30/12/08

Vivències de Ventalló a Burkina Faso

Tota una vida per Àfrica recull quaranta anys d'experiència com a missioner del pare gironí Josep Frigola i Ribas

Portant llum i esperança als pobles africans el llibre il·lustra la tasca educativa, religiosa i per la salubritat amb diverses instantànies, que també van des de 1965 fins a la marxa de Josep Frigola del continent africà, passant per les seves diferents destinacions.
Visitant pobles, l'any 1974. "Ja tenim bomba i aigua neta!", retola el capellà aquesta instantània que data de 1984.Frigola apunta, en el peu d'aquesta foto de 1976: "A taula, per terra, amb uns amics".Grup d'una sessió de formació, l'any 1997, a Birnin Konni.
Tota una vida per Àfrica són 41 anys de la història del pare missioner Josep Frigola, nascut a Ventalló l'any 1941, resumits en un llibre. Aquesta obra, editat per Cossetània dins la col·lecció "El Tinter", ha comptat amb el suport de la Diputació de Girona i de la parròquia de Sant Martí de Palafrugell, i consta d'un recull de textos i cartes escrites per Frigola durant el període que va exercir com a missioner a diferents regions de l'Àfrica Occidental.
El conjunt epistolar del gironí comença tres mesos després de la seva arribada a l'Àfrica: concretament, el primer dels textos és escrit a Burkina Faso a l'octubre de 1965. El llibre es tanca amb unes reflexions, titulades Combatrela pobresa amb la solidaritat, escrites a Niamey el 2006. Durant aquestes quatre dècades, Frigola ha resseguit tota la seva vida al continent africà a través de les pròpies vivències, sovint compartides en forma de carta amb els seu amics i familiars. També hi ha textos publicats com a crònica a diversos mitjans de comunicació, o en fulls dominicals de les comarques de Girona.
Aquest llibre està dividit en 12 capítols, ordenats cronològicament. Tot i que la majoria són textos escrits des de les missions africanes, d'altres parlen de la vida religiosa de l'autor i les seves reflexions des de punts tan dispars com Figueres, París o Jerusalem. Val a dir que l'obra també compta amb un petit pròleg a càrrec del bisbe emèrit de Girona, Jaume Camprodon, que defineix el pare Frigola com un home que "tot i mantenir fresca la saba de les seves arrels, els seus interessos traspuen suor africana: les esperances, les angoixes i les joies d'aquella gent". També hi un segon pròleg del periodista Josep M. Ureta.
Entre molts de temes filosòfics o religiosos, Frigola parla de la tasca diària desenvolupada a l'Àfrica: memoràndums de pressupostos i diners invertits en diversos projectes, el desplaçament entre pobles a través de camins polsosos i al damunt d'una petita motocicleta, les tasques d'alfabetització, i les construccions de pous o escoles.
També s'hi poden trobar anècdotes històriques curioses, tals com el seguiment del Mundial de futbol de 1982 a través d'una ràdio; o sobre les eleccions generals a Espanya i els drets assolits a Occident que encara manquen a l'Àfrica.

Article publicat per M. Pallarès al diaridegirona.cat