrils, 1907-2007, d'Àngel Vallverdú Rom, es presentarà dimarts 9 de setembre, a les 8 del vespre, al Centre Cultural i Ocupacional de Cambrils.
La presentació anirà a càrrec del dr. Josep Martí Pérez, Investigador Científic del CSIC.

L’any 2007 es va celebrar el centenari de la primera notícia escrita del Ball de Bastons de Cambrils. La proximitat d’aquesta data fa que sigui el moment idoni per portar a terme un estudi sobre aquest element festiu, el qual ha deixat, i continua deixant, una petjada important en el patrimoni cultural immaterial cambrilenc i, per extensió, català.
La descripció formal del ball de bastons pròpiament dit constitueix el nucli del treball, del qual s’intenta recollir-ne les dades, analitzar-les amb esperit crític i oferir-les de manera entenedora. A més, es comparen les característiques del Ball de Bastons de Cambrils amb les dels altres dos balls de bastons que tenen característiques similars i que continuen en actiu: Montblanc i l’Espluga de Francolí. Aquesta comparació permet veure com, a partir d’un model comú, cadascun evoluciona al llarg dels anys de manera diferent, això sí, mantenint alhora unes determinades característiques comunes. El llibre inclou més de dues-centes il·lustracions en color, entre fotografi es, partitures i coreografies.

Àngel Vallverdú Rom
Àngel Vallverdú (Montbrió del Camp, Baix Camp, 1973) s’inicià en el món de la música tradicional de manera autodidacta, amb la gralla. Posteriorment, s’interessà pel flabiol i el tamborino, amb què ha desenvolupat la major part de la seva activitat musical, durant la qual ha format part de diversos grups, així com també ha actuat en solitari. Ha participat en múltiples enregistraments musicals. Com a investigador ha centrat la seva activitat en el ball de bastons, sobre el qual ha publicat diversos d’articles i estudis, com ara Les músiques del ball de bastons i el seu context (Cossetània, 2005). Com a compositor, ha rebut diversos guardons en certàmens dedicats a la música tradicional.

8/9/08

La presentació de "Joaquim Llorens Abelló" a Falset despertà l'interès d'un bon nombre d'assistents

Presentació del llibre Joaquim Llorens Abelló

El llibre Joaquim Llorens Abelló, de Pere Audí i Toni Orensanz, a la col·lecció Cooperativistes Catalans, es va presentar divendres 5 de setembre a la Biblioteca Salvador Estrem i Fa, de Falset.
La presentació, que va comptar amb una molt bona assistència de públic, va anar a càrrec de Joan Maria Thomàs, professor d’història contemporània de la URV.


5/9/08

Isidre Fabra: "Prometieron una merienda a los que fueran a tirar piedras"

Raúl Cozano publicà al Diari de Tarragona de dilluns 1 de setembre una entrevista a Isidre Fabra, autor del llibre 1229-2008 Club de Futbol Vimbodí. Fabra parla de la seva dedicació al futbol i sobre el seu treball, basat en la història de l'equip de Vimbodí.
"He amado el fútbol desde pequeño. Por eso me gusta tanto", admite Isidre Fabra (Valls, 1960), masajista de La Pobla de Mafumet y experto en terapias naturales. Toda su vida y la de parte de su familia ha estado ligada al CF Vimbodí. Ha transformado esa fidelidad en el libro 1929-2008 CF Vimbodí. Història d'un sentiment (Cossetània Edicions), un compendio de comentarios, datos y anécdotas de los protagonistas en cada etapa histórica del club.

¿Cómo nace la idea para hacer este libro?
Tengo vínculos familiares con Vimbodí. Mi padre jugó allí de joven. Iba a reforzar el equipo en las fiestas mayores de principios de los años 70. Más tarde jugué yo, en juveniles, amateur y hacia 1997 hice también de entrenador. Hace dos años también estuve de técnico. Es un sitio en el que siempre he estado bien. Me han tratado perfectamente y me he sentido a gusto. El libro es un homenaje al club y al pueblo."
"Cuénteme la anécdota más curiosa.
Hay una divertida que ilustra la rivalidad tan encendida que había entonces entre los pueblos, mucho más feroz que en la actualidad. En 1946, un Vimbodí-Vinaixa acabó en batalla campal. Más tarde, el Vinaixa tenía que ir a jugar a Prades y cuando el camión descubierto con el equipo llegó al paso a nivel de Vimbodí, la gente del pueblo y del equipo les apedreó. Alguien prometió una merienda a todo el que fuera a tirar piedras."

4/9/08

"La cabana" es presenta a La Torre de l'Espanyol, a la Ribera d'Ebre

La novel·la La cabana (XIX Premi Literari Vila d'Ascó), de Josep Gironès i Descarrega, es presentarà dissabte 6 de setembre, a les 8 del vespre, a a la Sala de la Societat de La Torre de l’Espanyol, a la Ribera d’Ebre.
La presentació del llibre anirà a càrrec del regidor de cultura i festes, Jaume Miquel Aleu Aixalà.

2/9/08

El llibre "Joaquim Llorens Abelló" recull la història d'un cooperativista convençut, marcat pel franquisme

El llibre Joaquim Llorens Abelló, de Pere Audí i Toni Orensanz, es presentarà divendres 5 de setembre, a 2/4 de 9 del vespre, a la Biblioteca Pública Salvador Estrem i Fa, a Falset.
La presentació del llibre anirà a càrrec de Joan Maria Thomàs, professor d’història contemporània de la URV.

Joaquim Llorens Abelló (el Lloar 1885 – Mèxic 1961) va ser un cooperativista convençut des de la seva primera joventut, al Priorat, fins a la seva mort, exiliat a Mèxic. Féu de cooperativista a l’Argentina. De retorn a Catalunya, col·laborà en la creació d’una cooperativa de consum al Lloar el 1918 i impulsà amb força a Falset El Porvenir, una cooperativa obrera a cavall de les societats de resistència i les cooperatives més tradicionals. Llorens entenia el cooperativisme com una eina de transformació social que havia de cobrir les necessitats bàsiques de les persones davant la deixadesa de l’Estat. Va ser un polític destacat, primer, en les files de la Confederació Nacional del Treball i, durant la II República, en el si d’Esquerra Republicana de Catalunya, on formà part de la direcció nacional. El seu exili mexicà continuà marcat per algunes de les seves grans obsessions: el cooperativisme i el mutualisme. Primer alcalde republicà de Falset durant la II República, la seva ha estat una memòria interessadament tacada pel franquisme.

Pere Audí
És mestre de primària. Fa cinc anys que investiga sobre la història de la comarca durant la II República i la Guerra Civil juntament amb Toni Orensanz. Com a fruit d’aquest treball de recerca ha publicat “El Porvenir”, 1916-1936. Vint anys de cooperativisme obrer a Falset, treball amb el qual va guanyar el premi Jaume Ardèvol i Cabrer dins els Jocs Florals de Torroja del Priorat, i Botigues i tallers de Falset a través de les seves factures (1929-1936).

Toni Orensanz
És periodista i guionista. Col·laborador habitual de La Vanguardia, ha publicat Passió, sang i oblit i ha col·laborat en obres col·lectives, com Jo no sóc de Barcelona i Priorat o Ebro, el río y la vida. Fruit de la recerca històrica que ha dut a terme ha escrit diversos articles en obres col·lectives, com per exemple, La Guerra civil en Aragón, així com el seu estudi d’investigació titulat La Brigada de la Muerte (en curs d’edició), sobre els incontrolats de l’estiu del 1936.

1/9/08

"La catosfera literària 08" es presenta a Palma de Mallorca

El llibre La catosfera literària 08. Primera antologia de blogs en català es presentarà dijous 4 de setembre, a les 8 del vespre, a l'Espai de Cultura Can Alcover, a Palma de Mallorca.
La presentació anirà a càrrec de Toni Ibàñez (coordinador de l’antologia) i de Biel Mesquida (blogaire i autor del pròleg), i comptarà amb la presència dels blogaires Llorenç Carreras, Caterina Cortès, Maria Victòria Secall i Benjamí Villoslada.